Jenny Skavlan: - Trist at jenter ikke tør gå på skoleball i brukt kjole

Designeren og skuespilleren håper elever kan slippe kjolepresset.

Foto: Privat
Publisert

(SIDE2):Skoleelever kan føle et stort press før skolens jule-eller nyttårsball, fordi mange bruker penger på leie av limousiner eller stilige busser, og også tusenvis av kroner på ballkjole. 

Skuespiller, designer og syom-blogger Jenny Skavlan, håper jenter kan senke skuldrene før årets fester.

Jenny Skavlan håper skoleelever ser bort fra svindyre ballkjoler, og går for lån, arv eller bruktkjøp.
Jenny Skavlan håper skoleelever ser bort fra svindyre ballkjoler, og går for lån, arv eller bruktkjøp.

- Denne debatten dukker opp hvert år, men heldigvis leser jeg om stadig flere tiltak for å døyve presset, sier Skavlan.

Side2 har tidligere skrevet om at enkelte elever bruker opp mot 10.000 kroner på skoleballet. Det vil si flere tusen kroner på kjole og limousin.

LES OGSÅ SAKEN: Tok avstand fra limousin-presset ved å gå til skoleballet i 15 minusgrader

- Alternativer til svindyre ballkjoler

Jenny Skavlan er stor fan av brukt-og vintageklær, og er en av dem som står bak gjenbruksappen Tise. Her har hun, og flere andre brukere, lagt ut festkjoler for salg.

- Jeg loddet ut kjolene på Tise, fordi jeg ville vise unge jenter at det finnes et alternativ til de svindyre og «riktige» kjolene som for mange gjør skoleballet til en stressende, dyr og lite hyggelig opplevelse. Når skoleball egentlig bare skal være gøy, sier hun og legger til:

- Så jeg tok utgangspunkt i to kjoler jeg kjøpte på UFF og Fretex også sydde jeg matchende tyllskjort til. Det er jo også mye snakk om at jentene ikke skal ha like kjoler. Når du kjøper brukt, vintage eller syr selv er du garantert at ingen har lik!

LES MER: Jenny Skavlan utfordrer Finn.no

En av kjolene Jenny Skavlan har sydd, og lagt ut oppskrift på, på sin egen blogg.
En av kjolene Jenny Skavlan har sydd, og lagt ut oppskrift på, på sin egen blogg.

Skavlan påpeker at egenskaper som å tenke alternativt og bærekraftig, være kreativ og gå mot strømmen er egenskaper som burde hylles, ikke trykkes ned.

- Når jeg hører om unge jenter som ikke tør å dra på ballet i brukt eller arvet kjole blir jeg så trist. Da er det jentene med feil verdier som styrer, sier hun. 

- Hodet er viktigst

Tross den årlige debatten om kjolevalg og press rundt skoleballet, tror Skavlan at dagens ungdom er blitt bedre. Hun har den siste tiden hørt om både bruktsalg, syklubb og utlån.

Tidligere har skuespilleren også besøkt en ungdomsskole i Moss, og oppfodret elevene til å sy egne kjoler. Det resulterte i at over halvparten av elevene gikk for gjenbruk på skoleballet.

Her kan du se Skavlans oppskrift på hvordan du kan lage ballkjolen selv.

Hvordan var det da du gikk på skoleball, sammenlignet med i dag?

- Det hadde såvidt begynt med det vi ser i dag. Vi leide limmo og hadde ballkjoler. Men ikke sånne struttende Disney-kjoler. Jeg sydde min egen kjole sammen med moren min og det var helt innafor.

Hva ønsker du å si til tenåringer som føler kles-og motepress?

- Jeg synes man skal være tro mot den man er og tørre å gå med det man føler seg vel, kul og fin i. Da oppfører man seg også mer som seg selv. I stedet for de gangene man har tatt på seg noe fordi «alle andre» går med det også føler man seg bare som en som går rundt å later som. Så må man ikke glemme at det er jo mest interessant med de menneskene som tenker sjæl og har et morsomt og spennende hode. Hodet er viktigst.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Screen9v2

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2016.

Les også