- Jeg skulle gjerne ønske jeg hadde funnet ektemannen min da jeg var 18 år, men sånn ble det ikke

Sandra Lyng er tilbake i rampelyset. Les vårt store intervjuet med henne her.

Publisert

(SIDE2): Det er ikke til å unngå at oppmerksomheten dras mot Sandra Lyng (28) når hun entrer et rom. Hun er både pen og blid, og innbyr til å smile tilbake. Men det er også så mye lyd! For der Sandra går, tripper gjerne hennes to pudler med. Mor og datter, Selma og Lassi, 8 år og fem måneder gamle.

Og de vet å gjøre seg gjeldende, der de løper i beina på folk, lekeslåss, piper, bjeffer, snuser, koser på fanget – og bæsjer på gulvet.

- Det var en periode jeg var singel, og så bare dukket Selma opp i livet mitt. Jeg elsker dyr! Noen ganger liker jeg dem mer enn mennesker. De er så lojale og gode, og gir så mye selskap. Har jeg muligheten til å gi de et godt liv, så vinner vi begge to. Selma har jeg hatt i åtte år snart, hun får meg ut av døra og gir meg frisk luft. Om natta sover hun i armkroken min, det har hun alltid gjort.

VOFF: Sandra med hundene Selma og Lassi.
VOFF: Sandra med hundene Selma og Lassi. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
IMAGE: - Jeg tenker ikke så mye på hvem jeg er utad. Liker noen det, så setter jeg pris på det. Snakker du med mammaen min eller venner, så er jeg den samme nå som når jeg sitter hjemme og ser på film. Noen har et klart skille på image og artisten, men jeg er bare en nordlending som også gjør musikk, haha!
IMAGE: - Jeg tenker ikke så mye på hvem jeg er utad. Liker noen det, så setter jeg pris på det. Snakker du med mammaen min eller venner, så er jeg den samme nå som når jeg sitter hjemme og ser på film. Noen har et klart skille på image og artisten, men jeg er bare en nordlending som også gjør musikk, haha! Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Dro til USA

Det var i 2004. Sandra Lyng Haugen var hun lille blonde fra nord, nærmere bestemt Mosjøen, hun uskyldige som alltid smilte når Idol-dommerne kom med sine kommentarer. Hun som alltid hadde drømt om å stå på scenen, og som plutselig befant seg i et blendende rampelys der alle ville ha en bit av henne. Sandra var 16 år. Hun endte på fjerdeplass, hun fikk platekontrakt og ga ut singlene «Sommerflørt» og «I morgen».

FANSEN:- Jeg hater å bruke ordet fans, det høres så Mariah Carey ut. Men jeg har støttespillere rundt i landet, tenåringer, både gutter og jenter. Jeg har fått et slags forhold til noen av de. De kontakter meg på Facebook, Instagram og på bloggen. Det er veldig hyggelig.

I årene rundt hun fylte 20, gjorde hun 250 konserter i året. Det gikk tre-fire år i samme tempo. Så forsvant hun ut av avisspaltene.

- Alt kom som et pang, det ble kjempe-travelt og alt skjedde på en gang. Jeg fikk aldri muligheten til å se meg litt tilbake og tenke over hvem jeg er som artist. Jeg hadde lyst å bruke tid i studio, å finne ut hva som er mitt uttrykk. Man vokser jo, så det var ikke naturlig for meg å gjøre det samme som da jeg var 17 år. Jeg hadde lyst å gjøre noe annet og jeg hadde lyst å gjøre det på engelsk. Og hva er da bedre enn å da til Los Angeles? Det har alltid vært en drøm for meg. Så jeg dro dit og bodde på en luftmadrass hos en venninne. Jeg var mye i studio og skrev masse låter, tok sangtimer, pianotimer, acting-classes, danset litt, lærte å skrive låter. Det var inspirerende og jeg ble blant annet signert som låtskriver der borte.

I 2013 flyttet hun tilbake til Norge, med et etternavn kortere. Haugen ble for vanskelig for amerikanerne å uttale. Men å skulle vende tilbake som artist etter to år i utlandet, innebar mye hard jobbing.

- Da begynte jeg helt på nytt. Da jeg flyttet hjem hadde jeg brukt opp sparepengene fra konsertene jeg hadde gjort i Norge før jeg dro. Jeg bodde på syrommet til mormor, fikk meg jobb på treningssenter, hugget ved for stefaren min og gikk tur med hunder, - for å ha råd til mat. Samtidig banket jeg på dører til folk som jeg var interessert i å jobbe med. Da hørte Gunnar (Greve, manager, red.anm) musikken min og hadde tro på meg, og så begynte vi å jobbe sammen, forteller hun.

