Tidligere politispaner Johnny Brenna

Johnny Brenna om jobben som politispaner: – Når du er på vei til å arrestere folk, så blir du veldig fokusert

Johnny Brenna hadde den farlige jobben som politispaner i Oslo i nesten ti år. Nå bruker han erfaringen til å jakte på kjendiser, og en arrestasjon av prinsesse Märtha Louise har høyeste prioritet.

<b>JOHNNY BRENNA:</b> Johnny Brenna får mye å bryne seg på når han skal arrestere åtte kjendiser på rømmen i realityserien.
JOHNNY BRENNA: Johnny Brenna får mye å bryne seg på når han skal arrestere åtte kjendiser på rømmen i realityserien. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Publisert

– Dette er det første programmet som jeg følte passet meg 110 prosent. Jeg har fått forespørsler tidligere, men de har vært uaktuelle.

– Men her tenkte jeg: «Yes, dette kan jeg noe om». Så dette programmet ville jeg helt klart være med på, sier Johnny Brenna (59) til Her og Nå under Discoverys høstlansering.

Nå får TV-seerne stifte bekjentskap med den tidligere politimannen i realityserien «Jaget» på Discovery.

Her leder Johnny et profesjonelt team av etterforskere som skal fange åtte kjendiser på flukt fra Drammen fengsel.

Selv om 59-åringen selv jobbet som politispaner i Oslo i nesten ti år, innrømmer han at TV-innspillingen brakte med seg andre utfordringer enn i det virkelige spaningslivet.

– Det var helt klart tidspresset på ti dager! I virkeligheten har du litt bedre tid og kan lokke og lure, samt at du har andre type midler.

– Tidspresset her gjorde at det ble intenst hele tiden. Og vi skulle ta hele denne gjengen, det var absolutt et mål, forklarer han.

Les også: Märtha Louise avslører: «Rømte» fra politiet som 6-åring

<b>LANG ERFARING:</b> Den tidligere politispaneren leder et etterforskningsteam i TV-serien «Jaget». Programmet skal ligge så tett på det virkelige spanerlivet som mulig. 
LANG ERFARING: Den tidligere politispaneren leder et etterforskningsteam i TV-serien «Jaget». Programmet skal ligge så tett på det virkelige spanerlivet som mulig.  Foto: Carolina Mendoza Bye

«Jaget» på Discovery

Den mest profilerte rømlingen i «Jaget» er prinsesse Märtha Louise (52), som sammen med makker Tinashe Williamson (38) gikk under jorden for å unngå å bli fakket. Brenna røper at det var spesielt gøy og utradisjonelt å jage en prinsesse.

<b>KJENDISDUO:</b> Prinsesse Märtha Louise og makker Tinashe Williamson er blant kjendisene på rømmen i TV-serien. Johnny Brenna syntes det var gøy å jakte på en prinsesse. 
KJENDISDUO: Prinsesse Märtha Louise og makker Tinashe Williamson er blant kjendisene på rømmen i TV-serien. Johnny Brenna syntes det var gøy å jakte på en prinsesse.  Foto: Carolina Mendoza Bye

– Märtha var nok den som hang høyest på listen, for å si det sånn. Så hun fikk helt klart en prioritet, fordi hun er den hun er. Så prinsessen skulle vi ta, sier han lattermildt.

Etter at Brenna sluttet i politiet, har han ekspandert CV-en ytterligere. Han er forfatter, og har også jobbet som krimekspert for TV 2.

I tillegg driver han sitt eget konsulentfirma innen personlig sikkerhet. Årene som politispaner har satt sine spor, og Brenna er åpen om at jobben til tider kunne være farlig.

– Du pågriper jo folk som er bevæpnet, og som er farlige. Det er klart du da må passe på deg selv og din egen sikkerhet, og passe på at du selv var bevæpnet for eksempel. Men politispaning er jo så mangt.

– Når jeg skulle hente etterlyste personer, så var jeg for eksempel ikke undercover. Da var jeg synlig, og var ute på gaten og brukte informanter og nettverk. Jeg banket på dører, og lurte og lokket og oppsøkte folk.

– Noen av disse metodene bruker vi også i TV-serien, så det vil nok se ganske realistisk ut, poengterer han.

Les også: (+) Hytteferie med familien ble et mareritt: Plutselig forsvant min kone uten forvarsel

Ville biljakter

– Hendte det at du ble redd i politijobben?

– Når jeg tenker tilbake, så var det ikke bare enkelt under bilkjøring og biljakter. Da kunne du sitte med følelsen av at det gikk over stokk og stein.

– Men når du er på vei til å arrestere folk, så blir du veldig fokusert. Man er i en boble, og tenker bare på jobben som skal gjøres, forklarer Johnny, som til sammen fikk 20 års erfaring i politiet.

<b>KORRUPSJONSDØMT:</b> Johnny hadde den tidligere polititoppen Eirik Jensen som sjef da han jobbet som politispaner. Her møtes de under rettssaken mot Jensen i 2017. 
KORRUPSJONSDØMT: Johnny hadde den tidligere polititoppen Eirik Jensen som sjef da han jobbet som politispaner. Her møtes de under rettssaken mot Jensen i 2017.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

TV-profilen innrømmer at det var gøy å gå tilbake til det gamle politilivet for en stakket stund i TV-serien.

– Erfaringen jeg har fra politiet var så nyttig å ha med seg. Jeg måtte filtrere informasjon og ha tålmodighet.

– Men i dag er det veldig vanskelig å gå under jorden, for du etterlater deg spor veldig fort. Så det er nok lettere å finne rømlinger i dag, enn det var tidligere, sier Johnny Brenna.

«Jaget» sendes på TVNorge og Discovery søndager kl. 21.30.

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2023.

Les også