Inger Lise Rypdal

– Jeg er oppvokst i et hjem uten mye penger

Inger Lise Rypdal skrev seg inn i norsk pophistorie med slageren «Romeo og Julie». Da var hun var 19 år, og opplevde å få godt betalt. Den gavmilde Toten-jenta sørget for tidenes julepresanger til hele familien.

<b>INGER LISE RYPDAL: </b>– Vi voksne gir ingen gaver til hverandre, men jeg vil ikke ta fra barna gleden med å få julegaver, sier Inger Lise Rypdal.
INGER LISE RYPDAL: – Vi voksne gir ingen gaver til hverandre, men jeg vil ikke ta fra barna gleden med å få julegaver, sier Inger Lise Rypdal. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Inger Lise Rypdal (73) gjorde seg virkelig bemerket som popartist fra slutten av 60-tallet og gjennom det meste av 70-tallet.

Sangfuglen hadde stor suksess med både «Romeo og Julie» og «Fru Johnsen», og i 1968, da Inger Lise slo gjennom, sørget hun for å gi flotte julegaver til foreldrene og søsknene sine.

Her deler hun sine juleminner, ønsker og tradisjoner med oss.

Hva er ditt beste juleminne?

– Jeg og eksmannen min Terje flyttet inn i et nybygd hus en stund etter at vi giftet oss i 1969. Huset lå på Toten der jeg er født og oppvokst.

– Vi hadde god plass, og den første julen i vårt nye hus inviterte vi foreldre, svigerforeldre og besteforeldre på begge sider. Det var veldig koselig. Alle sammen hadde en flott feiring, og det er et fint minne som jeg har hatt med meg i alle år.

Les også: (+) Jeg må gjøre alt til jul. Han vil ikke bidra og sier at jeg må stresse mindre

<b>JULEGLEDE:</b> – Litt pynt hører julen til, selv om det å være sammen i høytiden er viktigst, synes Inger Lise.
JULEGLEDE: – Litt pynt hører julen til, selv om det å være sammen i høytiden er viktigst, synes Inger Lise. Foto: Svein Brimi

Inger Lises juletradisjon

Hva er din juletradisjon?

– Det er å pynte juletreet lille julaften. Det må pyntes den dagen, så jeg virkelig kommer i julestemning. Det er også blitt en tradisjon at vi lille julaften spiser julestek på lefse eller rakfisk. Julestek for meg er en skinkestek, og den har vi med oss videre i julen som godt pålegg.

– Julaften har jeg tradisjonelt hatt ribbe og hjemmelagde julepølser. Kjæresten min Kjetil er glad i pinnekjøtt, og etter at vi ble sammen, har jeg også spist litt pinnekjøtt i julen.

Hva er din kjæreste julepynt?

– Utvilsomt en hvit pappengel som den eldste sønnen min Daniel laget da han var liten. Nå er det så vidt den henger sammen, etter å ha blitt pakket opp og ned i nesten 50 år.

– Jeg er glad i pynt, men overdriver ikke. Det viktigste er å være sammen med familien og ha det koselig i lag.

Gaven du fikk som betydde mest:

– Onkelen min flyttet til USA da jeg var liten jente. Den første julen i Amerika, som vi sa den gangen, sendte han meg litt av en julegave; en stor dukke med øyne som blunket av seg selv. Det var helt fantastisk, og jeg var så glad og stolt på en gang!

Les også: Slik blir årets «24-stjerners julekalender»

<b>JULEBAKST: </b>Inger Lise og barnebarna Tale (t.v.), Elise og Johannes trives med å lage kaker før jul. Her fra adventstiden i 2018.
JULEBAKST: Inger Lise og barnebarna Tale (t.v.), Elise og Johannes trives med å lage kaker før jul. Her fra adventstiden i 2018. Foto: Svein Brimi

Oppvokst med lite penger

Fortell om en gave du har gitt:

– Jeg er oppvokst i et hjem uten mye penger. Vi barna led ingen nød, men foreldrene våre hadde ikke mer enn at det akkurat gikk rundt.

– I 1968 hadde jeg en del penger, etter at jeg slo igjennom som artist med sangen «Romeo og Julie». Jeg ga frakk til far, kåpe til mor og boblejakke til mine tre søsken. Det var julegaver som varmet på mer enn ett vis.

<b>BRUKTE LØNNEN PÅ GAVER:</b> I 1968 slo Inger Lise gjennom med låten «Romeo og Julie». Da spanderte hun julegaver på hele familien.
BRUKTE LØNNEN PÅ GAVER: I 1968 slo Inger Lise gjennom med låten «Romeo og Julie». Da spanderte hun julegaver på hele familien. Foto: NTB

Hva ønsker du deg?

– Vi voksne i familien gir ingen gaver til hverandre. I vår alder har vi alt vi trenger av ting og tang, men jeg vil ikke ta fra barna den gleden det er å få julegaver. I stedet for å gi gave til hverandre, er jeg og Kjetil flinke til å reise og til å ta noen småturer hit og dit ellers i året.

Les også: Kurt Nilsen er snart klar for juleturné. Han har bare ett lite problem ...

Rød julekjole

Hvilket antrekk har du på julaften?

– Jeg har en veldig fin bunad, men den har jeg ikke på meg i julen. Favoritten julaften er en rød kjole med gulltråder og sølvtråder. Kjolen er litt asiatiskinspirert, og er lett og deilig å ha på seg. Da kan jeg spise godt uten at antrekket strammer!

Hva er ditt nyttårsforsett?

– Det pleier jeg ikke å ha, det føles unaturlig. Jeg lager heller noen mål gjennom året. Da sier jeg til meg selv: «Nei, Inger Lise, nå må du …». Det var slik jeg gjorde da jeg sluttet å røyke i 1984.

– Jeg bestemte meg to måneder på forhånd. Jeg startet med å trappe ned antall sigaretter gradvis, og jeg klarte å redusere ned til én sigarett om dagen før jeg sluttet helt. Neste år er det 40 år siden jeg tok min siste røyk, smiler Inger Lise.

Denne saken ble første gang publisert 26/12 2023, og sist oppdatert 26/12 2023.

Les også