Sandra Lyng (28)

Aktuell med singelen «Night after night».
Har gitt ut albumet «Døgnvill» (2005) og «LA-Files» (2014). Har gitt ut en rekke singler, flere av dem topplistet.

Var med i Idol i 2004, der hun endte på fjerdeplass. Deltok i «Isdans» (2007), «Det sterkeste kjønn» (2014), var dommer i «Idol Jr» (2014), endte på fjerdeplass i «Mitt Dansecrew» (2015)
Bor i Oslo, er kjæreste med Lasse Joachim Langerud .

- For jeg kom tilbake med en koffert med noen låter, og det var de som ble til EPen LA files, og den første låt var «PRTeY». Det var noe annet enn det jeg hadde gitt ut tidligere. Så begynte ballen å rulle, sier Sandra, som har gitt ut 11-12 låter siden da.

- Vi får bare se hvor langt den snøballen går.

Hun legger ikke skjul på at det var nervepirrende. En ny generasjon skulle høre musikken hennes, de som ikke visste hun hadde vært Idol-Sandra. Men hun var aldri i tvil om hva hun ville.

- Da jeg kom tilbake til Norge så følte jeg at jeg hadde noe å komme med, noe som representerte meg og som jeg var stolt av. Men jeg var veldig nervøs. Jeg hadde hatt hundrevis av konserter, og så plutselig ingen. Men samtidig så følte jeg at jeg hadde mer erfaring på ræva, og at jeg forhåpentligvis hadde utviklet meg siden sist. Og jeg hadde mer selvtillit.

For å betale husleia

Det kan komme godt med, når man ikke tjener stort på det man brenner for.

Foto: (TV 2)

- Jeg lever av musikken nå, men jeg har som regel alltid hatt en sidejobb. Jeg tror mange tror artistlivet er mye glam og at man tjener godt, men det er ganske slitsomt å aldri vite når det kommer inn penger.

Hun har jobbet på brudesalong, i plateselskap, i barnehage, som barnebursdagsarrangør, på bakeri og på treningssenter. Alltid deltid, så hun har mulighet til å gå i studio på kveldstid. Det finnes ingen plan B.

- Det har kun vært jobber jeg har tatt så jeg kan betale husleia, så jeg kan holde på med musikk. Jeg har ofret det å ta en utdannelse og en stabil inntekt på grunn av dette her. Det har vært mange tålmodighetstester, men når det først funker å stå på den scenen, så er det verd det.

- Men jeg har aldri hatt flust av penger. Det er heller ikke det som betyr noe, da ville jeg gjort noe annet . Jeg bor fortsatt på 34 kvadratmeter, med to hunder. Men drømmen er å en gang ha råd til å kjøpe en leilighet, betalt av musikken.

JUL: -Det blir juleferie. Da pleier jeg å være hos mamma, så det blir vel sikkert det i år også. Til jul ønsker jeg meg et polaroid-kamera. Et som kan kobles til pc’en og man kan få bildene digitalt også.

Kor-jente

Drømmen er gammel. Ifølge moren så sang Sandra samtidig som hun begynte å snakke, hun hadde melodi på det hun sa. Og sang og musikk var essensielt for hennes følelse av lykke, veldig tidlig.

- Det er det som har reddet med fra de kjipe periodene. Jeg har alltid måtte synge, og som barn sang jeg i kirkekor, det var det eneste som fantes der vi bodde. Så flyttet vi på landet, og da fantes det ikke slike kor-muligheter. Da begynte jeg i et kor for de som er 60+. Og jeg var 12! Bare for å få synge – gamle viser og slikt, forteller Sandra, som ikke ble sittende i ro da det koret tok seg en pause.

- Jeg måtte gjøre noe, for musikk er det som er glede for meg. Da startet jeg mitt eget kor, med ungene i nabolaget.

DRØMMEN: - Jeg hadde aldri trodd at jeg, den lille jenta fra Mosjøen, skulle ha muligheten til å gi ut musikk og at folk skulle komme på mine konserter. Jeg må fremdeles klype meg i armen.
DRØMMEN: - Jeg hadde aldri trodd at jeg, den lille jenta fra Mosjøen, skulle ha muligheten til å gi ut musikk og at folk skulle komme på mine konserter. Jeg må fremdeles klype meg i armen. Foto: Privat

Deretter klarte hun «å mase seg til lov» å gå på musikklinja – før altså Idol endret tilværelsen.

