Statsministerens juletradisjoner

Støres jul: – Vi må ta vare på samholdet vi har i Norge

Uroligheter i verden og å lede landet i en tøff økonomisk tid, kan gi en statsminister høy puls. Men selv om Jonas Gahr Støre gleder seg til å senke skuldrene med familien i jula, er det ikke fritt for at en fast juletradisjon også gir både høyt blodtrykk og høy puls!

ISKALD DUKKERT: Jonas og kona har isbading enten på lille julaften, julaften eller første juledag som fast juletradisjon. Her fra et forfriskende bad på et tjern ved familiehytta i Nore og Uvdal.
ISKALD DUKKERT: Jonas og kona har isbading enten på lille julaften, julaften eller første juledag som fast juletradisjon. Her fra et forfriskende bad på et tjern ved familiehytta i Nore og Uvdal. Foto: Privat
Sist oppdatert

I år skal Jonas Gahr Støre (63) feire jul i statsministerboligen sammen med kona og to av tre barn, den ene med ektefelle.

– Barnebarna feirer jul med den andre delen av familien, men jeg får sett dem i løpet av romjulen.

Jonas mener julen tilhører barna, og han er veldig opptatt av sine to barnebarn, Albert (8) og Leo (4).

– Det hører med å få med seg litt av deres julestemning, smiler han.

Mens lek med barnebarna garantert gir stasministeren hvilepuls, er det en annen juletradisjon som derimot nok får pulsen til å skyte i været; isbading med kona Marit Slagsvold (61).

– Det gjør vi enten på lille julaften, julaften eller første juledag. Det er en tradisjon som hører med! sier Jonas.

Les også (+): «Gud, så kaldt det er. Tenk om jeg dør», sier firebarnsfar Jonas (49). Så faller han livløs om

PAR I HJERTER: Jonas og kona Marit kunne feire korallbryllup i år. Sammen er de stolte foreldre til tre og besteforeldre til to.
PAR I HJERTER: Jonas og kona Marit kunne feire korallbryllup i år. Sammen er de stolte foreldre til tre og besteforeldre til to. Foto: Privat

Love Actually

Her og Nå besøker landets mektigste mann hjemme i statsministerboligen, rett bak slottet. Det er tredje gang Jonas feirer julaften nettopp her, i de to øverste etasjene i den ærverdige boligen.

Det er den private delen som er forbeholdt ham og kona. Det er imidlertid lite å utsette på julestemningen i representasjonsetasjen vi sitter i. Juletreet er pyntet, peisen er tent, og det dufter av nystekte pepperkaker.

JULEBAKST OG RIBBE: Jonas Gahr Støre baker gjerne litt til jul, og ribba er det han som steker på julaften.
JULEBAKST OG RIBBE: Jonas Gahr Støre baker gjerne litt til jul, og ribba er det han som steker på julaften. Foto: Svein Brimi

Statsministerens kommunikasjonsrådgiver har i tillegg satt på julemusikk. Når låten «Jump (For my love)» kommer på, den som skuespiller Hugh Grant ikoniserte som dansende statsminister i julefilmen «Love Actually», begynner vår egen statsminister å humre.

– Nei, jeg kommer nok ikke dansende ned trappen! sier han med et smil.

Les også: Ulik vei til toppen

Koser seg som bestefar

Men leken er han, i hvert fall når det kommer til barnebarna.

– Jeg er ganske tussete som bestefar!

Men Jonas mener det egentlig ikke handler om å være «tussete» i den forstand.

– I jobben min er jeg opptatt av å ha direkte menneskemøter. Lytte og ta inn det folk har å fortelle. Det er en viktig del av ansvaret jeg har.

Det er den samme holdningen han møter barnebarna sine med; møte dem der de er, på deres nivå.

Nylig bygget han Lego med Leo, og da forteller han at han gikk helt inn i leken med ham.

– Jeg har ikke mye tid utenfor jobben, men når jeg først har litt fritid, er disse besøkene veldig viktige for meg.

KVALITETSTID: Statsministeren elsker å tilbringe tid med barnebarna. Her sammen med barnebarnet Albert under en filmpremiere i fjor.
KVALITETSTID: Statsministeren elsker å tilbringe tid med barnebarna. Her sammen med barnebarnet Albert under en filmpremiere i fjor. Foto: Jørn Grønlund

Å besøke barn og barnebarn, og være sammen med dem, er en fin avkobling.

– Og det er det beste med julen for meg – familiehøytiden, understreker han.

Mange som gruer seg til jul

Statsministeren vet at ikke alle er like heldige, og at julen kan være ekstra sår og vanskelig for mange. At det er en del som gruer seg til høytiden.

– Som samfunn bør vi bli flinkere til å se hverandre. Vi må våge å banke på en dør, ta en ekstra telefon. Inkludere kolleger på jobben.

