Hva du ikke gjør på julebordet

Ikke bælm akevitt og lag skandale. Vær julebordets gentleman i stedet.

Foto: Thinkstock
Publisert

Nervene har kanskje lagt seg nå, men kollegene dine glemmer den garantert ikke — kvelden da du festet slipset rundt hodet, gjorde Frank Sinatras «My Way» urett syv ganger og la an på borddamen noen minutter etter at du hadde holdt en rett-fra-hjertet-tale til sjefen.

Det finnes skikk og bruk for de fleste anledninger, og i aller høyeste grad når drikke er involvert. Og dessverre, folkens; samme hvor mye fri børst det måtte være under firmaets juleselskap — det er lite jentene finner mer usexy enn en «skandalens ambassadør» på julebordet.

Men for en ekte gentleman som har børstet støvet av god, gammeldags ridderlighet, er derimot julebordet mulighetenes aften.

Legg gjerne lista høyt. Det er ingenting i veien for å satse på å bli kveldens «chevalier» — eller jobbens James Bond, om du vil. Chevalier er det franske ordet for ridder, og uttrykket betyr kort og godt at man skal være ridder for sin dame. En chevaliers plikt er å hjelpe kvinner i nød. Kvinner i direkte nød er det muligens få av arbeidsplassen, men de fleste vil likevel trolig la seg sjarmere av en ekte julebordsgentleman med ridderlige manerer.

Skal du lykkes, er det noen grunnelementer som må være på plass. Glem de prangende klærne og en steinfeld-brautete fremtoning. En ekte chevalier kjører en elegant og stilren linje. Det betyr klassiske drinker, klassiske klær og klassiske manerer.

Foto: Getty Images

Dette drikker du:

Whisky er klassisk og elegant, og det maskuline whiskyglasset med de visuelle brune dråpene sitter dessuten godt i hånden. Intet er mer ridderlig enn den skotske whiskyen Chivas Regal, selve symbolet på «chevalieren» og ridderlig atferd. Men for all del, ikke bli fristet til å drikke whiskyen som shot — da ender forsøket med mageplask.

Dette har du på deg:

En chevalier tenker ikke bare på hva som er i glasset. Han vurderer også nøye hva han har på seg. En mann vil stort sett alltid gjøre suksess med en pen mørk dress i juleselskapet. Slenger du med en sort frakk i antrekket, så blir sjansene for å opptre ridderlig større. Da har du nemlig muligheten til å låne bort frakken til en kvinne som fryser.

Dette gjør du i selskapet:

Når festen starter, må du selvsagt smake på det verten har å by på, men hold deg i skinnet. En ekte gentleman smaker på godene med måte. Han er også en mann som holder den gode stemningen ved like og praten i gang. Det kan derfor være lurt å ha et par interessante og dagsaktuelle samtaletemaer i beredskap for konversasjon under middagen. Og selv om det er kollegene dine du er ute med, så er det lite inspirerende å snakke om jobb gjennom hele julebordet.

Slik skåler du:

Verten ønsker velkommen gjennom å utbringe den første skålen. Ikke drikk før han eller hun har ønsket velkommen. Etter velkomstskålen, skåler verten med sin borddame på høyre side og etterpå med damen på venstre side.

Du starter alltid skålingen med kvinnene, og er du kveldens vert skal du skåle med så mange som mulig. Med mindre du jobber på slottet, er det heller usannsynlig at du kommer til å sitte til bords med kongelige. Men skulle du likevel ha Dronning Sonja ved din side på årets julebord, skal du ikke skåle med henne. Du skåler nemlig ikke med kongelige. Men skåler hun med deg, må du huske å reise deg.

Slik forholder du deg under middagen:

Ikke strekk deg over sidemannen for å rekke bort til saltet, spør heller pent om borddamen kan sende deg dette. Er det dekket for flere retter, begynner du med det ytterste bestikket. For de fleste er dette selvsagt, men det finnes likevel noen syndere: Man spiser ikke av kniven — verken i selskap eller privat. En gyllen regel er at man holder i stetten når det serveres drikke som skal holdes avkjølt, eksempelvis hvitvin og champagne. Whiskyen kan du derimot temperere ved å holde i selve glasset.

Det er ledelsen som har invitert til fest. Derfor er det også naturlig at det er de som holder eventuelle taler, ikke du som vanlig ansatt. Men er du bedt om å holde en tale, husk Winston Churchills kloke ord: De beste talene har en god begynnelse og en god slutt, og disse to delene bør komme så tett inntil hverandre som mulig.

Ellers kan du som en ekte «chevalier» gjerne...

... låne bort frakken din dersom dere er ute og en kvinne fryser.

... gi komplimenter. Det kan være en hyggelig start på en fin samtale. Men ikke si det hvis du ikke mener det.

... ha noen samtaletemaer klare før selskapet. Lange pauser med stillhet er plagsomt for alle. Og skal du holde praten i gang med damene, er det dessverre ikke nok å dra frem fotballpreiket.

... hente inspirasjon til small talken i lokalene til selskapet. Det kan være et bilde i rommet, et smykke sidemannen har på seg eller andre ting som er lett å bite seg merke i.

... begrense jobbsamtalene. Det er naturlig at jobbtemaer dukker opp i samtalen i løpet av kvelden, men hold det på et edruelig nivå.

... tenke over hva du sier og ikke bli for privat.

...styre unna lønn som samtaleemne. Lønn er dårlig egnet for small talk med kolleger.

... åpne døren for damene.

... styre unna politikk under small talk-en. Sex og religion utgår også.

... holde deg for god for baksnakking av sjefen eller andre kolleger. Julebordet er ikke arenaen for denslags.

Med dette er det bare å finne frem den mørke dressen, fylle krystallglasset med Chivas og ønske velkommen til årets julebordsesong.

Denne saken ble første gang publisert 19/11 2010.

Les også