Hilde-Yvonne Smelror

– Jeg lurte på om jeg hadde gjort noe galt

Hilde-Yvonne Smelror fikk en pangdebut som hallodame da hun gikk viralt i sosiale medier med sin fargerike motesans. I dag er ettbarnsmoren blitt vant til kommentarer fra seere som gjerne vil kopiere stilen.

<b>HILDE-YVONNE SMELROR:</b> Kanalvertene skriver sine egne manuser og lager promoene selv. – Jobben er veldig variert, og det er noe journalisten i meg liker. Det som tar kortest tid, er det som vises mest. Annonseringen tar 15 sekunder, men det ligger mye jobb bak, sier hun.
HILDE-YVONNE SMELROR: Kanalvertene skriver sine egne manuser og lager promoene selv. – Jobben er veldig variert, og det er noe journalisten i meg liker. Det som tar kortest tid, er det som vises mest. Annonseringen tar 15 sekunder, men det ligger mye jobb bak, sier hun. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Jeg var helt ny i jobben, og ble så stresset. Jeg lurte på om jeg hadde gjort noe galt! Folk er jo vant til at kanalverter er noe mer dempet, det er ingen som er blitt sammenlignet med en «Star Trek»-figur tidligere, forteller Hilde-Yvonne Smelror (42) lattermildt til Her og Nå.

Den blide NRK-profilen fra Kjøpsvik i Nordland erindrer tilbake til debuten som hallodame i 2014. Det var en «drømmejobb» hun hadde overtatt etter Ragnhild Sælthun Fjørtoft (76), som gikk av med pensjon samme år etter 45 år i stillingen.

Knappe én måned senere gikk Hilde-Yvonne viralt i sosiale medier grunnet sin spesielle svarte og gule skjorte.

Kanalverten ble sammenlignet med både «Star Trek»-karakteren Spock, og hovedfiguren i «Kill Bill»-filmene. Flere store nettaviser skrev om den oppsiktsvekkende klesstilen.

<b>POPULÆR:</b> Science fiction-serien «Star Trek» ble en braksuksess da den så dagens lys på 60-tallet. Hilde-Yvonne ble sammenlignet med karakteren Spock. 
POPULÆR: Science fiction-serien «Star Trek» ble en braksuksess da den så dagens lys på 60-tallet. Hilde-Yvonne ble sammenlignet med karakteren Spock.  Foto: Rights Managed/NTB

– Sminkøren den kvelden brukte en hard eyeliner på meg. Så har jeg jo en karakteristisk hårsveis i tillegg. Helt tilfeldig sjekket jeg Twitter på kvelden, og så alle kommentarene. Jeg hadde aldri trodd stilen skulle skape det engasjementet, erindrer Hilde-Yvonne.

<b>TRIVES GODT: </b>Hilde-Yvonne Smelror bruker ikke lenger sminkør i jobben, men sminker seg selv før sending. I 2024 feirer hun ti år som kanalvert. – Det er hyggelig å kunne følge seerne gjennom kvelden, og vise hva NRK har å by på, sier hun.
TRIVES GODT: Hilde-Yvonne Smelror bruker ikke lenger sminkør i jobben, men sminker seg selv før sending. I 2024 feirer hun ti år som kanalvert. – Det er hyggelig å kunne følge seerne gjennom kvelden, og vise hva NRK har å by på, sier hun. Foto: Svein Brimi

Kostymelageret til NRK

NRK-profilen er imidlertid nå blitt vant til at seerne kommenterer de spreke klærne hennes. Stadig får hun spørsmål på sosiale medier om hvor de fargerike plaggene kan kjøpes, og Hilde-Yvonne synes det bare er koselig å kunne være til inspirasjon i klesveien.

– Jeg har aldri vært redd for å skille meg ut, og synes det er artig med klær. Både på jobb og privat går jeg for en fargerik stil. Jeg er ikke opptatt av dyre merker, og jeg kan like gjerne gå i plagg fra Cubus og H&M. Det viktigste er at jeg liker klesplagget, understreker 42-åringen, som samtidig ønsker å gi honnør til klesdesigner Lise Sandberg i NRK.

– Hun er en fantastisk dame! Det er hun som kjøper klærne jeg bruker på skjermen. Hun vet hva jeg liker, og så kommer hun med forslag som kan overraske.

– Vi føler at hårsveisen er til stor hjelp når vi velger klær. Fordi sveisen min er litt spesiell, så kan det bli kult med enkelte plagg. Etter hvert bytter vi ut klærne, og de havner på kostymelageret slik at andre redaksjoner i NRK kan bruke dem, forklarer Hilde-Yvonne.

<b>FARGERIK:</b> Hilde-Yvonnes spreke TV-antrekk henger pent på stativet i kanalvertenes egen garderobe. – Alle klærne jeg har på jobb er en stil jeg også kunne brukt privat, sier hun.
FARGERIK: Hilde-Yvonnes spreke TV-antrekk henger pent på stativet i kanalvertenes egen garderobe. – Alle klærne jeg har på jobb er en stil jeg også kunne brukt privat, sier hun. Foto: Svein Brimi

Det mørke håret er hennes naturlige hårfarge, men ettbarnsmoren kan ikke helt huske hvordan den karakteristiske luggen ble til.

– Da jeg studerte journalistikk på begynnelsen av 2000-tallet, så hadde jeg en skjev pannelugg – som var populært på den tiden. Etter hvert ble luggen rettere og rettere, og nå kunne jeg ikke tenkt meg å ha en annen sveis, forteller Smelror, og erindrer en kveldsvakt da NRKs sminkør ville eksperimentere litt med håret hennes.

– Sminkøren lagde krøller på meg, men utover kvelden følte jeg meg ikke helt som meg selv. Så jeg endte med å gre dem noe ut, sier hun og ler.

