Har allerede startet julehandelen

Nordmenns søk avslører årets hotteste julegaver

Prissammenligningstjenestene ser økende trafikk etter oppfordring om tidlig julehandel. Disse produktene kan være hva folk planlegger å legge under juletreet.

HVA SKAL UNDER TREET I ÅR? Det store, viktige spørsmålet. La deg inspirere av hva prisovervåkerne tror blir de hotteste julegavene i år.
HVA SKAL UNDER TREET I ÅR? Det store, viktige spørsmålet. La deg inspirere av hva prisovervåkerne tror blir de hotteste julegavene i år. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

For å unngå trengsel på kjøpesentre og butikker i ukene frem mot jul, har nordmenn blitt oppfordret til å starte julehandelen tidlig i år.

– Vi har fått en global pandemi til jul, og da gjelder det å ta forholdsregler. Jeg anbefaler derfor å starte julehandelen tidlig og gjøre innkjøpene på tider det er færrest mulig i butikkene, uttalte næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB i midten av november.

I den forbindelse har vi spurt de tre største prissammenligningstjenestene om de mest populære julegaverelaterte søkene, for å se hva nordmenn planlegger å legge under treet i år – enten det er til seg selv eller andre.

SER INTERESSE FOR TECH: Are Vittersø, norgessjef hos Prisjakt, sier interessen er stor for tech-relaterte produkter.
SER INTERESSE FOR TECH: Are Vittersø, norgessjef hos Prisjakt, sier interessen er stor for tech-relaterte produkter. Foto: Pressefoto

Prisjakt

Are Vittersø, norgessjef i Prisjakt, understreker at det fremdeles er tidlig i julegaveshoppingen. I tillegg venter mange til Black Week med innkjøpene.

Ut fra statistikken hittil i november, kan han imidlertid se en stor interesse for tech-relaterte produkter.

Denne høsten har det blitt sluppet flere nye produkter som også dukker høyt opp i søkene hos Prisjakt og i de lagrede prisvarslene.

– Den største nyheten er kanskje den nye PlayStation 5, som per dags dato topper alle lister når det kommer til søk og prisvarsler. Deretter ser vi, som i fjor, en veldig interesse for støvsugere. I denne kategorien er det robotstøvsugerne Roborock S6 Max, og S5 Max som er mest søkt etterfulgt av den trådløse støvsugeren Phillips SpeedPro Max Aqua 8000, forteller han.

I tillegg er det stor interesse for hodetelefoner, med AirPods og Airpods Pro høyt oppe på listene.

Mest populære konsoller og spill 2020

Mest populære konsoller:

  • PlayStation 5
  • Nintendo Switch
  • Microsoft Xbox Series X

Mest populære spill:

  • Assassin's Creed Valhalla
  • Fifa 21
  • Call of Duty: Cold War

(Kilde: Prisjakt)

– Det er også en økt interesse for iPhone 11 og iPhone 12. Jeg antar at veksten for iPhone 11 har økt fordi mange regner med at denne modellen får en prisdropp i tiden fremover ettersom den nye modellen er lansert. Med tanke på at dette er relativt dyre produkter, så er det vanskelig å spå om alt dette blir årets julegave, men jeg blir veldig overrasket om det ikke ligger en del av disse produktene under juletreet i år likevel, sier Vittersø.

Les også: Silje Sandmæl: – Denne praten må du ta før jul

Brettspillenes renessanse

Prisjakt spår også at julegave-klassikeren brettspillet vil komme tilbake for fullt. Faktisk har selskapet allerede kåret brettspill til årets julegave.

– Samtidig som teknologien tar over stadig flere deler av livene våre, ser vi nå en motreaksjon der mange nordmenn søker seg tilbake til det analoge. Dette gjenspeiler seg også i hva vi ønsker å gi venner og familie til jul. Det blir mange innpakkede brettspill og andre selskapsspill under juletreet i år. Vi ser en betydelig økning i kjøpsinteressen i denne produktkategorien, sier norgessjefen.

Prisjakt anslår at det ble kjøpt 230 prosent så mange brettspill i desembermåneden i fjor, sammenlignet med resten av året. Nordmenns kjøpsinteresse for brettspill økte i tillegg med 39 prosent i starten av koronapandemien i månedene april og mai.

Les også: Tidenes julehandel: Posten har en klar oppfordring til alle før pakkerushet

Økt interesse for sport og friluftsliv

Med sosial nedstengning og sterke oppfordringer fra myndighetene om å bruke den norske naturen i stedet for å for eksempel reise utenlands, har en annen tydelig trend gjort seg stadig mer gjeldende de siste månedene – nemlig sport og friluftsliv. Det ser ikke ut til å snu med det første.

– Dette segmentet har økt kraftig siden den første nedstengingen i mars, og jeg forventer at det er mange turglade nordmenn som har nytt utstyr på ønskelisten i år, sier Vittersø i Prisjakt.

Det samme viser tall fra Prisguiden.

MERKBAR VEKST: Daglig leder Amund Espelien i Prisguiden sier det er tydelig at mange nordmenn vil handle julegavene på nett i år.
MERKBAR VEKST: Daglig leder Amund Espelien i Prisguiden sier det er tydelig at mange nordmenn vil handle julegavene på nett i år. Foto: Pressefoto / Kyle Meyr

Prissammenligningstjenesten har trukket frem de mest populære julegaverelaterte søkene innenfor flere kategorier, og der finner vi hodelykt, pulsklokke og tursekk, blant annet.

