Kongelige

Hertuginne Meghan har kjempet for kvinners rettigheter siden hun var barn. Brenner fortsatt for sin hjertesak

Selv om Meghan nå er kongelig og dermed ikke kan ytre politiske meninger offentlig, klarer ikke hertuginnen helt å stoppe engasjementet.

ENGASJERT: Hertuginne Meghans sterke engasjement for kvinners rettigheter har ikke sluknet og vil lyse igjennom når hun skal være gjesteredaktør for magasinet Vogue i september.
ENGASJERT: Hertuginne Meghans sterke engasjement for kvinners rettigheter har ikke sluknet og vil lyse igjennom når hun skal være gjesteredaktør for magasinet Vogue i september. Foto: AFP / NTB scanpix
Publisert

Lenge før hertuginne Meghan (38) møtte prins Harry (34), var hun glødende opptatt av veldedighetsarbeid og kvinners rettigheter.

Selv om hun nå er blitt medlem av den britiske kongefamilien, og dermed må tilpasse seg kongelig etikette når det gjelder hva man uttaler seg om offentlig, har Meghan fremdeles mye på hjertet.

LYKKELIGE: 6. mai ble Meghan og prins Harry foreldre for første gang da lille Archie kom til verden. Her viser de ham frem for verden for første gang to dager senere.
LYKKELIGE: 6. mai ble Meghan og prins Harry foreldre for første gang da lille Archie kom til verden. Her viser de ham frem for verden for første gang to dager senere. Foto: AFP / NTB scanpix

Blir gjesteredaktør

Og til høsten får hun muligheten til å påvirke og si sin mening: Da skal hun nemlig være gjesteredaktør for den store september-utgaven til motemagasinet Vogue.

Motebladenes septembernummer er tradisjonelt årets største og mest påkostede utgave.

Ifølge avisen The Sun skal hertuginnen skrive en kronikk om sine hjertesaker, i tillegg til at hun vil la andre kjente kvinner, såkalte «changemakers» få skrive personlige essays.

– Meghan skal skrive om temaer som kvinnelig myndiggjøring og kvinners utdannelse, forteller en kilde til avisen.

Venter på nye bilder

Tidligere i sommer mente Vogue at Meghan var en av de 25 mest innflytelsesrike kvinnene i 2019.

Nye bilder skal tas av hertuginnen i forbindelse med denne utgaven, og dette skal skje hjemme i boligen Frogmore Cottage i Windsor i London.

Rojale fans vil kanskje bli skuffet over at hverken Harry eller to måneder gamle Archie skal være med på bildene. Uansett vil man i hvert fall få et lite innblikk i hertugparets nyoppussede hjem.

Ifølge The Sun ønsker ikke Meghan at det er bilde av henne på forsiden av Vogue. Hun vil kun ha fokus på kvinnesakene.

BOLIGEN: Vogue-bildene skal tas i Frogmore Cottage, der Meghan bor med Harry og Archie. Gutta skal imidlertid ikke være med på bildene.
BOLIGEN: Vogue-bildene skal tas i Frogmore Cottage, der Meghan bor med Harry og Archie. Gutta skal imidlertid ikke være med på bildene. Foto: NTB scanpix
TALTE I FN: I flere år jobbet Meghan som FN-ambassadør for kvinners rettigheter, og i 2015 holdt hun et flammende innlegg foran blant annet daværende FN-generalsekretær Ban Ki-moon.
TALTE I FN: I flere år jobbet Meghan som FN-ambassadør for kvinners rettigheter, og i 2015 holdt hun et flammende innlegg foran blant annet daværende FN-generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: Skjermdump / YouTube

Engasjert hele livet

Meghans engasjement for kvinners rettigheter startet svært tidlig. Allerede som 11-åring hadde hun påvirkningskraft.

En amerikansk TV-reklame for oppvaskmiddel hadde dette budskapet: «Kvinner over hele Amerika kjemper mot skitne kjeler og panner».

