«Kapteinen» John Hammersmark fra «Kompani Lauritzen»

– Var glad i fest

På TV-skjermen gir «Kapteinen» alt for å hjelpe deltagerne med å bli en bedre versjon av seg selv. Privat skeier John Hammersmark ut med øl og god mat og innrømmer at han til tider kan kjenne på frykt.

<b>JOHN HAMMERSMARK: </b>«Kapteinen» i «Kompani Lauritzen», John Hammersmark, forteller at det var mer krevende enn han hadde trodd å gi ut bok.
JOHN HAMMERSMARK: «Kapteinen» i «Kompani Lauritzen», John Hammersmark, forteller at det var mer krevende enn han hadde trodd å gi ut bok. Foto: Marius Gulliksrud
Publisert

John Hammersmark (51) har siden 2022 vært kjent som «Kapteinen» i TV 2s populære realityprogram «Kompani Lauritzen».

Før den tid var han totalt 23 år i Forsvaret, hvorav 15 år i Forsvarets spesialkommando der han utførte en rekke risikofylte utenlandsoppdrag i blant annet Afghanistan og Bosnia.

Arbeidet har gitt ham kompetanse til å hjelpe andre til å prestere bedre.

– Det er så givende å bidra til at andre kan bli en bedre versjon av seg selv. Det har virkelig en verdi, sier John til Her og Nå.

Å være kaptein i «Kompani Lauritzen» er en rolle John tar på høyeste alvor.

– Jeg går inn med alt jeg har, hver eneste muskel og helt ned til lilletåneglen for å prøve å påvirke andre til å tørre å hoppe, satse og å tørre å drite seg ut.

– Når var du redd sist?

– Jeg er helt vanlig. Vi er alle redde for det samme. Er det lenge siden du har vært i høyden og hengt i tau, må du jobbe litt ekstra. Det er snakk om mengdetrening på de tingene du er redd for.

<b>I KJENT STIL:</b> John har lang fartstid i Forsvaret. Nå setter han stor pris på å kunne være med på å pushe andre til å bli en bedre versjon av seg selv.
I KJENT STIL: John har lang fartstid i Forsvaret. Nå setter han stor pris på å kunne være med på å pushe andre til å bli en bedre versjon av seg selv. Foto: TV 2

«Over norm – du klarer mer enn du tror»

Nå har han gitt ut boka «Over norm – du klarer mer enn du tror». Ideen sprang ut fra de mange foredragene han holder.

– Det går på det å nå mål. Jeg tenkte at jeg burde ta eierskap til påstandene mine, og da er det å skrive bok et godt verktøy. Du må arbeide deg gjennom alt.

Han innrømmer at det var vanskeligere å skrive bok enn han trodde. Medforfatteren Christopher Pahle ble redningen.

– Jeg har brukt to og et halvt år på boka, men det ble en helt ny giv da Christopher kom inn i bildet i fjor vår. Han er en ordsmed og har bidratt med masse jeg ikke kan.

– Boka handler om å klare mer enn man tror er mulig. Når var sist du gjorde det?

– Da jeg begynte i showbiz. Det er en veldig uvant arena for min del. Å stå foran en forsamling med 800 mennesker på et hotell på Gardermoen for å inspirere og reflektere har vært mye læring når det kommer til fremførelse. Det er fort gjort å bli nervøs.

– Jeg kjenner fortsatt en grad av spenning og skjerping som man ikke trenger for mange ganger i døgnet.

– Hva gjør du for å håndtere det?

– Det er egentlig enkle ting. For det første må du oppdage at du er i ferd med å bli nervøs, og så må du ta kontroll på deg selv. For min del hjelper det å gå litt rundt og puste og tenke gjennom de to første minuttene. Å ta seg sammen.

