- Hvorfor kan man ikke ha homofile venner?

Hanne Sørvaag oppgitt over stigmatisering.

Foto: Hannesorvaag / Instagram
Publisert

I en kronikk i dagens Aftenposten skriver Hanne Sørvaag om homofili og fordommer.

Kronikken kommer som en reaksjon på et intervju Sørvaag gjorde med Dagbladet i forrige uke, i forbindelse med sin nye singel. 

I intervjuet ble hun blant annet spurt om sitt forhold til sin lesbiske venninne Vibeke Skofterud, og ikke lenge etterpå lød tittel og ingress «Sørvaag snakker ut om Skofterud-ryktene, jeg tenkte jeg bare måtte bli sammen med noen».

Det får Hanne Sørvaag til å reagere.

Nå slippes Skofteruds singel

Fortsatt tabubelagt

«Det som overrasker meg, er at det som blir anslått å ha størst nyhetsverdi og havner på forsiden, er ryktene om at jeg og en venninne er mer enn nettopp det. Så fordi jeg er singel og har gode homofile venner så må jeg også være homofil?», skriver sangstjernen.

Hun mener at det å være homofil i Norge fremdeles er tabubelagt, og at hun etter denne saken ble overbevist om at Skeive Dager og lignende arrangementer er viktig.

Nå forteller Sørvaag at hun nesten føler seg tvunget til å få en kjæreste, for å fjerne fokuset fra sitt eget kjærlighetsliv i media.

- Dette er ikke et forsøk på å avkrefte ryktene. Hun har ikke vært plaget, men synes det er dumt at media skaper rykter rundt hennes legning. Hvorfor kan hun ikke ha homofile venner? Hun synes det er litt for mye fokus på hennes single tilværelse, i stedet for musikken, sier Sørvaags manager, Erland Bakke til Side2.

Geir Ramnefjell, kulturredaktør i Dagbladet, sier til VG at kronikken til Sørvaag er interessant og prinsipiell.

- Den reiser et viktig spørsmål: at det eksisterer mystikk rundt noe som burde være ganske naturlig - nemlig det at man viser for omverdenen at man har venner med en annen seksuell orientering.

Disse er med i «Skal vi danse»

En god sak

Selv om Sørvaag reagerer på tittel og ingress, er hun opptatt av å understreke at resten av artikkelen var godt skrevet, og at hun ikke er sint over omtalen i det hele tatt.

Det som derimot provoserer henne er at man i dag ikke kan være singel og ha en omgangskrets av homofile mennesker uten og selv bli stemplet som homofil.

- I mange miljøer kan man faktisk ikke omgås homofile uten at det blir rykter, sier Bakke.

Han forteller at Hanne og Vibeke har snakket sammen om ryktene som er kommet i media.

- Men de to har aldri hatt et forhold, sier han. 

Sørvaag skriver selv i kronikken at hun ikke hatt noe problemer med å komme seg ut av skapet, om det nå var sånn at hun var lesbisk.

«Og hvis det nå hadde vært sånn at jeg var i skapet, hadde det ikke tatt meg lang tid å komme ut av det. (...) Jeg jobber i showbiz, med så mange lesbiske og homofile venner og samarbeidspartnere at jeg hadde selvfølgelig vært åpent lesbisk om det nå var sånn», skriver Sørvaag.

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2014.

Les også