  • Fenix HM65R hodelykt
  • Polar Ignite pulsklokke
  • E-Wheels E2S elektrisk sparkesykkel
  • Exped DownMat 7LW liggeunderlag
  • Osprey Talon 33 tursekk

(Kilde: Prisguiden)

Se mer

– Formidabel vekst

Prisguiden kan ellers fortelle om stor vekst i netthandelen.

– De siste ukene har vi sett en formidabel vekst i netthandel, og det er tydelig at mange nordmenn kommer til å handle julegavene sine på nett i år, sier daglig leder Amund Espelien.

– Vi ser også at mange legger inn prisvarsel slik at de automatisk får en e-post eller sms fra oss når prisen på produktet faller. Spesielt opp mot Black Friday er dette en veldig populær tjeneste for å spare penger.

Les også: Rydd ute: Gjør dette aller først – så samler du alt i en haug

Prisguiden har trukket frem de mest populære julegaverelaterte søkene innenfor flere kategorier:

Kategori Mest populære produkter
Klær og sko

- Ulvang Rav ullgenser

- Day Birger et Mikkelsen Day Gweneth bag

- Juicy Couture Del Ray kosebukse

Skjønnhet og velvære

- Oral-B iO Series 9s elektrisk tannbørste

- Dior Sauvage Eau de toilette

- Braun Series 3 ProSkin 3020s barbermaskin

- GHD Classic Styler rettetang

Kjøkken og hjem

- Kenwood Chef XL Titanium KVL 8300S

- Philips E2231 kaffemaskin

- Kähler Hammershøi julekrus

- Arabia Mummi Snøstorm krus

- Eva Solo selvvannende herb organiser

- Kay Bojesen Apefigur

Foreldre og barn

- Super Mario 71360 Startbanen Lego

- Barbie Malibu House

- Fidget Cube

- Stiga Snow Kick

- Idiotkunnskap brettspill

Bøker

- Råsterk hjemme

- Kongen forteller

- Øl hele året

Elektronikk

- Play Station 5

- Nvidia GeForce RTX 3080 grafikkort

- Apple AirPods Pro øretelefoner

- Apple iPhone 11 128GB

- Apple HomePod Mini 

- Oculus Quest 2 64GB VR-briller

 

37 prosent økning i trafikk

Også Paul Harrison, global leder for forretningsutvikling i Kelkoo Group, merker en endring i folks handlemønster før jul.

– Vi har hatt en trafikkøkning på 37 prosent de siste 30 dagene, og vi ser at folk gjør unna handlingen tidligere i år, sier han.

Selskapet har sett på de mest populære søkene i Norge innenfor samme tidsrom for sine tre merkevarer Kelkoo, Ciao og Choozen.

SER ENDRING I HANDLEMØNSTER: Global leder for forretningsutvikling i Kelkoo Group, Paul Harrison.
SER ENDRING I HANDLEMØNSTER: Global leder for forretningsutvikling i Kelkoo Group, Paul Harrison. Foto: Privat

– På toppen av manges ønskelister i år er den nye PlayStation 5, som ble lansert 19. november. Det er et av de raskest økende søkene vi har sett, sier Harrison.

Ellers kan han melde om at det ser ut til at flere planlegger å gå til anskaffelse av kjæledyr, på grunn av mange søk etter hamsterbur, marsvinbur og kaninbur.

Mange søker også innenfor klassiske populære gavekategorier til barn, slik som Kaptein Sabeltann og dinosaurer.

De mest populære bokrelaterte søkene er «Friends» kokebok og Sophie Elise.

Harrison kan også rapportere om at søkeord knyttet opp mot hjemmetrening har hatt en stor økning i det siste, noe han antar har å gjøre med stengte treningssentre som følge av koronasituasjonen. Flere søk etter skrivebord tyder på at mange har hjemmekontor.

Les også: Årets «må ha»-julegaver: Nissen må forberede seg på å bære tungt i år

Unngå å bli lurt av falske «tilbud»

Opp mot Black Friday og andre store salgsfester kan det være lett å la seg rive med av tilsynelatende sterkt reduserte priser, men noen ganger er disse «tilbudene» rett og slett falske.

Produkter kan være satt opp i pris i god tid før de store tilbudsdagene, slik at butikkene lett kan redusere prisen raskt til opprinnelig pris, for eksempel på Black Friday, og likevel reklamere for at den aktuelle varen er satt ned i pris til kundene.

Prisjakt og Prisguiden holder oversikt over prisutviklingen på ulike produkter, slik at du kan sjekke hvordan prisen på det du vil kjøpe har forandret seg over tid. På den måten får du bedre kontroll i virvaret av tilbud, og det blir lettere å unngå for eksempel falske Black Friday-tilbud.

Forbrukertilsynet har utarbeidet råd for å unngå å bli lurt på Black Friday. Sjekk dem ut her.

Les også: 6 ting du «glemmer» å vaske til jul

Denne saken ble første gang publisert 25/11 2020, og sist oppdatert 26/11 2020.

Les også