Miljø

- Jeg skulle leve emballasjefritt i to uker - slik gikk det

Jeg fikk en utfordring om å gjennomføre en «zero waste week» - jeg skulle leve helt uten søppel.

UTEN SØPPEL: Det Nyes Christina Fraas tok utfordringen om å leve to uker helt uten å lage søppel.
UTEN SØPPEL: Det Nyes Christina Fraas tok utfordringen om å leve to uker helt uten å lage søppel. Foto: Privat / Christina Fraas / Det Nye
Sist oppdatert

Den første uken av utfordringen «spiste jeg meg ut» av kjøleskapet og forlenget derfor perioden til to fulle uker. For hva er en utfordring uten ett og annet hinder?

Målet med utfordringen er å endre vaner. Vi kaster ekstremt mye søppel hver dag og det aller meste kommer fra forpakning og emballasje.

Kan man unngå emballasje totalt, eller i hvert fall begrense mengden? Disse to ukene har gjort meg mye mere bevisst på hvilke produkter som enkelt kan handles uten plast og innpakning. Vil du prøve deg?

Regler for utfordringen:

- Kun handle matvarer som kommer helt uten emballasje.

- Ikke kjøpe «ta med»-alternativer i engangskopp/innpakning.

- Alle produkter som handles inn må være uten forpakning.

- Å legge igjen emballasjen i kassa og kalle det «emballasjefritt» er ikke lov (LOL!).

Den første uken ble en slags detox av kjøkkenskapene! For å unngå den første emballasjefrie handleturen spiste jeg stort sett ALT som lå hamstret i skuffer og skap. Etter en uke hadde jeg gått tom for både brød, pålegg, balsam og middager.

Heldigvis hadde jeg fått en del gode råd på forhånd, flere lærte jeg underveis og deler de beste med deg!

P.S.: å forminske mengden søppel er bra - men det viktigste er å resirkulere!

Handle i boks

Bokser i ulike størrelser som passer oppi hverandre er ypperlige å ha med på handleturen, da kan du velge den som passer best når du eksempelvis skal handle ferskvarer.

På min lokale Meny-butikk spurte jeg i ferskvaredisken om jeg kunne få kjøpe kjøtt og andre ferdigretter i min egen boks. Det var de veldig positive til. Til frukt og grønt kan du ha med egne nett eller poser.

SMART OPPBEVARING: Få tak i bokser du kan bruke når du eksempelvis skal handle ferskvarer.
SMART OPPBEVARING: Få tak i bokser du kan bruke når du eksempelvis skal handle ferskvarer. Foto: Christina Fraas / Det Nye

Pakk i sjal

Hos Lush pakker de gaver og produkter inn i resirkulerte sjal istedenfor papir, sjalene kan gå på rundgang og brukes igjen ved neste anledning. En idé til jul?

FLERBRUK: Resirkulerte sjal kan brukes i stedet for innpakningspapir.
FLERBRUK: Resirkulerte sjal kan brukes i stedet for innpakningspapir. Foto: Christina Fraas / Det Nye

Fyll i kopp

Glitterkoppen kjøpte jeg lenge før utfordringen, og har ikke siden det kjøpt en eneste pappkopp.

Jeg har faktisk kjøpt mindre take away-kaffe generelt, fordi jeg oftere husker å lage egen før jeg går hjemmefra - når jeg uansett skal ha med meg koppen.

BRUKES OM IGJEN: Glitterkoppen kan brukes igjen og igjen, i stedet for å velge pappkrus når du kjøper takeaway-kaffe.
BRUKES OM IGJEN: Glitterkoppen kan brukes igjen og igjen, i stedet for å velge pappkrus når du kjøper takeaway-kaffe. Foto: Christina Fraas / Det Nye

Husk nett

Et handlenett tar lite plass i veska og sparer deg for plastposen. Og du? Putter du flaskene rett i nettet hjemme, glemmer du ikke panten neste gang du skal på butikken.

