Hjemme hos Jan Tore Kjær fra «Kokkeskolen»

Jan Tore Kjær fant tonen med Hellstrøm: – Etter én time sa Eyvind: «Da må vi knekke dem!»

Idretten var hans bane før han ble næringslivstopp og realitystjerne. Nå viser Jan Tore Kjær sin ektefølte glede ved å lage mat – og over å være venn med Trond Moi og Eyvind Hellstrøm.

<b>FRYKTEN FORSVANT:</b> Jan Tore fant tonen med selveste Eyvind Hellstrøm. – En fantastisk mann, sier eleven om sin mester.
FRYKTEN FORSVANT: Jan Tore fant tonen med selveste Eyvind Hellstrøm. – En fantastisk mann, sier eleven om sin mester. Foto: Bjørn Haakon Nilsen
Sist oppdatert

– Ferdigretter? Det skjer ikke når jeg er i huset. Aldri! Da klikker det for meg. Her lages alt fra bunnen av.

Jan Tore Kjær (54) er like kompromissløs i matveien som da han var ishockeyspiller på Vålerenga.

Han later som han ikke hører når kona Anne (55) forteller at hun tyr til ferdigretter fra Fjordland når hun er alene hjemme.

– Jeg er glad i mat, men ikke fullt så glad i å lage det, forteller Anne.

«Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm»

Jan Tore liker begge deler. Hele Norge kan nå se det lidenskapelige blikket hans i TV 2-serien «Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm».

– Det er det beste jeg noensinne har vært med på, sier han.

Og det sier ikke så rent lite, for Jan Tore kan med god margin kalles en realitystjerne.

<b>KOKKESKOLEN:</b> 12 villige elever møtte opp for å lære mye av Eyvind Hellstrøm (t.v.) – og litt av Truls Svendsen (t.h).
KOKKESKOLEN: 12 villige elever møtte opp for å lære mye av Eyvind Hellstrøm (t.v.) – og litt av Truls Svendsen (t.h). Foto: Bjørn Haakon Nilsen

Det er ikke mange serier han har takket nei til. Han har deltatt i «Iskrigerne», «Fire stjernes middag», «Kompani Lauritzen», «Sofa», «Fangene på fortet», «Skal vi danse» og «Farmen kjendis».

Det viste seg at «Farmen kjendis» skulle by på langt mer enn intriger og taktisk spill for Jan Tore. Han fant også raskt tonen med en annen deltager, kjendiskokken Trond Moi (53). De deler interessen for mat, men like viktig var kjemien mellom dem.

<b>GODE VENNER:</b> I sommer besøkte Jan Tore kjendiskokken Trond Moi hjemme i Kristiansand. – Det ble en munter kveld med god mat og godt drikke, sier Jan Tore.
GODE VENNER: I sommer besøkte Jan Tore kjendiskokken Trond Moi hjemme i Kristiansand. – Det ble en munter kveld med god mat og godt drikke, sier Jan Tore. Foto: Bjørn Haakon Nilsen

– Vi ble veldig gode venner inne på gården under innspillingen i fjor, og vi har holdt kontakten siden. I sommer var Anne og jeg i Kristiansand for å besøke Trond og kona, både på restauranten og hjemme hos dem.

– Trond driver et fantastisk serveringssted av høyeste kvalitet. Maten var utsøkt og stemningen på topp. Jeg følte meg som en unge som satt og fikk servert noen utsøkte retter som mildt sagt ga mersmak!

Les også: Jan Tore Kjær opplevde marerittet på ferie: – Jeg trodde jeg skulle dø

Vin med Hellstrøm

En skulle kanskje ikke tro at stemningen var like god mellom Jan Tore, som har snakketøyet i orden, og kjendiskokken Eyvind Hellstrøm (74) som så definitivt er kjent for å ha det.

– Jeg kjente på en ærefrykt over å skulle treffe Eyvind, men det forsvant med en gang vi møttes. Han er et fabelaktig menneske og en snill mann. Det er skapt et skremselsbilde av en fyr som har terrorisert kokker i flere år, mener Jan Tore.

Han er kanskje den mest motiverte eleven på «Kokkeskolen».

– Jeg ville lære å lage mat fra bunnen av med Eyvinds mange gode råd. Eyvind er veldig tøff, men ikke kynisk.

– Han har et oppriktig ønske om å få deg til å lage skikkelig mat, akkurat som han har gjort med Truls i mange år. Det har vært Eyvinds stolthet på TV, samtidig som Truls har klarte å myke ham opp litt, synes Jan Tore.

Han beskriver stemningen på «Kokkeskolen» som veldig god, med en fin miks av humor og alvor.

– Det hjalp litt at jeg hadde med to flasker Bordeaux-vin. Etter én time sa Eyvind: «Da må vi knekke dem!» Så kunne vi skåle og smile …

Jan Tore trekker på smilebåndet. Minnene fra møtet med Eyvind er mange – og sterke.

– Jeg trodde jeg kunne lage mat fra bunnen av, men det har fått en helt annen betydning etter alt jeg har lært av den store mesteren. Råvarer, ingredienser, miksen og tilbehør er litt annerledes enn hva jeg brukte.

– Alle vi 12 som deltar har fått «Kokkeskolens grunnbok», utarbeidet av Eyvind. Den er nyttig å ha med seg videre, mener Jan Tore.

