Kjendislegens oppfordring

Kaveh Rashidis bønn: – Vi mister oversikten over hva som er viktigst

Du kan være så sunn du bare vil, men du får aldri full kontroll på livet. Legen Kaveh Rashidi (35) oppfordrer oss til å senke skuldrene – for helsens skyld.

<b>FAMILIELIV:</b> Kaveh og Aina har travle dager som småbarnsforeldre til Albert (3) og Astrid (1). De setter pris på den litt monotone hverdagen og trives ekstra godt på hytta.
FAMILIELIV: Kaveh og Aina har travle dager som småbarnsforeldre til Albert (3) og Astrid (1). De setter pris på den litt monotone hverdagen og trives ekstra godt på hytta. Foto: Anne Elisabeth Næss
Sist oppdatert

– Hvor mange tacolefser vil du ha, kompis?

Kaveh og sønnen Albert (3) er i gang med å lage taco til middag, en helt vanlig torsdag ettermiddag etter jobb og henting i barnehage.

− Vil du hjelpe pappa med å steke kjøttdeig? Så kan vi leke litt før vi spiser.

Han finner frem tacokrydder, agurk og ananas og disker opp til familien.

− Ha på ananas? Ja, og finne tacokrydder, det må vi ha. Og agurk.

Senk skuldrene

Det er travle dager for Kaveh, som ved siden av fastlege også er foredragsholder og forfatter. I 2020 ga han ut boken Kanskje du er frisk? En bok om alt det syke vi gjør for helsa vår, og nylig kom boken Senk skuldrene! Gjør mindre for helsa og bli friskere.

− Den nye boken følger opp der den gamle slapp, samtidig er denne mer rettet mot et individnivå, forteller Kaveh, som i disse dager er aktuell med turné.

Også den har navnet Senk skuldrene.

Kjendislegen er opptatt av at et sunt liv kan være nokså enkelt, og at vi bør roe ned forventningene om hva som skal til for å få et godt liv.

− Mange er opptatte av hva de kan gjøre for å få bedre helse. Det ser jeg hver eneste dag på jobb som lege. Det er vel og bra at folk er opptatt av å forbedre helsen, både med kosthold, trening, ulike behandlinger og tiltak for å styrke psyken. Men så stiller jeg meg spørsmålet om man noensinne vil bli fornøyd hvis det alltid er noe man kan gjøre bedre?

Les også: (+) Da badevekten bikket 147 kilo, tok kjendiskokken et drastisk valg. Nå deler han sine erfaringer

<b>MATGLEDE:</b> − Mange har gått for langt når det kommer til hva det innebærer å spise sunt, sier Kaveh. Her lager han taco med sønnen Albert (3).
MATGLEDE: − Mange har gått for langt når det kommer til hva det innebærer å spise sunt, sier Kaveh. Her lager han taco med sønnen Albert (3). Foto: Anne Elisabeth Næss

Ro ned

Kaveh mener oppmerksomheten på alt som må forbedres, paradoksalt nok går ut over helsen vår.

− Vi mister oversikten over hva som er viktigst, og stresset rundt det kan faktisk gjøre oss sykere. Om man i stedet roer ned og prøver å senke skuldrene, tar vi gjerne mer effektive valg for helsen vår, sier han.

Er fast spaltist i Aftenpostens A-magasinet og fast skribent i Tidsskrift for Den norske legeforening der han skriver i spalten Legelivet.

Han er lege i Hva feiler det deg? på NRK, sitter i ekspertpanelet på Helsekontrollen på TV 2, og var en bidragsyterne til dokumentaren Koronadagbøkene på TV 2, der helsepersonell filmet seg selv og sine opplevelser da pandemien kom til Norge.

Han er med i podkasten God Bedring på NRK sammen med programleder Cecilie Ramona Kåss Furuseth og psykolog Peder Kjøs.

Se mer

God helse er for de fleste et liv uten sykdom, men Kaveh mener vi burde tenke litt annerledes.

− Det er jo en trend i samfunnet at vi skal gjøre alt bedre og bedre, at alt må være perfekt. Men sannheten er at å ha perfekt helse er tilnærmet umulig.

Det er fint å kose seg litt, og en gyllen middelvei er ofte det beste − også når det kommer til kosthold.

− Selvsagt er mat laget fra grunnen sunnest, men det er ikke alltid man får til det. Så da handler det om å løfte blikket. Faktisk er det slik at et sunt kosthold handler like mye om matglede og samværet med andre mennesker som selve maten.

<b>NY BOK:</b> Kaveh Rashidi har skrevet boken Senk skuldrene! Gjør mindre for helsa og bli friskere.
NY BOK: Kaveh Rashidi har skrevet boken Senk skuldrene! Gjør mindre for helsa og bli friskere. Foto: Vigmostad & Bjørke

Mange presser seg

Kaveh føler at mange presser seg for hardt.

− Jeg tror mange stresser for mye med å oppnå god helse, og at mange tenker at noe fælt kommer til å skje om man ikke gjør alt perfekt. Men sannheten er at ganske små grep kan ha positive resultater for helsen.

− Det å gjøre ingenting har også stor egenverdi, så det bør være et prosjekt i seg selv. Her handler det mye om hvordan hjernen responderer på stress og på alle påvirkningene som mobil- og skjermavhengighet gir oss.

