John Hammersmark

Avslører hvorfor han sluttet i Forsvaret

John Hammersmark fra «Kompani Lauritzen» mener at folk må bli flinkere til å ta utgangspunkt i egne evner for å kunne sette seg realistiske mål.

<b>JOHN HAMMERSMARK:</b> John Hammersmark jobbet i Forsvaret i 23 år.
JOHN HAMMERSMARK: John Hammersmark jobbet i Forsvaret i 23 år. Foto: TV 2
Publisert

John Hammersmark (51) er kjent som «Kapteinen» i populære «Kompani Lauritzen» på TV 2, men den tittelen er faktisk en degradering. Egentlig er han oberstløytnant.

Gjennom 23 år i Forsvaret har han deltatt i skarpe operasjoner i Bosnia og Afghanistan. Han har vært i Hærstaben og Forsvarsdepartementet samt vært sjef for Forsvarets spesialkommandos operasjoner.

Gjennom flere sesonger har han prøvd å få kjendiser i «Kompani Lauritzen» og unge mennesker i «Tropp» til å hente ut det beste i seg selv, og nå vil han også påvirke tankegangen til «mannen i gata».

«Over norm – Du klarer mer enn du tror»

51-åringen er aktuell med boken «Over norm – Du klarer mer enn du tror», som handler om mestring, samarbeid og selvledelse – og baklengsstup!

Han viser hvordan spesialsoldatenes tankesett og verktøy, som er videreført til TV-programmene, også kan være overførbare til alle mennesker i den sivile hverdagen.

<b>TV-PROFILER:</b> Sammen med Geir «Fenriken» Aker (til venstre) har «Kapteinen» blitt TV-kjendiser de siste årene. Her er duoen med Robin Hofset i øvelsen tårnhopp under årets sesong av «Kompani Lauritzen».
TV-PROFILER: Sammen med Geir «Fenriken» Aker (til venstre) har «Kapteinen» blitt TV-kjendiser de siste årene. Her er duoen med Robin Hofset i øvelsen tårnhopp under årets sesong av «Kompani Lauritzen». Foto: TV 2

– Alle skal ikke over norm. De aller, aller fleste er ganske middels. Dette har jeg lært av militærpsykiater Jon Reichelt. De aller fleste av oss er ganske middels, og hvorfor kan vi ikke slå oss til ro med at det er et utgangspunkt?

– Og så kan vi jobbe med større og små ting som vi ønsker å bli bedre på innenfor et normalt perspektiv – der vi i dag er veldig opptatt av perfeksjonisme. Alle skal bli slik og sånn og se sånn og sånn ut i stedet for å ta utgangspunkt i noe som er mer realistisk, forteller han i «God morgen Norge».

Les også: (+) Dag Otto og Ellen har holdt sammen i over 40 år: – Vi har vokst litt sammen

Slutt å sammenligne deg med andre

51-åringen mener at folk har målsettinger og tanker om seg selv som er mye lavere enn det burde være fordi vi bare ser perfekte ting på sosiale medier.

– Vi tar inn alt det ytre presset på en måte som gjør at vi mister oss selv i jakten på noe mer realistisk for å ha det bra i livet. Hvis du alltid skal gå rundt og være misfornøyd, da blir det jo ikke noe bra, fastslår han.

Hammersmark foreslår at folk må ta utgangspunkt i seg selv når man skal gjøre endringer eller sette seg nye mål i livet.

– Slutt å sammenligne med alle andre. Hva er mine forutsetninger? Hva er min hverdag? Og så finne mål som er realistiske nok. Og så strekker man seg etter de målene og oppsøker mestringsfølelse med vilje. Det er jo de tingene som koster litt å få til som skaper de beste følelsene i oss.

– Og som jeg prøver å fortelle til min 8-åring: Alt som er lett, er kjedelig. Og det skjønner ikke han ennå, men det skal vi trene mye på, forteller han til «God morgen Norge».

Les også: John Hammersmark: – I utgangspunktet er jeg nok litt familiært «ødelagt»

<b>«KAPTEINEN»:</b> De siste årene har vi sett John Hammersmark både i «Kompani Lauritzen», «Tropp 1» og «Tropp 2». Her sammen med programleder Kristian Ødegård.
«KAPTEINEN»: De siste årene har vi sett John Hammersmark både i «Kompani Lauritzen», «Tropp 1» og «Tropp 2». Her sammen med programleder Kristian Ødegård. Foto: TV 2

Bor på Jeløya

Han sluttet blant annet i Forsvaret for å kunne bosette seg på ett sted og stifte familie. Nå bor han på Jeløya utenfor Moss sammen med samboeren og sønnen Holger.

– Jeg sluttet ikke fordi jeg var misfornøyd med Forsvaret. Jeg sluttet fordi det var noe annet jeg også hadde lyst å få med meg i livet, forteller han til Dagens Næringsliv.

I seks år var han direktør for Sikkerhet og beredskap i Norges Rederiforbund. Siden 2022 har han levd av å holde foredrag over hele landet i tillegg til å bli hele Norges TV-kaptein.


Denne saken ble første gang publisert 05/04 2024.

Les også