TV-profil Johanna Grønneberg

– Først fikk jeg baby, så ble jeg skilt fra ektemannen min og så flyttet jeg sammen med en dame

– Jeg hadde aldri følt kjærlighet for en dame før, sier tv-profil Johanna Grønneberg. Det siste året har hun ikke bare fått barn og blitt skilt – hun har også forelsket seg og flyttet sammen med den nye kjæresten.

<b>JOHANNA OG MADDY:</b> Det strømmet på med lykkønskninger da Johanna fortalte nyheten om sin nye kjæreste Maddy på Instagram.
JOHANNA OG MADDY: Det strømmet på med lykkønskninger da Johanna fortalte nyheten om sin nye kjæreste Maddy på Instagram. Foto: Erik Bergamini
Publisert

– Grunnen til at jeg ringer til deg før du rekker å ringe meg, er at jeg ikke har stått opp enda. Maddy sitter for øyeblikket og ser på The price is right – det er et sånt tv-program som man egentlig ikke ser på – og jeg ligger altså fortsatt i senga. En videosamtale på toppen av dette ville ha blitt sånn passe tragisk, sier Johanna Grønneberg (43) og ler.

Det er en overskyet formiddag i Orange County i California USA, og gradestokken viser 19 grader.

Datteren Savannah (10) er på skolen, og sønnen August (1) pludrer i bakgrunnen, mens samboeren Madison «Maddy» Wheeler (30) altså ser på et tv-program der poenget er å gjette prisen på ulike varer – og kanskje vinne premier som pensjonister og andre hjemmeværende synes kan være stas.

Huset med badebassenget og den fine hagen ligger i et nabolag som regnes som et av de tryggeste i USA. Stor var derfor overraskelsen da en mann nylig knivstakk en nabo rett nedi gata.

– Det var litt av en kontrast for en som vokste opp i et hus på Nesodden utenfor Oslo på 80-tallet, sier Johanna.

<b>LITA TULLE:</b> Johanna vokste opp på Nesodden utenfor Oslo på 80-tallet. 
LITA TULLE: Johanna vokste opp på Nesodden utenfor Oslo på 80-tallet.  Foto: Privat

Programleder i MTV

Hun forsvant tidlig til Australia for å studere journalistikk, og litt senere til USA for å studere mer og begynne å jobbe. I USA fikk hun jobb som programleder i MTV, og den blonde dama med den store mikrofonen ble raskt et kjent fjes på røde løpere.

På norske tv-skjermer ble hun etter hvert programleder for en rekke underholdnings-programmer. I Johanna – prosjekt baby var hun antagelig den første tv-profilen som fødte på norsk tv.

Senere fulgte hun opp med serien Prosjekt Mamma og boka Etter fødselen – det alle glemte å si, som fortsatt selger.

Apropos det å bli mamma. «Johanna Grønneberg Mesa har blitt mor for andre gang» sto det på øverst på norske nettaviser i april 2022.

«Johanna Grønneberg Mesa skilles etter 14 år» sto det i slutten av august. På selveste Valentinsdagen i februar 2023 kom nyheten: «Johanna Grønneberg røper ny kjæreste».

– Ja, hva skal vi si om 2022? Det var litt av et år?

– Alt skjedde samtidig. Først fikk jeg baby, så ble jeg skilt fra ektemannen min og så flyttet jeg sammen med en dame. Sett utenfra så ser alt innmari rart ut, men for meg som sto midt oppi det, var det jo livet. Det har definitivt vært utfordrende. Forholdet mellom Vince og meg var ikke så bra de siste årene, vi var mer venner enn kjærester.

<b>JOHANNA GRØNNEBERG (43):</b> Journalist og tv-profil som bor i Orange County i California, USA. Samboer med Madison «Maddy» Wheeler (30), og har datteren Savannah (10) og sønnen August (1) fra tidligere ekteskap.
JOHANNA GRØNNEBERG (43): Journalist og tv-profil som bor i Orange County i California, USA. Samboer med Madison «Maddy» Wheeler (30), og har datteren Savannah (10) og sønnen August (1) fra tidligere ekteskap. Foto: Meng Johnson

– I 2019 mistet vi et barn, og de neste årene mistet vi tre ganger. Etter dette ble jeg helt opphengt i å få barn. «Dette må vi fikse», tenkte jeg. Det vi egentlig trengte å fikse, var forholdet vårt. Da jeg endelig ble gravid, var egentlig forholdet vårt over, og mens jeg gikk gravid, ble jeg forelsket i Maddy. Det høres nok lettere ut enn det var, men nå er livet mitt skikkelig bra. Og jeg er skikkelig forelska!