Les også: Da Karen-Marie Ellefsen dukket opp på TV-skjermen, kom det et leserinnlegg i avisa: «Nå er bunnen nådd»

<b>AUGUST 2017:</b> – Her var det premiere på «Linn og Ronnys tacoshow», og da syntes jeg det var litt artig med en skjorte med meksikanske elementer som kaktus. Men jeg vet ikke om noen andre så den sammenhengen.
AUGUST 2017: – Her var det premiere på «Linn og Ronnys tacoshow», og da syntes jeg det var litt artig med en skjorte med meksikanske elementer som kaktus. Men jeg vet ikke om noen andre så den sammenhengen. Foto: Privat

Kler seg etter programmene

Selv om Hilde-Yvonne har stor påvirkning på klesstilen som vises når hun presenterer NRKs programmer, må hun likevel holde seg innenfor visse rammer. Klærne kan nemlig ikke ta for mye fokus fra innholdet. 42-åringen forteller at det alltid ligger en tanke bak plaggene.

<b>DESEMBER 2017:</b> – Denne genseren eies av meg privat, og den har jeg kun brukt på jobb til akkurat denne annonseringen. Da var temaet NRKs juleparty, og det ønsket jeg å markere.
DESEMBER 2017: – Denne genseren eies av meg privat, og den har jeg kun brukt på jobb til akkurat denne annonseringen. Da var temaet NRKs juleparty, og det ønsket jeg å markere. Foto: Privat

Om hun presenterer et premiereshow, kan Hilde-Yvonne tillate seg å slå litt ekstra på stortromma med glitter og paljetter. Er det Valentinsdagen kan hun gjerne gå for plagg med hjerter på. På søndager velger hun ofte et neddempet uttrykk.

– Som kanalverter ser vi an både årstiden, programmene, og hva som foregår ellers i verden. Vi må blant annet alltid ha «sørgeklær» tilgjengelig.

– Det tar seg dårlig ut å stå i en knallrosa topp om det har skjedd noe tragisk i nyhetsbildet, meddeler Hilde-Yvonne, og trekker frem Gjerdrum-raset natt til 30. desember i 2020 som eksempel. Da byttet hennes kanalvert-kollega ut den planlagte nyttårskjolen med en mørkere kjole.

Les også: (+) NRK-Inger-Lise om frierbrevene: – Han fortalte at han kysset meg på skjermen

<b>JULAFTEN 2018:</b> – Det er fast tradisjon at kanalvertene bruker bunad på julaften. Nordlandsbunaden fikk jeg til konfirmasjonen, og det er min tante som har brodert den. Hun syntes det var veldig hyggelig å se den på TV. Det er også første gang Nordlandsbunaden har vært brukt av en kanalvert i NRK.
JULAFTEN 2018: – Det er fast tradisjon at kanalvertene bruker bunad på julaften. Nordlandsbunaden fikk jeg til konfirmasjonen, og det er min tante som har brodert den. Hun syntes det var veldig hyggelig å se den på TV. Det er også første gang Nordlandsbunaden har vært brukt av en kanalvert i NRK. Foto: Privat

Ettbarnsmor

Da Hilde-Yvonne var på ferie i New York med en venninne, fikk hun høre at hun lignet på popstjernen Katy Perry.

Selv avviser kanalverten at hun henter inspirasjon hos kjendiser og moteikoner, men sier hun kan bli inspirert av plagg hun ser på Instagram. Stilen har imidlertid endret seg etter at hun ble mamma for to år siden.

<b>SEPTEMBER 2019:</b> – Stjernekamp hadde elektronisk dansemusikk som genre denne kvelden, og derfor holdt jeg i lysende glowsticks. Blusen er kjøpt i London, og den hadde glitter i seg som passet fint til lørdagskvelden.
SEPTEMBER 2019: – Stjernekamp hadde elektronisk dansemusikk som genre denne kvelden, og derfor holdt jeg i lysende glowsticks. Blusen er kjøpt i London, og den hadde glitter i seg som passet fint til lørdagskvelden. Foto: Privat

– Nå kler jeg meg litt mer praktisk privat, og handler klær som tåler både leverpostei-hender og kaviar, sier hun lattermildt.

– Med en toåring i hus som er blitt «sjef», så har man ikke like god tid til å tråle butikker lenger. Jeg handler derfor en god del på nett nå.

Smelror legger ikke skjul på at hun synes årene som hallodame har gått utrolig fort. I 2024 feirer hun ti år i den tradisjonsrike jobben.

<b>HØSTEN 2017:</b> – Hver gang jeg hadde på meg denne katteblusen, så fikk jeg meldinger fra seere som ville vite hvor den kunne kjøpes. Det var en som fortalte meg at dette bildet var lagt ut på en katteforumside på nettet, så blusen var veldig populær hos mange.
HØSTEN 2017: – Hver gang jeg hadde på meg denne katteblusen, så fikk jeg meldinger fra seere som ville vite hvor den kunne kjøpes. Det var en som fortalte meg at dette bildet var lagt ut på en katteforumside på nettet, så blusen var veldig populær hos mange. Foto: Privat

– Jeg sier det samme i dag som jeg gjorde da jeg var ny i jobben: «Det er store sko å fylle!» Men jeg føler nå at jeg har funnet mine egne sko. Det er en jobb med lange tradisjoner, og som jeg er utrolig stolt av.

– Samtidig er jeg glad for at jeg hadde bakgrunn fra radio og nyheter før jeg startet. Det har gitt en god ballast. Og det å føle seg fin på jobb, med klær man er komfortabel i, gir selvsagt også selvtillit og trygghet, smiler Hilde-Yvonne Smelror.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2024.

Les også