Jesper Saltvik Pedersen

Utsatt for frekke tyverier: – Det føles ikke greit

Fortsatt blir mange med en funksjonsnedsettelse sittende hjemme uten kunnskap om mulighetene som finnes der ute. Det ønsker medaljegrossisten Jesper Saltvik Pedersen å gjøre noe med.

<b>JESPER SALTVIK PEDERSEN: </b>Jesper sanket fire gull og et sølv i paralympics i Beijing i 2022.
JESPER SALTVIK PEDERSEN: Jesper sanket fire gull og et sølv i paralympics i Beijing i 2022. Foto: NTB
Publisert

2023 blir stående igjen som et drømmeår for parautøveren Jesper Saltvik Pedersen (24). Fire gull under VM i Spania og seier i sagnomsuste Kitzbühel er bare noen av bragdene han kunne juble over ved årsskiftet.

Og som selve kronen på verket, ble han kåret til årets mannlige parautøver under «Idrettsgallaen» i januar. Så suveren har alpinisten fra Karmøy vært den siste tiden at han snart må vurdere å oppgradere leiligheten.

– 2023 var et fantastisk år. Sånn rent sportslig har det kanskje vært mitt aller beste år. I dag er det så vidt jeg får plass til alle gullene i leiligheten, fleiper 24-åringen.

Les også: Følger i mors skispor: – Jeg er veldig stolt av mamma

Moren Marit Saltvik

På sidelinjen står en av hans aller viktigste støttespillere og heier ham frem. Mamma Marit Saltvik var også på plass da Jesper mottok den gjeve utmerkelsen i begynnelsen av året.

– Det er helt fantastisk å se Jesper lykkes i den grad han gjør. Jeg blir bare mer og mer imponert over alt han får til. Jeg er superstolt, stråler hun til Her og Nå.

<b>STOLT MAMMA: </b>Da Jesper Saltvik Pedersen ble kåret til årets mannlige parautøver, var mamma Marit Saltvik på plass for å heie frem sønnen.
STOLT MAMMA: Da Jesper Saltvik Pedersen ble kåret til årets mannlige parautøver, var mamma Marit Saltvik på plass for å heie frem sønnen. Foto: Morten Bendiksen

Men gjevere enn å innkassere edelt metall, er å bli omtalt som et forbilde. Den aller største drivkraften til Jesper, er ønsket om å utgjøre en forskjell i idretten som for ham selv har dannet grunnlaget for et aktivt og meningsfullt liv.

– Jeg motiveres alltid av å bli litt bedre. Den dagen du tror du er ferdig utviklet, er det bare å legge opp. Men det utenomsportslige er vel så viktig som det å ta gull. Det å få paraidretten opp og frem og være med å bidra til å rekruttere flere utøvere, er noe som engasjerer meg, forteller Jesper, og utdyper:

– Det er så mange med en funksjonsnedsettelse som blir sittende hjemme, og som ikke vet at det finnes muligheter til å komme seg ut og ha det kjekt på ski!

Idretten har tatt noen viktige steg i riktig retning. Interessen for parasporten og de norske parautøverne, har økt betraktelig, særlig etter VM på hjemmebane i 2021. Men det er fremdeles en vei å gå, og Jesper er motivert til å gå den ekstra milen for dem som kommer etter ham.

<b>DRØMMETRIO: </b>Jesper, Cato Zahl Pedersen og Birgit Skarstein tok alle med seg et trofé hjem i forbindelse med «Idrettsgallaen».
DRØMMETRIO: Jesper, Cato Zahl Pedersen og Birgit Skarstein tok alle med seg et trofé hjem i forbindelse med «Idrettsgallaen». Foto: Morten Bendiksen

– Rekruttering er fortsatt et problem, og jeg ønsker å bidra til at flere får delta. Da har vi behov for å være synlige i TV-ruta, blant annet. Det er med på å åpne øynene til publikum, nikker han.

Les også: (+) Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen

Frastjålet HC-bevis

Gullgrossisten bruker sin stemme for å fokusere på utfordringene funksjonsnedsatte møter i hverdagen.

Som rullestolbruker er han avhengig av ekstra plass når han skal parkere. I fjor opplevde han to ganger at ruten på bilen ble knust og at handikapbeviset ble stjålet.

– I Oslo er det et vanlig problem at HC-bevis blir stjålet. Det er ikke noe kjekt å bli utsatt for. Det føles ikke greit at folk går etter oss med HC-bevis, forteller Jesper

<b>FORBILDE:</b> Idretten har alltid spilt en avgjørende rolle i Jespers liv. Nå ønsker paraalpinisten å motivere andre til å kjenne på mestring gjennom idretten.
FORBILDE: Idretten har alltid spilt en avgjørende rolle i Jespers liv. Nå ønsker paraalpinisten å motivere andre til å kjenne på mestring gjennom idretten. Foto: NTB

Disse bevisene skal ifølge Jesper, selges for store summer på svartebørsen. Det er også en lang prosess for å hente ut nytt bevis.

– Jeg håper dette er noe som blir tatt tak i. Mye hadde vært løst ved at det kom en elektronisk løsning, poengterer han.

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2024.

Les også