Knut Nærum om «Døde menn går på ski»

Fryder seg over ny film: – En fest

I 2002 ga Knut Nærum ut krimboken «Døde menn går på ski». Nå har boken hans blitt til film, og der har forfatteren selv fått en rolle!

<b>FILMDEBUT: </b>Knut Nærum synes det er gøy at de unge tvillingene Ruben og Daniel Anda har laget film av hans over 20 år gamle bok «Døde menn går på ski».
FILMDEBUT: Knut Nærum synes det er gøy at de unge tvillingene Ruben og Daniel Anda har laget film av hans over 20 år gamle bok «Døde menn går på ski». Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Knut Nærum (63) har hatt mange ulike hatter gjennom årene. Han har vært komiker, forfatter, tegneserietegner, TV-underholder med «Nytt på nytt», regissør, politiker, manusforfatter og illustratør.

Nå kan han også kalle seg skuespiller, for 15. mars debuterer han på det store lerretet i den nye kinofilmen «Døde menn går på ski». Og det er ikke en hvilken som helst film han har fått en rolle i heller.

Filmen er nemlig basert på hans egen bok «Døde menn går på ski» fra 2002.

Les også: Krimforfatter Hanne Rohde: – Jeg har ingen planer om å gi opp Harald

«Døde menn går på ski»

I filmen møter vi den narsissistiske milliardæren og playboyen Sverre Hartkorn, som er sykelig opphengt i mord. I påskeferien tar han med seg en gjeng på hyttetur til fjellet.

Gjengen består blant annet av en mannssjåvinistisk psykiater, en mislykket forfatter, en psykotisk journalist og en barne-TV-profil som sniffer kokain. Gjengen blir fanget i en snøstorm, og så blir en av dem funnet halshugget.

<b>FORHØR:</b> Stig Henrik Hoff og Knut Nærum spiller politietterforskerne Karl og Herman. Her avhører de Kjell Nilsen, spilt av Trim Balaj.
FORHØR: Stig Henrik Hoff og Knut Nærum spiller politietterforskerne Karl og Herman. Her avhører de Kjell Nilsen, spilt av Trim Balaj. Foto: Manymore Films

I rollene finner vi blant andre Per Christian Ellefsen, Ingar Helge Gimle, Eivind Sander, Nikis Theophilakis, Helene Eidsvåg, Trim Balaj, Stig Henrik Hoff, Mads Sjøgård Pettersen og Anne Krigsvoll.

– Se for deg at Agatha Christie og Tommy Wirkola drikker seg snydens på eggelikør. Da er det denne filmen de lager sammen, forteller Knut Nærum i et videoklipp.

I filmen har han fått en liten rolle som politietterforskeren Herman.

– Jeg liker å se på meg selv som en «method actor». Stig Henrik Hoff og jeg spiller politibetjenter i «Døde menn går på ski». Heldigvis fikk jeg jobbe i Kripos i tre måneder. Og det krevde jo forberedelser, for eksempel måtte jeg gre håret den andre veien.

<b>PÅSKEKRIM:</b> 15. mars er det kinopremiere på den nye filmen «Døde menn går på ski».
PÅSKEKRIM: 15. mars er det kinopremiere på den nye filmen «Døde menn går på ski». Foto: Manymore Films

– Det er flere av de store drapssakene i Norge som har blitt løst de siste årene. Det var meg, spøker han om seg selv i en annen video.

Les også: (+) Fembarnsfar fra Østfold ble en av landets verste seriemordere

Påskekrim i fjellheimen

Det er stas for Knut å få se sin egen kriminalroman havne som påskekrim på kino mer enn to tiår senere.

– Det er en fest, og det er gildt at disse dyktige, unge regissørene har tatt tak i en bok som nå er 20 år gammel og har laget en sprudlende og voldsom krimkomedie av det, fortalte han til «God morgen Norge» tidligere i år.

<b>TV-TRIO: </b>Knut Nærum var fast paneldeltager i 16 år fra «Nytt på nytt» startet i 1999. Her fra 2015 sammen med Pernille Sørensen og Jon Almaas.
TV-TRIO: Knut Nærum var fast paneldeltager i 16 år fra «Nytt på nytt» startet i 1999. Her fra 2015 sammen med Pernille Sørensen og Jon Almaas. Foto: NRK

Filmen er regissert av tvillingene Ruben Anda (23) og Daniel Anda (23) fra Ulvøya i Oslo. Da de var 16 år gamle, anbefalte faren dem å lese boken «Døde menn går på ski».

Tvillingene likte boken og tenkte at det kunne bli en skikkelig kul film. De sendte en mail til Knut Nærum og spurte om de kunne få lage en film av boken hans, og forfatteren kom til dem på skolen og tok et møte.

– Filmen er en eksplosiv hyllest til den klassiske påskekrimmen og bringer kaos og satire til det store lerretet, forteller brødrene til Nordstrands Blad.

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2024.

Les også