1. Pinnekjøtt eller ribbe?

– Ribbe.

2. Hvem står for matlagingen på julaften?

– Det er meg.

3. Favorittjulesang?

– Deilig er jorden.

4. Verste julegave du har fått?

– Alle har vært bra.

5. Fineste julegave du har fått?

– Da jeg som liten gutt fikk nye ski.

6. Hva ønsker du deg av harde pakker under juletreet?

– Harde pakker er ofte bøker, og det er bra. Men jeg har så mange bøker så jeg tar gjerne myke gaver også. Ullsokker for eksempel.

7. Beste julebakst?

– Krumkaker, som jeg baker selv.

8. Favoritt julefilm eller serie?

– «Donald Duck og vennene hans», som går fast på julaften.

9. Har du feiret jul i utlandet før?

– Jeg har feiret jul i Frankrike én gang. Det var i 1987.

10. Favorittdrikke til jul?

– En god juleakevitt.

Se mer

Han trekker frem tre ting han ser kan være krevende for mange i julen.

– Det ene er at ensomheten mange føler på, kan bli enda tyngre når andre gleder seg over fellesskapet. Det andre er at nærheten til familien kan bli ekstra sår hvis man allerede har vanskelige relasjoner i familien, sier Jonas.

Den tredje tingen er han er spesielt opptatt av:

– Kombinasjonen av alkohol og barn. Det er mange barn som gruer seg til høytider fordi de opplever at det blir for mye alkohol blant voksne. Det skaper ikke trygge rammer, understreker han.

Må stå sammen

Som landets statsminister er Jonas vant til spørsmål om å oppsummere året som er gått. 2023 har i så måte vært et ekstra tøft år, både på hjemmebane og ute i verden.

– Vi lever i en økonomisk tid som er preget av at prisene på varer har økt, og renten har steget. Det tærer på familieøkonomien. Handlekurven koster mer. Og selv om vi har en støtteordning som beskytter mot høye strømpriser, er den likevel dyrere enn vi er vant til, sier han.

Samtidig lever vi i en urolig verden, med den vedvarende krigen i Ukraina og vonde bilder fra Midtøsten og Gaza.

– Så det har vært et krevende år. Det betyr at det er enda viktigere at vi klarer å stå sammen. Vi må ta vare på samholdet vi har i Norge. Det gjelder også i politikken, og det synes jeg vi har klart ganske bra, bedyrer Jonas.

Han understreker at han også ser lys i enden av tunnelen. han poengterer at prisveksten er på vei ned, og at det kan bety at rentetoppen kan være nådd.

– Noe av menneskehetens beste evne er at vi klarer å beholde håpet, selv i vanskelige situasjoner. Og sammenlignet med andre land, har Norge et godt utgangspunkt. Vi har gode tradisjoner for å støtte opp om hverandre.

Les også: «Kjære julenisse. I år ønsker jeg at det ikke er jul»

Roser sin kone

63-åringen legger ikke skjul på at det blir lange og travle dager som landets øverste sjef. Å stå i tidvis storm hører med til den viktige jobben.

Da er det godt å ha kona Marit å støtte seg til. Paret har vært gift i 35 år og kunne dermed feire korallbryllup i år. Sammen har de sønnene Magnus (33), Vetle (30) og Gullik (23).

– Marits støtte har vært helt avgjørende. Vi kjenner hverandre veldig godt, så hun er en del av det viktige fundamentet i livet mitt, erkjenner Jonas.

Og med den arbeidsmengden og følgene som fører med denne jobben, er tryggheten og forståelsen fra hans nærmeste veldig viktig.

JULEGAVER: – Jeg tenker at gaver til voksne kan dempes litt ned, det er barna som er de viktigste. Men jeg tar meg tid til å gå i butikker i julen for å kjøpe gaver jeg vet mine nærmeste vil bli glad for, sier han.
JULEGAVER: – Jeg tenker at gaver til voksne kan dempes litt ned, det er barna som er de viktigste. Men jeg tar meg tid til å gå i butikker i julen for å kjøpe gaver jeg vet mine nærmeste vil bli glad for, sier han. Foto: Svein Brimi

I julen er det flere dager som ikke er vanlige arbeidsdager. Selv om man som statsminister også har ansvar i jula, blir det litt mer tid til familie og tradisjoner.

Jonas poengterer at man ofte tenker at det å senke skuldrene, er noe man gjør når man er helt borte fra jobb. Men han mener det er like viktig å senke skuldrene også på jobb.

– Da er stikkordet å komme seg ut. Jeg tar meg gjerne en gåtur, eller kommer meg ut i skogen. Byen jeg bor i, er fantastisk til det, med kort vei til både sjøen og skogen. Dit søker jeg når jeg har sjansen. Alene, sammen med kona eller med barnebarna, smiler Jonas Gahr Støre.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2023, og sist oppdatert 21/12 2023.

Les også