Film

- Kanskje den beste actionfilmen gjennom tidene

10 actionfilmer du burde få med deg.

KLASSIKER: «The Rock» med Sean Connery og Nicolas Cage fra 1996 er av mange regnet som tidenes beste actionfilm. Her er Connery og Cage fra filmen.
KLASSIKER: «The Rock» med Sean Connery og Nicolas Cage fra 1996 er av mange regnet som tidenes beste actionfilm. Her er Connery og Cage fra filmen. Foto: Rex/moviestore Collection (All Over Press)
Publisert

26. september hadde actionfilmen "The Equalizer" premiere på norske kinoer. I filmen møter vi Denzel Washington som den pensjonerte CIA-agenten Robert McCall. McCall lever et tilbaketrukket liv, men bruker fritiden med å "utjevne" urettferdighet (les: banke livskiten ut av folk som fortjener det).

Filmen har fått blandete kritikker her til lands og mye oppmerksomhet for voldsbruken, men det virker ikke til å skremme kinopublikumet. Filmen har gjort det skarpt på kino så langt og kommer sikkert til å gjøre det bra i ukene som kommer.

For alle de som ikke orker å ta turen ned på den lokale kinoen for å få med seg Washington slå og sparke seg igjennom to timer og elleve minutter, tenkte vi i Side3-redaksjonen og plukke ut ti andre actionfilmer du kan se på diverse strømningstjenester.

Noen ganger er det greit å kunne koble av med litt "hjerndød" action.

Taken (Netflix/Viaplay)

Man kan jo spørre seg selv om hvorfor det er en manko på unge actionstjerner i disse dager, eller så kan man ikke spørre seg selv om det og bare nyte den fantastiske "Taken" fra 2008.

Manus og idé av actiongeniet Luc Besson gjenfødte karrieren til 62 år gamle Liam Neeson, nå som actionhelt.

Neeson spiller Bryan Mills - en pensjonert CIA-agent som må ta turen til Paris for å redde tenåringsdatteren fra å ende opp som sexslave for albansk mafia.

La oss bare si at det ikke blir enkelt.

Man on fire (Viaplay)

Denzel Washington virker som en kul fyr og er en god skuespiller ("My man"), men Washington har kanskje aldri vært kulere enn da han spilte den alkoholiserte livvakten Joyhn Creasy i Tony Scotts "Man on fire".

I et forsøk på komme seg på bena igjen etter et langt liv på bunnen av flaska, får Creasy i oppdrag av en rikmannsfamilie å passe på den unge jenta Lupita Ramos (Dakota Fanning) i Mexico City.

Den unge jenta og livvakten utvikler et nært vennskap, noe mexicanske gangstere får oppleve da de kidnapper Lupita, og Creasy tar saken å finne henne igjen i egne hender. Se opp for kjekkasreplikker og ekstrem "jeg-gjør-hva-jeg-vil"-holdning skrudd opp til volum 11.

Se også opp for Christopher Walken, som alltid like god.

Commando (Viaplay)

Ingen over og ingen ved siden, «Commando» er 80-talls Arnold Schwarzenegger på sitt aller beste.

Når noen kidnapper den pensjonerte elitesoldaten John Matrix' datter i et forsøk på å presse han til å hjelpe dem innsette en tidligere diktator i en bananrepublikk i Sør-Amerika bryter helvete løs.

Med en av filmhistoriens aller høyeste «body counts» forårsaket av én mann (rundt 102), overdreven bruk av sololje og kamuflasjemaling og kjekkasreplikker som perler på en snor er det duket for 90 minutter med noe av det beste action-åttitallet har å by på.

Høydepunkter inkluderer en antagonist med samme type bart som Freddy Mercury, «The Gouvernator» som egenhendig løfter en Porsche etter en bilulykke og utallige eksplosjoner.

Taglinjen til filmen sier alt: «Somewhere... somehow... someone's going to pay».

Big Trouble In Little China (Netflix)

I mine øyne er Kurt Russell en av de kuleste og mest oversette actionskuespillerne fra 80 - og 90-tallet.

En del kleine komedier kan nok ha ødelagt imaget som actionhelt og satt han i skyggen av større stjerner som Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone og Jean Claude Van Damme. Heldigvis for Russell er det ikke mulig å prate om 80 - og 90-tallets hardkokte actionfilmer uten å nevne «Escape from New York» og «Tango & Cash» (som dessverre ikke er tilgjengelig for strømming).

Men en annen Russell-klassiker som er tilgjengelig for strømming er kultklassikeren «Big Trouble in Little China».

Kurt Russell spiller lastebilsjåføren Jack Burton som klarer å rote seg bort i triadekrig, kinesisk magi og annet overnaturlig action i San Franciscos Chinatown.

Selv om filmen kanskje havner litt mer i kategorien actionkomedie, må den bare med. Den er for kul for sitt eget beste. 

The Rock (Netflix)

Mye (dritt) kan sies om Michael Bays regikarriere. Hans filmer har riktig nok tjent inn svimlende summer med penger, men Oscar for beste film er neppe på hans vei i nærmeste fremtid (les blant annet denne anmeldelsen av hans nyeste film «Transformer: Age of Extinction»).

En film han dog regissert der alt satt som et skudd (pun intended) var med actionfilmen «The Rock» fra 1996.

