Hvor godt husker du 80-tallet?

Publisert

1980

80-tallet begynte på en tirsdag. Den tirsdagen ble den svenske grunnloven forandret slik at Victoria kunne bli regent (dronning) istedenfor hennes yngre bror. Historien vil jo vise at det er det tredje barnet til svenskeknugen som er mest interessant.

Noen dager senere, den 6.januar, startes et prosjekt om noe få egentlig bryr seg om da. Nå vet de fleste hva GPS er.

Hør alle de største hitene fra 1980 gratis her

Det avholdes vinterolympiade i USA. Norge tar ett gull (Bjørg Eva Jensen), men det de fleste husker er det amerikanske hockeylaget. Syv av ti norske medaljer var faktisk fra skøyter (de tre andre langrenn).

I mars opplever Norge den største oljekatastrofen her til lands da Kielland-plattformen kollapser.123 av 212 på plattformen dør.

1. juni starter en nyhetskanal kalt CNN sine sendinger.

Den 19.juli var det olympiade i Moskva, som ble boikottet av 64 land. Norge deltok ikke.

Den 22.september starter krigen mellom Iran og Irak.

Hør alle de største hitene fra 1980 gratis her

Den 4. november blir Reagan valgt som president i USA. Tre dager før er det offisielt over fire millioner mennesker i Norge. Den 8. desember blir John Lennon skutt i New York.

I Japan blir de første digitale videopptakerne og de første faks-maskinene tilgjengelig for kjøp. Pacman kommer som spilleautomat og Post-it (gule lapper) blir lansert av 3M. I tillegg blir Digital, Xerox og Intel enige om en standard for Ethernet (kort forklart: Kabel-internett). Det siste har fått en god del å si for at du kan lese dette. I juni lanseres Sony Walkman internasjonalt.

De mest populære filmene er Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, Superman II, Airplane! (Hjelp, vi flyr), Den Blå Lagune og Smokey and the Bandit II.

Liverpool vinner i England. Start blir seriemestere i Norge, Vålerenga cupmestere.

1981

Hellas ble med i EF, senere EU, den 1.januar. Muligens har de angret senere. Ikke Hellas, altså (vel, kanskje grekerne også)

Den 19.januar blir de amerikanske gislene i Iran frigitt.

Den 4.februar blir Gro Harlem Brundtland statsminister i Norge. Den 21.mai blir Francois Mitterrand president i Frankrike. Den 14.oktober tar Kåre Willoch over som statsminister i Norge.

Den 29.juli gifter Diana Frances Spencer seg med en engelskmann.

Den 27.oktober grunnstøter en sovjetisk ubåt i svensk farvann.

I Storbritannia starter Margaret Thatcher en gigantisk privatisering av statlig eide firmaer. Dette blir senere kopiert av de aller fleste land med statsbedrifter.

I 1981 finner man også vraket av Titanic på sonar, og fire år senere (1.september 1985) finner man det med ubåt.

Hør den mest populære musikken fra 1981 gratis her

Det første bonusprogrammet for flyreiser blir innført i USA av American Airlines.

Aids-viruset blir oppdaget. Den 5.juni 1981 offentliggjør CDC en rapport om viruset i USA. I starten får det navnet GRID av pressen (Gay-related Immune Deficiency). Media begynner ikke å rapportere om sykdommen i stor grad før ett år senere.

Et nettverk av datamaskiner kalt Arpanet blir gjort tilgjengelig for flere, og man begynner å bruke et nytt ord: Internett. Microsoft gir ut noe de kaller MS-DOS.

Den 1.august lanseres en ny tv-kanal i USA, kalt MTV.

På kino ser vi på Indiana Jones og Cannonball Run.

Vålerenga blir seriemestere, Lillestrøm blir cupmestere i Norge. Liverpool vinner serievinnercupen (senere Champions League) og Aston Villa blir seriemestere i England.

Hør den mest populære musikken fra 1981 gratis her

1982

Den 2.april starter Falklandskrigen etter at Argentina invaderer den britiske øya utenfor Argentina. Norge innfører økonomisk boikott av Argentina. Den 6.juni invaderer Israel Libanon.