- Da jeg skjønte at «shit, dette har jeg muligheten til å gjøre», da ga jeg meg ikke. Etter Idol så stilte jeg opp på alt jeg kunne for å få synge. Camping-plasser og på toppen av trailere og på kjøpesentre. Jeg gjorde en masse gratis, bare fordi jeg fikk muligheten til å synge for folk. Og så fikk jeg muligheten til å gi ut musikk. Drømmen gikk i oppfyllelse. Jeg er så glad for at jeg aldri har gitt opp.

COVER: Sandra har brukt dette bildet på coveret til låta «Night after night». Hvorfor kan du lese mer om her.
COVER: Sandra har brukt dette bildet på coveret til låta «Night after night». Hvorfor kan du lese mer om her.

Kjendis-video

Denne helgen har hun sluppet nok en singel, «Night after night» - med tilhørende video.

- Det er den første jeg ikke har vært med å skrive selv, det har Anders Frøen og Jesper Borgen. De kom plutselig med den en dag og sa «Denne har vi skrevet til deg, Sandra».

Ifølge Sandra handler låta litt om kjærlighet. At man egentlig ikke har tid til det, men at man alltid trenger litt nærhet. Samtidig handler den om ting man gjør for å bli glad: man fester, henger ut eller danser natt etter natt.

- Den har et lite hint av country. Jeg liker Garth Brooks, og jeg synes country er ærlig og har fine tekster. Det er artig å ha det i en EDM-type låt.

Video er det også, med en rekke profilerte mennesker. Skuespillerne Linn Skåber, Ingar Helge Gimle og Dennis Storhøi, TV-fjesene Stian Blipp, Guri Schanke og Atle Antonsen, blogger Anna Rasmussen og artistene Onkl P og Alexandra Joner … Sandra ramser opp, det er hun selv som har ringt rundt og spurt om de vil være med.

- Jeg er knapt med i videoen, for første gang. Jeg hadde bare lyst å gjøre noe annet.

Screen9na04

Privatlivets fred

For Sandra er ikke spesielt interessert i å være i rampelyset, så sant hun ikke har noe å melde. Og da som artist. Å skjerme seg selv og privatlivet er noe hun har lært på den tøffe måten.

For selv om det i en lenger periode var lite musikk som kom derfra, så skrev media om henne – og hennes kjærester. Fordi de også var kjente. Fordi de var eldre. Eller fordi forholdet var slutt.

TULL: På Wikipedia og IMDB står det at Sandra har vært gift, i to uker. At ekteskapet ble annullert: - Ja, hva i helvete er det der for noe? Jeg har ikke peiling på hva det er, noen har kødda med en kompis eller noe.

- Det hater jeg!

- Men det har vel med å gjøre at jeg har vært i det offentlige rom siden jeg var 16. Det er den tiden man går gjennom en periode der man prøver å finne seg selv, som menneske og artist. Og også hvem jeg ville være sammen med. For jeg er veldig kjæreste-jente. Jeg skulle gjerne ønske jeg hadde funnet ektemannen min da jeg var 18 år, men sånn ble det ikke. Jeg har prøvd og feilet, og akkurat det er ikke så kult at alle skal være en del av min prosess som ungdom og det å vokse opp. Det å ta valg, som jeg kanskje ikke er stolt av eller ville gjort nå. Men de har vært med på å gjøre meg til den jeg er, sier hun med fast blikk.

- Da jeg ble med på Idol, så handlet det om det personlige hele tiden. Da ble jeg vant til at det var en greie – jeg åpnet meg like mye for folk som intervjuet meg som for vennene mine. Jeg har forstått at det er ikke noe jeg må. Jeg har en musikk å levere, og det gjør jeg, men jeg må ikke gi av mitt indre. Selv om jeg har mange følelser og tanker jeg liker å dele. Men når det kommer til kjærester, så har jeg lært at jeg må ikke dele mitt innerste. Det er privat. Jeg kommer til å stille opp med kjæresten om han blir med på events eller noe, men jeg har ikke behov for å snakke om han, eller at vi skal stille opp sammen på noe. For han har ikke noe å gjøre med min karriere å gjøre.

LES også: Kjendisene glitret på kjendisgalla!

KJENDISGALLA: Sandra Lyng og kjæresten Lasse Joachim Langerud på Se og Hørs kjendisgalla tidligere denne uken.
KJENDISGALLA: Sandra Lyng og kjæresten Lasse Joachim Langerud på Se og Hørs kjendisgalla tidligere denne uken. Foto: Katinka Sletten

Læringskurven har vært bratt. Men hverken Sandra – eller de rundt henne – kunne vite hvordan kjendisstatusen skulle håndteres, mener hun.