Les også: (+) Jeg mistenkte at han var forelsket i en annen, men fikk sjokk da han fortalte hvem det var

<b>FERIEMÅL:</b> Den nye familien er dypt uenige om hvor årets sommerferie skal gå. Den ene vil til Norge, den andre vil til Mexico og den tredje vil kjøre campingbil i USA! Her er Johanna og datteren Savannah i fjor.
FERIEMÅL: Den nye familien er dypt uenige om hvor årets sommerferie skal gå. Den ene vil til Norge, den andre vil til Mexico og den tredje vil kjøre campingbil i USA! Her er Johanna og datteren Savannah i fjor. Foto: Privat

Kjæresten Maddy

Maddy jobber som profesjonell fotballtrener, og det var gjennom laget til datteren Savannah at de to møttes for første gang. Johanna har selv spilt fotball og syntes det var hyggelig å snakke med treneren. Telefonsamtalene ble lengre og lengre, hyggeligere og hyggeligere.

– Jeg merket at jeg syntes det var godt å være i nærheten av henne, men kroppen forelsket seg før hodet. Jeg var jo gravid og trodde det var hormoner som gjorde meg rar. Blir man lesbisk fordi man har en guttebaby i magen, liksom?

– Jeg googlet og leste side opp og ned, men fant ikke noe godt svar på det, annet enn at jeg måtte være forelska ... Jeg hadde jo aldri vært forelska i eller følt kjærlighet for en dame før. Det hadde ikke Maddy heller. Da jeg fortalte det til Vince, sa han at han hadde skjønt det for lengst. Han forsto det før meg.

Familie og venner reagerte mildt sagt forskjellig på nyheten om skilsmisse og ny kjæreste, men alle fikk sjokk.

– Ja, alle ble veldig sjokkerte. Telefonsamtalen med pappa var litt spesiell. Jeg ringte ham og sa at jeg skulle skilles. «Uff, det var jo dumt», sa pappa. «Men jeg har fått ny kjæreste, og jeg har falt for en dame», sa jeg. Da ble det helt stille. Etter en stund sa han: «Ja, og så har jo kusina di åpnet en ny restaurant på Nesodden, da».

Johanna ler høyt.

– Stakkars, han visste virkelig ikke hva han skulle si til alt dette, men i ettertid har han sagt at han er glad på mine vegne, altså! Mamma elsker Maddy allerede, og hun var på besøk i USA da jeg fortalte om oss. En kveld sa hun plutselig: «Jeg synes du har begynt å gå mye med shorts. Og flate sko! Du som har så mange fine skjørt, burde bruke dem. Du er dessuten tverrplattfot og tar deg best ut i høye hæler».

– Haha, akkurat som om jeg hadde gått til innkjøp av shorts og flate sko da jeg skjønte at jeg var forelska i Maddy! Jeg er jo akkurat den samme som jeg har vært hele tiden.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

<b>PÅ NORGESBESØK:</b> Johanna er ofte i Norge for å besøke familie og venner. Her er hun på kafé på St. Hanshaugen i Oslo.
PÅ NORGESBESØK: Johanna er ofte i Norge for å besøke familie og venner. Her er hun på kafé på St. Hanshaugen i Oslo. Foto: Privat

Hvem er hvem?

Maddy er 30 år og blir stadig spurt om leg. Johanna er 43, og en dag hun så seg i speilet, la hun merke til at hun hadde fått rynker foran øreflippen. Ifølge Johanna er dette et sted der den ekte alderen din vises – uansett hvor godt du prøver å skjule den.

– Jeg nevnte rynkene for Maddy da vi var på vei ut for å handle, men hun bare lo. Det hadde hun aldri hørt om. Mellom reolene i butikken, kom en dame i 50-årene forbi.

– Hun stoppet og så på meg og lille August – og på Maddy som sto ved siden av. «Så koselig! Er det tre generasjoner som er på handletur?» sa dama.

Det høres ut som om Johanna sperrer opp øynene.

– Hun trodde at jeg var MORA til Maddy! Da jeg fortalte historien til mamma, mente hun at Maddy godt kunne se ut som en 23-åring, og at jeg på en dårlig dag kunne se ut som en 52-åring! Det ble bare verre og verre. Jeg måtte bare be henne stoppe til slutt, sier Johanna og ler.

<b>UT PÅ TUR:</b> Det blir mange trilleturer i nabolaget i Orange County nå som August er liten.
UT PÅ TUR: Det blir mange trilleturer i nabolaget i Orange County nå som August er liten. Foto: Privat

Når rett skal være rett, merker hun at Maddy er yngre – fordi hun ikke synes at noe er slitsomt.

– Maddy er 13 år yngre enn meg, og nå høres det kanskje ut som om jeg er 70 år, men fy fader, så deilig det er! Hun har mer tålmodighet og ork. Hun synes ikke det er noe tungt å gå med August på armen, mens jeg synes det er mye tyngre nå enn da Savannah var baby. Maddy googler hvilke våtservietter som er de beste for August og hva slags mat han bør spise.

– Jeg er mye tryggere nå og har en helt annen selvtillit som tobarnsmamma, jeg har ingen andre krav til en våtserviett enn at den skal være ... våt. Men jeg har ikke den samme energien, nei.

