I dag tar jenter makten

President i Nepal, finansminister i Canada, ordfører i Dublin og sjefredaktør i Nettavisen - i dag er jenter ved makta.

Publisert

Tirsdag 11. oktober tar jenter over makta verden over for å vise at unge kvinner kan, og for å kjempe for likestilling. Aksjonen Girls Takeover er organisert av Plan International.

- Jeg tror at verden og ulike samfunn blir bedre hvis menn og kvinner styrer sammen, sier Hanna Visnes (17), som er gjesteredaktør i Nettavisen tirsdag. Hun er ungdomsambassadør i Plan Norge.

Les også: Gjesteredaktør i Nettavisen: - Jeg bestemte meg for å gå naken

- I Norge har vi jo ganske stor likestilling, men heller ikke her i landet er det likt. I andre land står det langt verre stilt, sier Visnes.

FN sier tirsdag at likestilling er en bærebjelke i lands utvikling, og landene vil også bli målt på det de neste årene.

- Måten vi behandler kvinner på de neste 15 årene vil bli vårt mål i vurderingen av SDG (Sustainable Development Knowledge), sier direktør Al Alfonso Barragues i FNs befolkningsfond.

Artikkel fortsetter under tweeten.

Aksjonen Girl Takeover startet allerede i forrige uke da unge kvinner fikk muligheten til å øve innflytelse i maktutøvelsen til statsledere. I Canada fikk finansminister Bill Morneau følge med den unge kvinnen Nyagua, og i Nepal fikk 16 år gamle Sajju prøve seg som president.

11. oktober tar 250 unge jenter over maktposisjoner verden over. Du kan se et knippe av dem i Twitter-meldinger lenger nede i saken. På dette kartet kan du sjekke ut girlpower verden over.

Sjekk Twitter-meldinger lenger nede i saken.

Canadas ministerposter har blitt tatt over av flere unge kvinner (ekstern lenke) i korte perioder. 3. og 4. oktober hadde Canadas finansminister Bill Morneau med seg den unge kvinnen Nyagua (til venstre i bildet under) som fikk mulighet til å øve innflytelse på politiske avgjørelser.

I Nepal fikk 16 år (til venstre i bildet under) gamle Sajju prøve seg som president. Nepal har allerede en kvinnelig president i Bidhya Devi Bhandari (til høyre), men Sajju er betydelig yngre.

11. oktober er 18 år gamle Hagar tatt over rollen som viseinnenriksminister i Egypt.

I Indonesia har Priscilla tatt over rollen som minister for Kvinners rettigheter og beskyttelse av barn.

FNs kontor i Geneve blir tirsdag styrt av 17 år gamle svenske Jennie

Plan International blir også tatt over av en ung kvinne - Loveness fra Zambia.

I Dublin har sangerinnen Étáin tatt over som ordfører

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2016.

Les også