Hvilken dag er det smartest å handle mat?

Slik sparer du tid og penger på mathandlingen.

Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2:) Du bør unngå å storhandle i helgene.

Midt i uka er best

Vi nordmenn er flinke til å ta seg en tur innom matbutikken flere ganger i løpet av uka og ofte kan en liten handlerunde føre til både impulskjøp og unødvendig høye matutgifter.

I høst viste en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Nordea at 1 av 7 er innom butikken stort sett hver eneste dag, mens 4 av 10 handler annenhver dag. Kun 1 av 10 følger rådet om å storhandle én gang i uken.

Mange starter derfor det nye året med et ønske om å struktere både matinnkjøp og matlaging. Å gjøre storhandel én gang i uka kan nemlig hjelpe deg med å spare både tid og penger.

Det vil variere fra butikk til butikk akkurat hvilken dag det er best å handle, men onsdag er ifølge iVillage.com en smart dag å gjøre storhandelen på.

Større utvalg

I helgene er det gjerne folksomt og mange tomme hyller i butikken, samt at tilbudsvarene ofte kan være utsolgt. Det samme gjelder på mandager, mange butikker har ikke fått fylt opp igjen alle hyllene etter helgen og frukt- og grøntutvalget kan også være begrenset.

Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)

På onsdager har de fleste butikkene fått på plass nye tørr- og ferskvarer, og hos mange butikkjeder har også salget av ukestilbudene startet. I tillegg til at det er færre folk i matbutikken midt i uka anbefaler nettstedet også å handle noe senere på kvelden for å unngå den største ettermiddagsrushen med sultne og utålmodige kunder i kassakøen.

Planlegging

Andre tips for smart dagligvarehandel er å ikke handle på tom mage. Er du sulten når du går inn i matbutikken er det lettere å bli fristet til å hive oppi langt mer mat i kurven enn det du trenger.

Skriv også handleliste og hold deg til den for å unngå at matkostnadene blir høyere enn planlagt. En middagsplan for den kommende uka vil også gjøre handlingen mer effektiv. Andre tips vil være å kjøpe ferskvarer, frukt og grønt etter sesong.

Mange får seg en overraskelse når de sjekker hvor mye man faktisk bruker på mat- og drikkevarer i måneden. Et matbudsjett gjør det enklere for deg å unngå uplanlagte matinnkjøp og uventede høye matutgifter.

Et annet råd kan være å spørre betjeningen der du handler om hvilke dager og tidspunkt de får nye varer på for å sikre deg at du får med deg det som står på handlelisten.

Denne saken ble første gang publisert 06/01 2014.

Les også