HANDLENETT: Et handlenett er genialt til både pant og matvarer, i stedet for plastposer.
HANDLENETT: Et handlenett er genialt til både pant og matvarer, i stedet for plastposer. Foto: Christina Fraas / Det Nye

Lush life

Jeg fant ut at Lush har det beste utvalget av dusj og skjønnhetsprodukter uten innpakning.

Både såpe, sjampo, balsam, bodylotion og serum fungerer like godt i fast form!

TRENGER IKKE EMBALLASJE: Favoritten så langt er den rosa dusjsåpen som heter «snow fairy», den lukter magisk. På andre plass kommer det lille «såpestykket» som er et ansiktsserum.
TRENGER IKKE EMBALLASJE: Favoritten så langt er den rosa dusjsåpen som heter «snow fairy», den lukter magisk. På andre plass kommer det lille «såpestykket» som er et ansiktsserum. Foto: Christina Fraas / Det Nye

Tips! I Oslo finnes det en superfin butikk i bunn av Hegdehaugsveien som heter Mølleren Sylvia. De spesialiserer seg på emballasjefrie varer og økologisk mat. Her handlet jeg inn masse korn og frø fra dispensere! Kanskje det finnes en slik butikk i nærheten av der du bor?

Tips! De vanlige matbutikkene har ganske mye frukt og grønt uten plast, men der du ofte gjør de ekstra gode kjøpene, er i de utenlandske butikkene som ikke er eid av kjeder. På Grønland ligger de beste grønnsakshandlerne på rekke og rad med et utvalg som går Kiwi en høy gang. Support your local grocery store!

Bak selv

Frø og nøtter er enkelt å handle emballasjefritt. Dette er min favorittoppskrift på hjemmelagde knekkebrød som er kjempegode og mettende:

  • 3 dl linfrø
  • 2 dl valnøtter
  • 2 dl mandler
  • 0,5 dl sesamfrø
  • 5 egg

Kjør nøtter og frø i blender, stavmikser eller kutt de opp. Tilsett egg og gjerne salt (tørket frukt og annet krydder er godt også - for dem som liker det!). Stekes 15-20 minutter midt i ovnen på 200 grader. Skjær opp med en pizzaskjærer og ha de i fryseren/kjøleskapet.

EMBALLASJEFRITT: Det er fullt mulig å handle uten å bruke emballasje i norske matbutikker.
EMBALLASJEFRITT: Det er fullt mulig å handle uten å bruke emballasje i norske matbutikker. Foto: Christina Fraas / Det Nye

Konklusjon

Det er absolutt mulig å forminske emballasjebruken sin BETRAKTELIG! Men uten å endre kostholdet er det ikke mulig å kutte det helt ut.

Melk for eksempel, kommer ikke uten emballasje. Det samme gjelder en del vaskemidler. Pålegg er heller ikke så enkelt, selv om en del kan kjøpes ferskt eller lages selv.

Hverdagsprodukter som kaffe, havregryn og grønnsaker er veldig enkelt å handle uten forpakning - og det er jo vanene i hverdagen som betyr mest i det store bildet.

Jeg vil også utfordre deg til å teste dusj og skjønnhetsprodukter som kommer i andre «fasonger» enn vi er vant til. Hvorfor må sjampo ligge flytende i en plastflaske når den like gjerne kan komme i fast form uten innpakning?

Selv om vi ikke kan kjøpe flytende produkter fra dispenser, kan vi forsøke å velge de merkene som tar et ansvar for miljøet. Dersom det finnes et alternativ som er litt snillere enn et annet, er det et godt valg.

Husk: alle kan ikke gjøre alt - men alle kan gjøre litt. Vær bevisst neste gang du handler, kan du velge tre produkter uten forpakning som du vanligvis ville kjøpt i plast?

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2019, og sist oppdatert 17/04 2019.

Les også