Den 11.juli vinner Italia fotball-VM i Spania. De slår Vest-Tyskland.

Den 8.oktober forbyr Polen den politiske gruppen Solidaritet. Den 14.november settes Lech Walesa fri fra fengsel.

Hør den mest populære musikken fra 1982 her

Commodore 64 lanseres den 9.januar. The Weather Channel lanseres i USA den 2.april. Den 15.seotember kommer USA Today for første gang i salg.

De første CD-platene og CD-spillerne kommer på markedet. I 1982 blir også de første smiletegnene brukt. Fyren som begynte med det heter forresten Scott Fahlman. Et nytt begrep blir også introdusert om programvare, freeware - programmer som fritt kan kopieres.

Den 26.september kårer Time Magazine datamaskinen som årets person.

På kino ser de aller fleste E.T.

Liverpool blir seriemestere i England, Aston Villa vinner serievinnercupen. I Norge blir Brann cupmestere og Viking vinner serien.

Hør den mest populære musikken fra 1982 her

1983

Den 1.januar er migrasjonen fra Arpanet til TCP/IP fullført (og man skifter navn til noe annet). Hvis du synes det virker omtrent like interessant som maling som tørker så kan vi vel egentlig si at det var den virkelige fødselen for det internett som du kjenner i dag.

Den 13.mars har Motown en konsert for å feire at de er 25 år. Konserten er nok god, men den huskes mest fordi en av Jackson-brødrene går baklengs på en litt spesiell måte.

Hør de mest populære sangene fra 1983 her

Midt på sommeren, den 15.juli, lanserer et japansk selskap en datamaskin de kaller Famicon. To år senere gir de maskinen et enklere operativsystem og kaller den opp etter sitt eget firmanavn: Nintendo.

Den 25.september-26.september redder Stanislav Petrov verden fra atomkrig.

1983 var også året McDonalds introduserte Chicken McNugget. Et amerikansk selskap introduserer DynaTAC 8000X for kjøp av privatpersoner. Sannsynligvis var det ikke alt for mange som kjøpte den første mobiltelefonen i verden, men det at Motorola fikk godkjent å gi ut mobiler til privatpersoner (den amerikanske hæren hadde allerede slike) har hatt litt å si for oppdateringen av Facebook senere.

Microsoft lanserer et nytt produkt: Word. En forkortelse av Norge med punktum foran introduseres i Norge: .no

Hør de mest populære sangene fra 1983 her

På kino så man på Star Wars Episode VI: Return of the Jedi, Wargames og Flashdance.

Liverpool blir seriemestere i England, mens Vålerenga vinner i Norge. Moss vinner cupen.

1984

Den 24.januar lanseres en ny datamaskin fra et lite firma i USA. Fyren bak får sparken fra selskapet året etter. Hvilken maskin det var? Apple Macintosh. Og fyren, vel han het Steve Jobs. Fire dager før blir Arne Treholt arrestert i Norge.

En måned etter at Apple lanserer sin Mac så starter vinter-OL i Sarajevo. Norge tar 3 gull. Eirik Kvalfoss vinner i skiskyting, Tom Sandberg vinner i kombinert og langrennskvinnene tar gull i stafett.

Den 6.mars starter det som blir en ett år lang kullstreik i Storbritannia.

Hør de mest populære sangene fra 1984 her

Under EM i fotball vinner Frankrike finalen mot Spania på hjemmebane. Sommer-OL arrangeres i Los Angeles. Sovjetunionen boikottet lekene. Norge får ett sølv og to bronse. Grete Waitz tar sølvet i maraton.

Den 1.september starter NRK sendinger med en ny kanal: P2.

Hør de mest populære sangene fra 1984 her

En stor hungersnød i Ethiopia blir først rapportert internasjonalt den 23.oktober av BBC. Over en million dør i landet av sult før året er omme.

På kino ser man Karate Kid, Beverly Hills Cop og Ghostbusters.

Liverpool vinner serien og serievinnercupen. Vålerenga vinner serien i Norge. Cupen vinnes av Fredrikstad.

Klikk her for del 2:

1985-1989

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2012.

Les også