Hva har NASA funnet på Mars?

Oppdagelsen kan komme til å ryste jorden, hevder NASA-sjef.

Foto: JPL-Caltech (NASA)
Publisert

Internett summer etter at prosjektleder John Grotzinger for marskjøretøyet Curiosity fortalte til nyhetsnettsiden npr.org at de har gjort en oppdagelse som er noe «for historiebøkene».

Grotzinger er til daglig geolog ved det forskningsbaserte universitet Caltech i California.

Oppdagelsen dreier som en jordprøve Curiosity samlet på Mars.

Grotzinger stopper ikke ved beskrivelsen «historisk». NASA vil foreløpig ikke avsløre hva det er de har oppdaget, men i en e-post til Wired Magazine skriver geologen at nyheten potensielt vil «ryste jorden».

- Fordi det potensielt er så viktig at det har betydning for alle på jorden, er teamet forsiktig med informasjonen og sjekker og dobbeltsjekker resultatet før noe offentliggjøres, skriver Grotzinger i e-posten.

Vi trenger imidlertid ikke vente lenge. NASA kommer til å avduke funnet under en konferanse i San Francisco mellom 3. og 7. desember.

Og vi trenger overhodet ikke vente med spekulasjoner. Wired.com har spurt Mars-eksperten Peter Smith om hva han tror det er NASA har funnet.

Foto: Kjell Ove Storvik (AMASE)

- Dersom det skal være noe «for historiebøkene», forventer jeg organisk materiale. Det kan være bare et hint, men det ville vært spennende uansett, sier planetforskeren Peter Smith ved Universitetet i Arizona.

Smith har jobbet med marsprosjektet Phoenix Lander, som landet på Mars i 2008.

Organiske materialer inneholder karbon, og er potensielt indikatorerer på liv.

Forskere har lett etter karbonforbindelser på Mars siden slutten av 70-tallet, men resultatet var negativt. Det var først med Phoenix-prosjektet at NASA oppdaget at en saltkomponent i prøvene (som ble varmet opp) ødela for resultatene.

Curiosity kan undersøke prøvene uten å trigge disse perkloratene.

Foto: (Wikipedia Commons)

Smith har imidlertid ikke noen tro på at det er helt enkle karbonforbindelser som kan være funnet. Det ville ikke vært spesielt sjokkerende.

- Dersom de fant siganturer av en kompleks organisk type, ville det vært forbløffende. Det ville sannsynligvis vært rester av sammensatte livsformer som en gang streifet omkring på Mars, sier Smith.

- Men sjansen for å få et så overraskende resultat i en sandprøve krafset fra en tilfeldig sanddyne, er veldig, veldig liten, fortsetter han.

Vi trenger som sagt ikke spekulere særlig lenge. Senest 7. desember skal NASA ha lagt fram funnene sine. Inntil da, hva tror du de har funnet på Mars?

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2012.

Les også