Les også: (+) Kokk Reneé Fagerhøi: – Jeg likte Thomas lenge, men det tok lang tid før jeg skjønte at jeg var forelska

Datteren Jenny

Det er han som lager alt av mat hjemme i funkishuset i Lørenskog utenfor Oslo, til glede for Anne og parets datter Jenny (21) som ofte er på besøk.

– Vi er heldige som har deg som stortrives på kjøkkenet. Du er vår mesterkokk, og det har du alltid vært, men vi merker forskjell etter at du var elev hos Hellstrøm. Du har nådd nye høyder, sier Anne og Jenny.

Jan Tore tar imot all rosen med et eneste stort smil.

– Jeg elsker å lage mat til jentene mine. De har sans for et godt måltid, og det er en viktig motivasjon for meg!

<b>TIL DEKKET BORD:</b> – Han skjemmer oss bort, men det tror vi at han liker veldig godt, sier Anne (t.v.) og Jenny. 
TIL DEKKET BORD: – Han skjemmer oss bort, men det tror vi at han liker veldig godt, sier Anne (t.v.) og Jenny.  Foto: Svein Brimi

Jenny forteller at faren har hatt én eneste regel under oppveksten når det gjelder mat.

– Jeg har måttet smake før jeg har sagt om jeg liker det eller ikke. Jeg var nok den eneste i vennekretsen som spiste hummer og kamskjell da jeg var fire år – og få år senere var jeg den eneste som likte biff tartar …

Hvor i all verden har Jan Tore fått matentusiasmen sin fra? Svaret ligger i at han tidlig tok ansvar på hjemmebane.

– Da foreldrene våre ble skilt, bodde jeg og broren min hos faren vår. Fatter’n kunne ikke lage mat. Han serverte ferdig ribbe med saus på julaften, som han hadde hentet på aldershjemmet.

– Jeg var 19 år og brutter’n 21 år da vi to flyttet sammen i egen leilighet. Da begynte jeg for alvor å lage mat og ta et glass med rødvin på fredagskvelden. Jeg har alltid satt pris på god mat, og fant tidlig ut at jeg selv måtte ta ansvar for det, forteller Jan Tore.

Les også: Fem gode vinkjøp i september: – En innertier til pizza

<b>LIV I STUA:</b> – Godt humør har vi alle tre. Kanskje er det maten som bidrar til det, fleiper Jan Tore med datteren Jenny (t.v.) og kona Anne.
LIV I STUA: – Godt humør har vi alle tre. Kanskje er det maten som bidrar til det, fleiper Jan Tore med datteren Jenny (t.v.) og kona Anne. Foto: Svein Brimi

Vålerenga Ishockey

Ansvar hadde han også på idrettsarenaen. Jan Tore var i mange år aktiv ishockeyspiller, blant annet i Vålerenga Ishockey der han senere ble direktør i hele 18 år.

Han er nå salgs- og markedsdirektør i LINK Mobility AS, som er en leverandør innen mobilkommunikasjon, en stilling han har hatt i snart åtte år.

– Mange lurer jo på om jeg har tid til å jobbe når jeg er med i så mange realityserier. Jeg arbeider i et marked med sterk konkurranse, og det åpner noen ekstra dører når du har et litt kjent ansikt.

– Når det skal sies så var kanskje ikke «Skal vi danse» det jeg passet best til. Kroppen min trives bedre på kjøkkenet enn på parketten!

<b>INGEN DANSELØVE:</b> – Jeg fikk høre det av Anne da jeg var med i «Skal vi danse», forteller Jan Tore.
INGEN DANSELØVE: – Jeg fikk høre det av Anne da jeg var med i «Skal vi danse», forteller Jan Tore. Foto: Svein Brimi

Men å angre er ikke noe som faller naturlig for Jan Tore.

– Jeg har en stund fartet rundt til næringslivet, lag og foreninger med foredraget mitt «Livet er ikke bedre enn du gjør det til sjæl». Og det er også mitt motto. Jeg er som poteten; kan brukes til alt og sier ja til enhver utfordring!

«Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm» sendes på TV 2 tirsdag klokken 20.00. Du kan også se programmet her på TV 2 Play.

Bilder av hjemmet til familien Kjær i Lørenskog:

<b>FUNKIS:</b> Jan Tore trives med familien hjemme i villaen i Lørenskog utenfor Oslo.
FUNKIS: Jan Tore trives med familien hjemme i villaen i Lørenskog utenfor Oslo. Foto: Svein Brimi
<b>MODERNE STIL:</b> Jan Tore mener alle som er opptatt av mat også er bevisste på hvordan de har det hjemme. 
MODERNE STIL: Jan Tore mener alle som er opptatt av mat også er bevisste på hvordan de har det hjemme.  Foto: Svein Brimi
<b>BADEROM</b>: Baderommet hjemme hos familien Kjær.
BADEROM: Baderommet hjemme hos familien Kjær. Foto: Svein Brimi
<b>BADSTUE</b>: Familien har også badstue på badet.
BADSTUE: Familien har også badstue på badet. Foto: Svein Brimi
<b>HENTER SEG INN:</b> Jan Tore trives med høyt tempo, men er god venn med sengen sin. – Jeg har et godt sovehjerte, sier han.
HENTER SEG INN: Jan Tore trives med høyt tempo, men er god venn med sengen sin. – Jeg har et godt sovehjerte, sier han. Foto: Svein Brimi
<b>UTEPLASS</b>: Den flotte uteplassen har også en jacuzzi.
UTEPLASS: Den flotte uteplassen har også en jacuzzi. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2023, og sist oppdatert 27/09 2023.

Les også