På eget fastlegekontor ser Kaveh at mange bekymrer seg unødig for helsen.

− Klart man skal gå til fastlegen når man har plager eller bekymrer seg. Samtidig ser vi at mange stresser for mye med småting. Hvor mye må vi akseptere før vi prøver å forbedre det? Hvor engstelig er man før det er en angstlidelse? Hvor vondt i muskler og skjelett kan vi ha før vi går til legen?

Må slippe kontrollen

35-åringen mener dette har endret seg de siste årene, og at terskelen for å gå til legen er lavere enn tidligere. Realiteten er faktisk slik at når man blir voksen, får man etter hvert vondt her og der. Kroppen eldes, og den er ikke skapt for å være perfekt.

Han tror det er vanskelig for folk å slippe kontrollen, men det er en fordel å lære å leve med usikkerheten.

− Du kan være så sunn du bare vil, men du har aldri full kontroll over hva livet byr på.

Selv er Kaveh opptatt av å ha gode stunder sammen med samboeren Aina Haugaard og de to barna.

− Livet er forutsigbart og rutinepreget om dagen, men jeg liker det, sier han og smiler.

1. Mediter 15 minutter hver dag.
2. Legg vekk smarttelefonen.
3. Prioriter søvn.
4. Snakk om stresset med en du er glad i.
5. Bruk mer tid på avstressende hobbyer.

Se mer

Viktig kveldskos

De to barna legger seg tidlig om kveldene, og etter en ryddeøkt på kjøkkenet setter Kaveh og Aina seg ned for å slappe av.

− Vi bruker et par timer om kvelden på å roe ned. Da lager vi gjerne litt enkel, men god kveldsmat som mozzarella og andre ting barna ikke liker. Hvis det ikke hadde vært for disse to timene på kvelden, hadde jeg ikke orket den hektiske hverdagen, sier Kaveh og legger til at leking med barna også er en hyggelig aktivitet som gir påfyll av energi.

− Hverdagen dreier seg om oss fire og det å gjøre hverdagen med jobb og familieliv så god som mulig.

Paret har også nylig blitt hytteeiere, og de setter pris på å ta barna med ut i naturen.

− Vi liker å invitere familien med, eller bare være der alene. Vi opplever at det blir en annen dynamikk når vi kommer oss ut i naturen.

<b>KVALITETSTID:</b> Hvis han kunne spolt tiden tilbake, hadde han vært litt mindre «flink gutt» og prioritert venner og sosialt liv. Kvalitetstiden i sofaen hver kveld sammen med samboeren Aina er hellig. 
KVALITETSTID: Hvis han kunne spolt tiden tilbake, hadde han vært litt mindre «flink gutt» og prioritert venner og sosialt liv. Kvalitetstiden i sofaen hver kveld sammen med samboeren Aina er hellig.  Foto: Anne Elisabeth Næss

Kaveh forteller at barna lett kan bli litt rastløse inne. Ute i det fri faller ting mer på plass.

− Da kan treåringen finne en pinne og leke ved bekken, eller han kan kikke på en maurtue og kose seg med det. Jeg synes det er mye lettere å være forelder utendørs. Det er fint å se hvor glade barna blir av å leke – min frykt er jo at de skal bli skjermavhengige, sier han.

Les også: Søsterens død førte Kaveh og samboeren Aina sammen

Har selv opplevd press

Kavehs foreldre og hans to eldre søstre flyktet fra krigen i Iran og kom til Trysil i 1984.

− De ble bokstavelig talt bombet ut av hjemmet sitt, forteller Kaveh, som ble født på Elverum sykehus fire år etter.

Familien flyttet etter hvert til Oslo og Grünerløkka.

− I boken skriver jeg også litt om «elefanten i rommet». Jeg ber jo folk om å senke skuldrene, men er det en som ikke har hatt senkede skuldre gjennom oppveksten, så er det meg, sier han og ler.

− Jeg vokste opp med strenge rammer og mange indre og ytre krav. Jeg var ambisiøs og skoleflink og brukte all min tid på å lese. Jeg tok meg ikke tid til å være sammen med venner, og jeg var ferdig utdannet lege som 23-åring.

Les også: Kaveh Rashidi: – Nå er jeg blitt litt mindre lege og litt mer menneske, kanskje

Glede i hverdagen

Kaveh får ikke trent så mye som før barna kom, men han sykler dit han skal i hverdagen, og det hender han får til en tidlig treningsøkt før jobben.

− Det er varierte dager på jobb som fastlege, og det synes jeg er gøy. Og så prøver jeg å hente litt energi ved å være i naturen mellom slagene, for jeg vil jo gjerne ha overskudd til å leke med barna mine når jeg kommer hjem.

I tillegg til å prestere på skolen har Kaveh spilt piano gjennom hele oppveksten, og han har aldri lagt hobbyen på hyllen. Spillingen har gitt 35-åringen mye glede i hverdagen.

− Jeg liker å spille piano, det gir meg ro i sjelen. Jeg forsøker å fokusere på det som gir meg glede, fremfor å tilfredsstille ytre krav, som jeg gjorde før. Familielivet og tid i naturen er det som føles meningsfullt for meg nå, og det tenker jeg bidrar til god helse.

Denne saken ble første gang publisert 04/02 2024, og sist oppdatert 05/02 2024.

Les også