Jentene har organisert egne «dusjgjenger»

Jenter på Vardal ungdomsskole organiserer dusjing slik at de kun dusjer med sine nærmeste venner.

Foto: Henning Gulbrandsen (Oppland Arbeiderblad)
Publisert

- Jeg merker stor forskjell fra de første årene på barneskolen til ungdomsskolen. I dag vegrer mange seg fra å dusje sammen med andre. Vi deler inn i vennegjenger, men mange er fortsatt skeptiske. Det er dessverre helt vanlig, sier elevrådsleder Silje Johansen ved Vardal ungdomsskole til Oppland Arbeiderblad. Ble enige om å dusje i grupper

Hun går i 10c, og der oppsto utfordringen i forbindelse med første gymtime i åttende. Jentene tok selv grep og organiserte seg.

- Da var det litt «herregud, skal vi dusje sammen». Vi kom fra flere skoler og kjente ikke hverandre. Vi satte oss ned i garderoben og ble enige om å dusje i grupper etter hvilken skole vi kom fra, sier Johansen.

KARI JAQUESSON:Ikke nødvendig å dusje etter gymtimen

«Dusj-gruppene» har endret seg, og nå er det grupper etter hvor nære venner man er. Samtidig er det en uskreven regel om at de ikke kikker på hverandre. Det er også slik at noen bruker toalettene når de skal skifte.

- Da vi hadde svømming i 8. trinn var det noen som dusjet med badedrakt, forteller hun.

Foto: Arkivbilde

Hvordan det er i andre klasser, vet hun ikke. Vegring fra å dusje sammen eller å vise seg naken er ikke noe samtaleemne, men Johansen har inntrykk av at det er spesielt jentene som vegrer seg.

- Det kan være noen gutter, men det er ikke mange, sier hun.

Les også: Elever nekter å dusje sammen

Les også: Jenter fant kamera i dusjen på skolen

GOA bygger dusjavlukker
Sterkt kroppspress, sjenanse og religion gjør at badegjester i Gjøvik svømmehall ikke vil dusje åpent sammen med andre.

På investeringsbudsjettet til Gjøvik kommune for i år er det avsatt to millioner kroner til oppgarderinger i Gjøvik svømmehall. Deler av summen skal gå til å oppgradere de to garderobene for å ivareta badegjesters behov for å skifte og dusje alene.

Daglig leder Bjørn Blichfeldt i Gjøvik Olympiske Anlegg, som drifter det kommunale svømmeanlegget, viser til en nasjonal trend med ungdom som ikke tør vise fram kroppen sin.

Foto: Henning Gulbrandsen

Lærergarderober
- Vi ser at ungdom ikke vil kle av seg sammen med andre. Det kan vi ikke gjøre noe med, for det har med sjenanse å gjøre, men vi vil tilrettelegge slik at de kan gå inn i et avlukke å kle av seg for å dusje og kle på seg badetøy før de går ut igjen, sier Blichfeldt.

GOA vil invitere firmaer til å komme med forslag til hvordan garderobene kan oppgraderes.

- Vi har ikke fått noen klager på at vi ikke har avlukker, men vi har fått noen forespørsler fra personer som av religiøse årsaker vil dusje skjermet. Vi hører det også i forbindelse med skolebading at noen må dusje i lærergarderoben, og jeg har hørt fra foreldre at man har skrudd av lyset fordi man er redd det skal bli tatt bilder i dusjen, sier Blichfeldt.

Bedre hygiene
På Totenbadet er det tre–fire avlukker i hver av garderobene slik at badegjestene har mulighet til å skjerme seg. Daglig leder Richard Claesson opplyser at det har gitt merkbare forbedring på hygienen.

- Kvaliteten på badevannet er blitt bedre, sier han.

I midten av desember skrev Romerikes Blad om elever som nekter å dusje sammen som følge av sterkt kroppspress. Kommunestyret i Skedsmo vedtok at det skal utredes bygging av dusjavlukker ved skolene i kommunen.

Liv Marion Olsgaard ved skolekontoret i Gjøvik opplyser at dette er et tilbakevendende tema fra tid til annen, og at skolene løser dette på en smidig måte, blant annet ved å bruke lærergarderober. Hun er ikke kjent med tilfeller hvor lyset må skrus av.

Vardal ungdomsskole er en av skolene som benytter Gjøvik svømmehall. Både rektor Vinjar Borge og inspektør Bent Ture Tomtum er kjent med problematikken med elever som ikke vil dusje, men heller ikke de har hørt om utpreget redsel for å bli fotografert i dusjen.

Foto: Henning Gulbrandsen

Kan ikke pålegge
- Jeg var svømmelærer på 80-tallet, og det var ikke noe lettere for elevene å dusje sammen med andre da heller. Det er en iboende sjenerthet i menneskene, sier Borge.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad

- Jeg har undervist i kroppsøving i 20 år, og det har vært et problem i alle år. Å vise seg naken er ikke lett. Før kunne vi pålegge elevene å dusje, men det kan vi ikke lenger. Nå kan vi bare oppfordre, og jeg bruker å appellere til sunn fornuft og vise til hygiene. Å dusje i lærergarderobe er en løsning hvis eleven ellers ikke ville ha deltatt i gym eller svømming, sier Tomtum som ønsker avlukker velkommen.

- Det vil løse mye, sier han.

Tomtum opplyser for øvrig at han jobber på et treningssenter i byen, og at voksne medlemmer har etterspurt dusjavlukker.

LES OGSÅ:Hvor ofte bør du vaske deg?

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2014.

Les også