Hvor ble Idol-folka av?

Jonas, Margaret, Orji og Kjartan - hva skjedde etter at de forsvant fra TV-skjermen?

Foto: (Montasje: Scanpix/Side2/Paul Weaver)
Publisert

(SIDE2): I høst er Idol tilbake på TV-skjermen. Audition er allerede avholdt i Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger og TV-sendingene starter senere denne måneden. Programledere for den sjette sesongen er Guri Solberg og Christian «Ravi» Johansen, og de skal lose de håpefulle gjennom sendingene.

Dommerpanelet består av Bertine Zetlitz, Hans Erik Dyvik Husby, Marion Ravn og Gunnar Greve Pettersen. 16. desember kåres vinneren av Idol 2011.

Men hva skjedde med dem som var med i de foregående sesongene, fra 2003 til 2007? For selv om enkelte har gjort seg bemerket i medias rampelys siden, har andre vært mer anonyme.

Det talentfulle første-året
Første sesong i 2003, ble som de aller fleste husker, vunnet av Kurt Nilsen. Mannen med den fantastiske stemmen bergtok et helt folk (minus dommer Ole i Dole Evenrud, som ville ha Nilsen ut allerede på audition) og har siden bedrevet musikk i offentlighet - blant annet som en av de nye gitarkameratene, med juleskive med Kringkastingsorkesteret og som Spellemannsnominert flere ganger.

Samme året var også Gaute Ormåsen med, som siden har gjort skiver på norsk og vært MGP-deltaker. Han har ellers vært å se i Hotel Cæsar og Skal Vi Danse.

David Pedersen kom på tredjeplass samme år, men har ikke satset veldig på en karriere som artist. Etter å ha studert kultur og ledelse ved BI er han likevel fremdeles å finne innenfor musikkbransjen, han jobber nå med promo i Universal Norge. I fjor giftet han seg med Lilyjets Tinki Tønseth Troye.

Orji Okoroafor endte på 8.plass første sesong, og har siden vært med i musikalene Fame og Saturday Night Fever, samt TV-serien Grease. Ellers bruker han tiden som basketballspiller for Ammerud.

På vei tilbake
Året etter, i 2004, vant Kjartan Salvesen foran Margaret Berger. Kjartan ga etterpå ut «Then Silence» , uten at den skiva sendte han helt opp i de store høyder. I årene etter Idol-seieren ble det derimot mer media på Kjartan - i form av programlederjobb i Triplet på TV Vest, ishockeyradio i Stavanger og som kommentator under Tippeligaen for VGTV. Han har jobbet som markedssjef i Stavanger Håndball, og er nå i Viking Fotball i samme avdeling.

Margaret ga også ut skive etter Idol-deltakelsen, ble Spellemannsnominert og vant i kategorien årets beste musikkvideo. Etter sigende kommer damen snart med nytt materiale, og vi venter i spenning.

Håkon Njøten endte på en 5. plass i 2004. Årene etter, ved siden av jobb og skole, brukte han på bandet The Micropops, som ga ut sin siste singel i fjor. Ut av asken etter popbandet har nå HandS kommet - der Njøten synger sammen med Sofie Storaas, også hun tidligere Idoldeltaker.

Sandra Lyng Haugen fra samme Idol-kullet gjorde også endel musikk, blant annet hiten «Sommerflørt» med Lille Philip. De siste årene er hun derimot vært oftest i media på grunn av sitt kjærlighetsliv. For tiden er hun sammen med millionæren Torben Franzen.

Maria Haukaas Mittet (tidigere Storeng) gjorde større suksess som artist, selv om hun endte på «bare» en 6. plass i Idol 2004. Hun har uansett vært den fra Idol-sesong 2 som har gjort seg mest bemerket i ettertid - både med musikaler, Melodi Grand Prix og Skal Vi Danse.

Kjendisdryss
Året etter, i 2005, var det Jorun Stiansen som vant. Det gjorde hun foran Tone Damli Aaberge og Alejandro Fuentes. FInalen mellom Jorun og Tone var forøvrig Idols mest sette, med 1.475.000 som satt klistret foran TV-skjermen.

Alle tre har i ettertid drevet med musikk, selv om Jorunn har vært den som har holdt seg lengst vekke fra rampelyset. Hun annonserte dog et comeback, ved å halvveis kle a vseg på coveret av magasinet Alfa, i januar i år.

Hun endte på en 6. plass samme år, men også Eva Weel Skram har holdt seg flytende som artist sammen med ektemann og bandkollega Thomas Stenersen - i tillegg er hun et kjent fjes når det kommer til moteverden og best kledt-lister.

Fun Fact: I 2005 deltok Alexander Rybak. Han ble blant de 50 beste, men fikk vel sin revansj da han vant den norske og internasjonale utgaven av MGP i 2009.

Hvem?
Det mest forglemmelige Idol-året var 2006, sesong fire. Aleksander Denstad With vant foran Jonas Thomassen og Vivian Sørmeland. Aleksanders album fra 2010, «Still Awake» gjorde det ganske bra på VG-lista, blant annet med hjelp av Lene Marlin på låta «Worth It». Etter det har det vært relativt stille. Dengang-kjæresten Vivian ga også ut plate for et par år siden, uten at det førte til de store listetoppene.

Sistgang de to var i media, i sommer, var Aleksander det og klaget over singeltiværelsen, mens hun var en av dommerne i den store Korkampen i Sulitjemla.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Jonas på sin side dro til Bali etter konkurransen, sammen med Idol-kjæresten Oda Evjen Gjøvåg, der han blant annet drev en bar og forsøkte seg på det indonesiske popmarkedet. Forholdet mellom de to tidligere Idol-deltakerne var noe av og på mens hun en periode studerte i USA. Begge har arbeidet med plateprosjekt de siste årene uten at det så langt har medført de store slippene.

Pause
Foreløpig siste sesong, i 2007, ble vunnet av Glenn Lyse, som etterpå ga ut skive som stort sett ble slaktet av anmelderne. Han ar dog fremdeles artist å regne - da et knippe Stavangerartister i vår laget musikkvideo til ære for Amnesty som fylte 50 år, var Lyse med.

Bjørn Johan Muri endte på plassen bak Glenn, men har hatt større suksess som artist - blant annet ga han i 2010 ut plate «Airwaves» og deltok i MGP med «Yes Man». I tillegg var han programleder for den skandinaviske Disney Channel-barneleiren, My Camp Rock.

Foto: Hommedal, Marit

Åste Hunnes Sem har også bedrevet musikk siden 4.-plassen i 2007. Hun har jobbet som korist for blant annet Mira Craig, Noora, Big Bang og Idol-kollega Alejandro Fuentes, og sist var hun å se i årets MGP sammen med Rikke Lie med låta «Not That Easy (Ah-Åh Ah-Åh)». Også Idol-kollega Isabella Leroy deltok i årets MGP - hun har ellers tilbrakt tid i USA, og studert teologi siden Idol-deltakelsen.

Linnea Dale kom på en sjuende plass i 2007, og satte siden sitt vokale preg på Donkeyboysuksessen «Ambitions» og Elvira Nikolaisens «Lighthouse». Hun er ellers mest aktuell med sin første soloskive, som BigBangs Øystein Greni har produsert og som etter planen slippes senere i høst.

Idol 2011 sendes på TV2 og har premiere 30. august klokken 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2011.

Les også