En gruppe tidligere militærmenn/leiesoldater tar kontroll over fengselsøya Alcatraz, aka «The Rock», og truer med å avfyre raketter med nervegass mot San Francisco. Bare én mann kan hjelpe med å stoppe dem, en tidligere fange på Alcatraz, John Patrick Mason (Sean Connery).

Med seg på laget er Nicolas Cage i rollen som FBI-kjemikeren Stanley Goodspeed.

I god, gammeldags Bay-ånd inneholder filmen nok eksplosjoner, kjekkasreplikker og sakte film-øyeblikk til å lage en trilogi, men det er litt av sjarmen.

Jeg husker fortsatt at min bror og jeg så denne så mange ganger at VHS-båndet var slitt noen steder (for de av dere som ikke vet hva VHS er - Google it).

Som en i kommentarfeltet på Youtube skriver, «kanskje den beste actionfilmen gjennom tidene». Anbefales.

The Raid (Netflix)

OK, vi tar en liten digresjon fra 80 - og 90-tallet, og hopper fram til 2011 og Indonesia.

Nå tenker du sikkert som mine kompiser tenkte da jeg forslo at vi skulle se «The Raid» - «hva vet indonesiere om god actionfilm?».

Vel, en god del skal det vise seg, i hvert fall om du har en waliser bak kameraet blandet med den indonesiske kampsporten pencak silat.

En gruppe politimenn får i oppdrag å hente ut en gangsterboss fra et leilighetskompleks i slummen i Jakarta. Det skal vise seg å være lettere sagt enn gjort. Dersom du elsker heftige actionscener, kult plot og nydelig, koreograferte slåsskamper er «The Raid» noe for deg.

Filmen fikk gode kritikker da den kom og rasket med seg en haug med priser på diverse filmfestivaler verden over. Tidligere i år kom oppfølgeren «The Raid 2: Thug». En film tre er også på planleggingsstadiet.

Harry Brown (Netflix)

Jeg ser nå at denne listen sklir godt ut fra utgangspunktet som var «rå actionklassikere du må få med deg» til «rå actionfilmer du burde få med deg som kanskje ikke har sett». Vi får bare beklage det.

Uansett, Michael Caine er av historiens kuleste skuespillere og det er godt å se han gå tilbake til å være fulltids «bad ass» i «Harry Brown».

Da enkemannen Harry Browns (Caine) beste venn blir drept av en ungdomsgjeng i nabolaget, tar den tidligere marinesoldaten saken i egne hender for å hevne den avdøde kameraten.

The Transporter (Netflix)

Jason Statham har de siste årene festet sin posisjon som en av de store actionheltene.

Den tidligere olympiske svømmeren (!) gjorde sin filmdebut i Guy Richies «Lock, Stock and Two Smoking Barrels» (som også finnes på Netflix og Viaplay), før han fikk en av hovedrollene i «Snatch» og ble stor stjerne.

Etter den tid har Statham fokusert på actionfilmmarkedet og klinket til med en del moderne «klassiskere» som «Crank», «The Mechanic» og «The Expendables».

Den beste i Statham-serien er uten tvil «The Transporter». Igjen er det Luc Besson som står bak manus og vi møter Statham som sjåføren Frank Martin. Han leverer alltid det han får beskjed om og stiller aldri spørsmål om hva han skal levere, men da han bryter sine egne regler må Martin dra ut alle triks av hatten for å overleve. Se opp for intense biljakter og herlige nærkamp-scener.

Ronin (Netflix)

Robert De Niro og Jean Reno med Stellan Skarsgård på slep med noen av de mest imponernde biljakt scene filmet de siste 20 årene må vel bare bli bra?

Å ja da. 

«Ronin» er en film som legger mer vekt på spektakulære scener enn handling. Kort fortalt blir en liten gruppe tidligere etterretningsagenter og leiesoldater satt sammen for å spore opp en mystisk koffert. 

Alle bilscenene i filmen skal være filmet «live» ved bruk av gamle måten: stuntkjørere og kameramannen om bord. Visstnok røk det over 80 biler og spesielt to lengre bilscener huskes godt, én fra Nices trange gater og én fra Paris vide avenyer.

The Last Boy Scout (Netflix)

Få ting er mer 90-talls enn filmer der to menn må jobbe sammen til tross for deres ulikheter. «The Last Boy Scout», eller «Den siste speider» som den heter på norsk, er ingen unntak.

Bruce Willis spiller den nedkjørte, alkoholiserte privatetterforskeren som sliter med privatlivet. Damon Waynes er den tidligere amerikanske fotball-stjernen som ble utstengt for gambling. Den uventede duoen må slå seg sammen for å løse et mord som vikler dem inn i en underverden av illegal gambling, mafia og korrupsjon.

Igjen er det avdøde actiongeniet Tony Scott som står bak kameraet. Filmen er så full av 90-talls klisjeer at halvparten hadde vært nok. Vi snakker skinnbukser, fargerike skjorter og biler som eksploderer bare du stirrer lenge nok. Selv traileren er blodharry (eksploderende fotballer? Kom igjen!), men herregud så underholdende denne filmen er.

Anbefales til fredagstacoen.

Hva er din favoritt actionfilm på diverse strømmingstjenester? Diskuter under.

Denne saken ble første gang publisert 30/09 2014.

Les også