Les også: Noman Mubashir: – Jeg ville hatt en bedre livskvalitet hadde jeg stått frem tidligere

<b>STRANDLØVE:</b> Johanna elsker livet under sola. Hun har bodd i USA og Australia mer enn halve livet.
STRANDLØVE: Johanna elsker livet under sola. Hun har bodd i USA og Australia mer enn halve livet. Foto: Privat

Borte fra skjermen

Det høres ut som om Johanna har stått opp. Kanskje har hun beveget seg ut i stua for å smugtitte på The price is right, eller så har hun muligens satt seg på den fine terrassen som de 15 000 følgerne hennes kjenner fra Instagram. For øvrig verdens beste og mest positive følgere, ifølge Johanna.

– Eller så er det kanskje sånn at jeg ikke henger meg opp i negative kommentarer? Jeg får mange hyggelige meldinger om det jeg deler, enten det er jobb eller privat, og jeg har vært lenge nok i denne bransjen til at jeg vet at man ikke kan ta negative kommentarer personlig.

– Jeg har aldri tatt meg nær av kommentarer om utseende, men da jeg var aktuell med Prosjekt Mamma og fikk kommentarer om at jeg var en dårlig mor, syntes jeg det var vanskelig å stå rakrygget i kritikken. Jeg opplevde det som urettferdig.

Johanna synes det har vært deilig å være borte fra tv-skjermen i noen år, og de siste årene har hun hatt en «vanlig jobb» som konsulent innen PR og markedsføring.

Hun har holdt på med egne prosjekter, som for eksempel onlinekurs i presentasjonsteknikk, og får stadig henvendelser om samarbeid og deltagelse i ulike tv-programmer.

– Jeg har blitt spurt om å være med å forskjellige realityprogrammer. Jeg takket ja til Farmen Kjendis og Camp Kulinaris, men det har også vært fint å kunne si nei til det som ikke passer. Hvis jeg skal gjøre mer tv, så må det være noe jeg brenner for – ta med folk på en reise eller fortelle en historie.

– Jeg er jo journalist i bunnen. Det er noen prosjekter på gang, så vi får se hva det blir. Akkurat nå har jeg det fint akkurat sånn som det er.

Les også: Fredrik Solvang: – Som kjent person i Norge har du egentlig ikke noe valg

<b>SMÅBARNSMAMMA:</b> Johanna ute på piknik sammen med Lille August (1).  
SMÅBARNSMAMMA: Johanna ute på piknik sammen med Lille August (1).   Foto: Privat

Veive med regnbueflagget

Livet til Johanna deles mellom USA og Norge. Søsteren og moren kommer jevnlig på besøk, og Johanna reiser ofte til Norge. Etter et halvt liv utenfor Norge, opplever hun stadig store kulturforskjeller mellom de to landene.

Etter at hun fortalte om kjærligheten til Maddy, fikk hun for eksempel veldig mye mer støtte i Norge enn i USA.

– For meg er det helt surrealistisk at kjærligheten min til Maddy kan provosere folk. Jeg har aldri opplevd hatkriminalitet før for noen uker siden. Maddy og jeg var på et utested i Laguna Beach da en vakt kom bort til oss og foreslo at vi skulle gå et annet sted. Det var en gjest, en eldre mann, som hadde gått bort til ham og sagt at han var ukomfortabel med at det var et lesbisk par på utestedet. Da vi forlot stedet, vinket den eldre mannen til oss og sa bye bye. Vi ble regelrett kasta ut!

– Det er første gang jeg har følt hatkriminalitet på kroppen. Det ble mye styr med politi og anmeldelse i etterkant, men den belastningen måtte vi bare ta. Jeg har aldri vært den som har gått først i homotoget, men noen ganger må man veive med regnbueflagget, sier Johanna.

<b>STERK KJÆRLIGHET:</b> – For meg er det helt surrealistisk at kjærligheten min til Maddy kan provosere folk, sier Johanna. Her er de to på babyshower sammen med lille August.
STERK KJÆRLIGHET: – For meg er det helt surrealistisk at kjærligheten min til Maddy kan provosere folk, sier Johanna. Her er de to på babyshower sammen med lille August. Foto: Privat

Hun forteller at datteren Savannah syntes det var litt rart da mammaen ble kjæreste med fotballtreneren – og at kjæresten attpåtil var en dame.

– Det har vært et heftig år, men det går seg til. Savannah er en omsorgsfull storesøster, hun hjelper til og synes det er stas med August, og hun er glad i Maddy. Forholdet til Maddy har ført til at Savannah og jeg har hatt mange fine samtaler om alt fra homofili til rasisme og utenforskap.

– Det er viktig for meg at hun forstår at historiene hun hører på skolen, om apartheid og hets av mennesker med feil farge eller feil kjønn, også har relevans i dag. Det er viktig at hun vet at hun kan elske akkurat den hun vil.

Denne saken ble første gang publisert 29/06 2023.

Les også