- Det var ingen rundt meg som hadde den erfaringen da, jeg kom fra et lite tettsted. Plutselig visste fremmede folk hvem jeg var og jeg ble gjenkjent på gaten. Jeg måtte finne ut selv hvordan jeg skulle takle det, og måten man gjør det på er å prøve og feile. Nå vet jeg hva jeg ikke skal, for å beskytte meg selv. Den forrige kjæresten min var med i en TV-serie, «Sandra usensurert», og alt var veldig «Vær så god, slik er jeg». Det var ikke kult i ettertid, da det ikke funket mellom oss. Jeg har skjønt jeg har lov å være privat.

Dritt og selvkritikk

Hun får, som andre som på et eller annet vis er fremme i media, også høre det i kommentarfeltene. Stygge kommentarer, dritt. Hun kaller det selv onde tunger, gjerne anonyme. Det leser hun aldri.

- Det gjør ikke meg noe godt å lese det, det gir ikke meg bedre selvtillit. Jeg trenger ikke de for å dra meg ned, jeg er kritisk nok til meg selv som det er. Jeg gjør bare mitt beste, og så håper jeg noen liker det.

For hun blir fremdeles gjenkjent, hun har ikke forandret seg utseendemessig så mye som hun har artistmessig. De gangene det dukker opp folk som har lyst å si henne en sannhet, er ikke like lette å unngå. Særlig ikke når folk er fulle på byen.

- På byen møter jeg alltid nye folk, for å si det slik. Det finnes de som har lyst å si meninga si og har behov for å si det rett i trynet mitt. Har man så behov for det, så tenker jeg at man ikke har det så bra med seg selv, så jeg lar ikke det gå inn på meg.

SJEFEN: Sandra er sjefen for sitt eget firma, noe som innebærer alt fra kontorjobbing med fakturaer og eposter, til øving og opptredenen. - Det er mye som skjer bak kulissene, alt må planlegges, og det tar mye tid.
SJEFEN: Sandra er sjefen for sitt eget firma, noe som innebærer alt fra kontorjobbing med fakturaer og eposter, til øving og opptredenen. - Det er mye som skjer bak kulissene, alt må planlegges, og det tar mye tid. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Ikke jålete

Sandra liker å strikke. For tiden går det i gensere, som hun eventuelt selger om noen liker dem, eller hun beholder selv. Hun lager også smykker. Hun ser serier. Og hun holder på med thai boksing. Det har resultert i ekstra sminke når blåmerker skal skjules før musikkvideoer filmes.

- Jeg var lei av treningssentre. Jeg vil gjerne holde meg i form, men noen ganger er det bare gørr-kjedelig! Ei venninne spurte om jeg ikke ville prøve en time med thai-boksing, og det var skikkelig gøy, sier hun med et stort smil.

- Det gir meg også litt selvtillit. Man tåler mer, man blir litt herdet av det. Det gjør meg sterkere psykisk også merker jeg. Jeg er ikke like redd for at noen skal overfalle meg på gata, for eksempel. Jeg har noen triks som gjør at jeg i hvert fall kan gi litt utfordring.

SE Sandra i aksjon her: Sandra Lyng:  - Jeg føler meg tøff

PÅ TV: Sandra deltok i «Mitt Dansecrew» tidligere i år.
PÅ TV: Sandra deltok i «Mitt Dansecrew» tidligere i år. Foto: Thomas Reisæter (TV 2)
GØY: Sandra trener thai-boksing, noe hun sier gir henne bedre selvtillitt.
GØY: Sandra trener thai-boksing, noe hun sier gir henne bedre selvtillitt. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Stemmen er lys og håret er stort sett blondt, men hun er ingen dukke. På bloggen sin skriver hun og klær og mote, med tilhørende stylede bilder, men hun deler også bilder av seg selv som er mindre oppstilte. Som da hun skrev om operasjonen for å fjerne svulster i brystet eller om glutenallergien og la ut bilde av sin oppblåstemage.

Man skulle ikke helt tro jenta hadde bodd i L.A.

- Det må ikke være sminke og retusjering på alt. Det er sånn jeg er. Jeg er et menneske som både raper og blir svett under armene, flirer hun.

- Jeg har så mange rare ting ved meg og så mange feil. Å bare vise en side av meg, det er på en måte ikke … Jeg vet ikke, jeg er bare sånn, jeg er stor i kjeften. Jeg er ikke så jålete av meg egentlig, selv om jeg liker å pynte meg. Jeg går ut med hundene i morgenkåpe og usminket. Jeg vil bare være ekte.

ÅPEN: Da Sandra tidligere i år opererte bort flere svulster, viser hun i etterkant frem arret på brystet.
ÅPEN: Da Sandra tidligere i år opererte bort flere svulster, viser hun i etterkant frem arret på brystet. Foto: (Bliss/Faksimile)

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2015.

Les også