Les også: John Hammersmark: – I utgangspunktet er jeg nok litt familiært «ødelagt»

<b>VEGARD YLVISÅKER:</b> TV-profilen Vegard Ylvisåker (44) kan avsløre at han har kjent John lenger enn de fleste andre på lanseringsfesten.– Han er en veldig bra fyr. Jeg kjenner ham fra da jeg var 19 år gammel og i Forsvaret. Da bodde vi sammen på grensen til Russland i et halvt år, isolert fra alt annet. Det var veldig bra, sier han.
VEGARD YLVISÅKER: TV-profilen Vegard Ylvisåker (44) kan avsløre at han har kjent John lenger enn de fleste andre på lanseringsfesten.– Han er en veldig bra fyr. Jeg kjenner ham fra da jeg var 19 år gammel og i Forsvaret. Da bodde vi sammen på grensen til Russland i et halvt år, isolert fra alt annet. Det var veldig bra, sier han. Foto: Marius Gulliksrud

Befalsskole i Hæren

John innrømmer at han selv etter to år på TV kan synes at det er uvant å være på skjermen.

– Jeg har vent meg mer og mer til å se trynet mitt på TV med jevne mellomrom. Jeg måtte lære meg å slippe.

– Og hvordan trives du med å bli gjenkjent på gata?

– Det er veldig annerledes å ha blitt en profilert person, men jeg tror du må innse at skal du holde på med dette og at det skal fungere, må du være villig til å være synlig.

Han tenker seg litt om, før han legger til en humoristisk kommentar.

– Ja ja, så må jeg tåle litt tyn fra gamle krigere, sier han og sikter til sine tidligere kolleger.

<b>EIRIK KRISTOFFERSEN: </b>Forsvarssjefen Eirik Kristoffersen (55) hadde også tatt turen for å hedre sin venn og tidligere kollega.– Jeg vil beskrive John som over norm. Vi har jobbet mye sammen, og han er nytenkende og kreativ. Han var dønn lojal. Ikke lydig, for han sa ifra når noe var feil. På TV er han seg selv, så jeg ser ikke noen forskjell mellom den personen og den jeg jobbet med, forteller han.
EIRIK KRISTOFFERSEN: Forsvarssjefen Eirik Kristoffersen (55) hadde også tatt turen for å hedre sin venn og tidligere kollega.– Jeg vil beskrive John som over norm. Vi har jobbet mye sammen, og han er nytenkende og kreativ. Han var dønn lojal. Ikke lydig, for han sa ifra når noe var feil. På TV er han seg selv, så jeg ser ikke noen forskjell mellom den personen og den jeg jobbet med, forteller han. Foto: Marius Gulliksrud

Selv begynte «Kapteinen» på Befalsskole i Hæren som 19-åring.

– Jeg hadde veldig godt av å komme inn i Forsvaret. Der er det helt klokkeklare krav, og du må holde deg innenfor dem og yte sånn som du må i et militært system.

– Og hvordan var du før militæret?

– Da var jeg veldig interessert i idrett, men også glad i å gå på fest. Jeg har aldri vært på kant med noe som helst, men alltid vært glad i fart og spenning, røper han.

– Hvor viktig mener du det er med selvdisiplin?

– Selvdisiplin er kjempeviktig. Det er noe du kan lære. Å ha gode holdninger sånn at du på auto-funksjon har lyst til å gjøre rett, selv om ingen ser på.

<b>SIRI AVLESEN-ØSTLI:</b> Programlederen Siri Avlesen-Østlie (40) deltok i TV 2s realitysuksess i 2021. Hun er full av lovord om «Kapteinen».– John er utrolig sympatisk og smart. En av de klokeste mennene jeg har møtt. Han er veldig trygg og en person som alltid kommer med gode råd. En til å stole på, rett og slett. Han betydde mye for meg i «Kompaniet» og i tiden etterpå, forteller TV 2-profilen.
SIRI AVLESEN-ØSTLI: Programlederen Siri Avlesen-Østlie (40) deltok i TV 2s realitysuksess i 2021. Hun er full av lovord om «Kapteinen».– John er utrolig sympatisk og smart. En av de klokeste mennene jeg har møtt. Han er veldig trygg og en person som alltid kommer med gode råd. En til å stole på, rett og slett. Han betydde mye for meg i «Kompaniet» og i tiden etterpå, forteller TV 2-profilen. Foto: Marius Gulliksrud

– Men hva gjør du når du skeier ut?

