Hva slags dyr ser du her?

Den over 100 år gamle optiske illusjonen kan visstnok si mye om hvordan hjernen din fungerer.

KANIN ELLER AND? Din kreativitet er med på å avgjøre hvor fort du klarer å bytte om på hva slags dyr du ser.
KANIN ELLER AND? Din kreativitet er med på å avgjøre hvor fort du klarer å bytte om på hva slags dyr du ser. Foto: (Wikipedia)
Publisert

(SIDE2): Først var det den gullhvite/blåsvarte kjolen som fikk «alle» til å undre om synet deres var godt nok.

Så var det bildet av Albert Einstein og Marilyn Monroe som vakte oppsikt. Og tidligere i år var det en tegning av pølser som satte internett på hodet.

And eller kanin?

Men nå er det en gammel optisk illusjon som tar sosiale medier med storm, skriver Daily Mail.

På ulike forum og i kommentarfelt reagerer folk med både forbauselse, frustrasjon og latterliggjøring av bildet, ifølge den britiske avisen.

Mange har nok sett denne tegningen før, men hvor kjapt klarer du å bytte om på hva slags dyr du ser?

Jo raskere du bytter om, jo mer kreativ er du?

Den optiske illusjonen ble først sett i et tysk magasin i 1892 og i 1899 ble bildet kjent for «hele verden». Psykolog Joseph Jastrow brukte nemlig tegningen til å poengtere at informasjonen øyet vårt sender til hjernen utfordrer vår oppfatning av virkeligheten.

Ifølge Daily Mail har det i forskningen blitt antydet at kreative mennesker har lettere for å bytte om på om de ser en kanin eller and på bildet.

I en test gjort med barn var det derimot ulike resultater avhengig av når på året de utfjørte testen. Rundt påsketider så de fleste kaninen først, mens i oktober var det flere som så anda først.

CreativeThinkingHub skriver at «ditt perspektiv er din virkelighet» og forklarer at bildet blir uforandret, men at det er ditt perspektiv og hva du tenker om det som er foran deg som endrer seg.

«Hva du føler og tenker om noe er det som gir mening for deg», står det på nettstedet.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 14/02 2016.

Les også