Den unge jenta reagerte og mente at det ikke skulle være noen selvfølge at kvinnene skulle ha ansvaret for rengjøringen i hjemmet.

Hun skrev flere brev, blant annet til daværende presidentfrue Hillary Clinton (71), en jurist og en journalist i «Nick News» på TV-kanalen Nickelodeon, som henvender seg til barn. Hun fikk svar fra alle sammen, og «Nick News» laget også et nyhetsinnslag med Meghan.

TOK GREP: Den da 11 år gamle Meghan så en kjønnsdiskriminerende såpereklame, begynte hun å sende brev, og ble intervjuet på TV. Dette førte til at såpeprodusenten måtte endre reklamen.
TOK GREP: Den da 11 år gamle Meghan så en kjønnsdiskriminerende såpereklame, begynte hun å sende brev, og ble intervjuet på TV. Dette førte til at såpeprodusenten måtte endre reklamen. Foto: Splash News / NTB scanpix

– Jeg synes ikke det er greit at barn skal vokse opp i troen om at det er mødrene som skal gjøre alt, sa 11 år gamle Meghan i intervjuet.

Nyhetsinnslaget førte til at såpeprodusenten kort tid senere endret reklamen sin fra «kvinner» til «mennesker».

I en FN-tale på den internasjonale kvinnedagen i 2015 fortalte Meghan om denne historien og hvordan den hadde påvirket henne.

– Det var i det øyeblikket jeg innså omfanget av mine handlinger. Som 11-åring hadde jeg klart å oppnå en endring ved å kjempe for likestillingen.

Jobbet frivillig som tenåring

Denne store seieren gjorde at Meghans engasjement for rettferdighet ble enda sterkere. Hun begynte å samle inn leker og klær som hun ga til fattige barn.

Som 14-åring begynte hun å jobbe som frivillig på suppekjøkkenet Hippie Kitchen i hjembyen Los Angeles.

Der serverte hun de hjemløse og tok oppvasken etterpå.

I 2015 ble hun FN-ambassadør for kvinners rettigheter og har i den forbindelse reist til blant annet Rwanda og Costa Rica for å se nærmere på hvordan forholdene er der. 37-åringen har også vært i India for å støtte og hjelpe prosjekter der i kampen for kvinners rettigheter.

HJERTEGOD: I januar 2017 besøkte Meghan Myna Mahila Foundation i Mumbai i India. Organisasjonen jobber for å forbedre kvinners situasjon i slummen og hjelper dem med å få en utdannelse.
HJERTEGOD: I januar 2017 besøkte Meghan Myna Mahila Foundation i Mumbai i India. Organisasjonen jobber for å forbedre kvinners situasjon i slummen og hjelper dem med å få en utdannelse. Foto: Splash News / NTB scanpix

Da Meghan og Harry besøkte New Zealand i fjor, klarte ikke feministen helt å følge kongelig etikette.

Under en tale i forbindelse med landets 125-årsjubileum for kvinnelig stemmerett ble Meghan personlig.

– Prestasjonene til kvinnene i New Zealand som jobbet for sin rett til å stemme, og var de første i verden til å klare det, blir beundret over hele verden. Jeg ser frem til denne spesielle markeringen, og reflekterer over viktigheten av den, men jeg ser også hva dette symboliserer. For ja, stemmerett for kvinner handler om feminisme, men feminisme handler om rettferdighet, sa hun.

I NEW ZEALAND: I fjor høst var Meghan i New Zealand. Og selv om hun akkurat hadde giftet seg inn i kongefamilien og i tillegg sto foran et maleri av dronning Elizabeth under talen, klarte ikke hertuginnen å unngå å rette fokus mot kvinners rettigheter.
I NEW ZEALAND: I fjor høst var Meghan i New Zealand. Og selv om hun akkurat hadde giftet seg inn i kongefamilien og i tillegg sto foran et maleri av dronning Elizabeth under talen, klarte ikke hertuginnen å unngå å rette fokus mot kvinners rettigheter. Foto: Shutterstock editorial / NTB scanpix

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2019.

Les også