– En eller annen grad av å være sosial med venner. En bedre middag og noen glass vin. Jeg er dessuten veldig glad i øl. Jeg hygger meg sånn som alle andre.

– Så du er ikke alltid «beinseriøs»?

– På ingen måte! Jeg elsker å kose meg. Men den siste tiden har det vært litt for lite trening på grunn av at jeg har hatt det travelt. Det kjenner jeg på mange forskjellige måter. Å trene skaper overskudd, så nå må jeg ta meg litt sammen og komme meg ut!

Les også: John Hammersmark fra «Kompani Lauritzen» viet tidligere deltaker: – Han tok oppdraget på strak arm!

<b>STRAM KAR:</b> Dette bildet ble tatt av Her og Nås fotograf da «Kompani Lauritzen» var nominert til Gullruten i fjor. Programmet vant pris for beste konkurranse-drevne reality.
STRAM KAR: Dette bildet ble tatt av Her og Nås fotograf da «Kompani Lauritzen» var nominert til Gullruten i fjor. Programmet vant pris for beste konkurranse-drevne reality. Foto: Svein Brimi

Sønnen Holger

Nylig har John og resten av «Kompani Lauritzen» fullført innspillingen av «Tropp 2». Etter en lang tid ute i felt, var det godt å komme hjem til samboeren og sønnen Holger (8) på Jeløya i Moss.

– Det var veldig fint å komme hjem til familien. Jeg er borte to lange perioder i året på innspilling, samt at jeg er en del borte ellers også med foredrag. Det er hjemme jeg helst vil være, men det er også veldig fint å være på innspilling og i «bobla vår». Miksen er veldig fin!

Han innrømmer at han er mer fraværende enn det som var målet da han sluttet i Forsvaret.

– Ja, derfor er jeg veldig glad for at barnet har en fantastisk mor!

Når han får spørsmål om hvordan han selv er som far, svarer han «en som stiller krav, men samtidig er varm».

– Jeg tør å ta samtaler med en åtteåring som ikke er med barnespråk og pynt, men som er om fornuftige ting som gjør at vedkommende lærer seg å tenke.

Les også: (+) Pappa kuttet meg ut da jeg sa jeg skulle skilles, og jeg forsto ikke hvorfor. Så kom det et brev

<b>I AKSJON:</b> Her er John og Geir Aker, kjent som «Fenriken», i gang med å klargjøre artisten Tone Damli til dyst.
I AKSJON: Her er John og Geir Aker, kjent som «Fenriken», i gang med å klargjøre artisten Tone Damli til dyst. Foto: TV 2

Vokste opp i Østfold

Naturen er både et fristed og et arbeidssted for 51-åringen. Han er ikke i tvil om hvilken versjon han foretrekker.

– Jeg har en opplevelse av naturen fra to vinkler: Den ene er de tunge, kjipe øvelsene som Forsvaret byr på. Den andre er når du velger å være der selv. Du tar med deg det du orker å bære og kan bestemme tempo og varighet selv, sier han og tar en liten pause før han fortsetter.

– Nå elsker jeg å være ute på egne premisser. Jeg er ingen Lars Monsen, men jeg er mye ute og nyter å slappe av, går på turer eller jakter. Mer som rekreasjon enn å bli en bedre versjon av meg selv.

– Hvordan er du når det kommer til å få med familien på tur? Er du en hardhaus?

– Nei, det er det helt vanlige. Det viktigste er å få med ungen ut på tur. Å lokke med en Kvikk Lunsj og å si «det er ikke så langt til det appelsintreet, kom igjen».

Som barn vokste John opp i et landlig område i Råde i Østfold. Han takker foreldrene for å ha lagt til rette for en god barndom.

– Jeg har hatt en helt fantastisk oppvekst, så all ære til mamma og pappa for å ha gitt meg det. Faren min har alltid vært opptatt av fart og spenning, mens mamma har vært den varme nordlendingen med de andre sidene. En perfekt kombinasjon!


Denne saken ble første gang publisert 26/04 2024.

Les også