«Herman: Historier fra en udiagnostisert oppvekst»

Herman Flesvig: – Hadde det ikke vært for henne, hadde jeg ikke kunnet lese eller skrive

I Herman Flesvigs nye bok takker han lærerne som har betydd mye for ham. Spesielt én lærer har en stor stjerne hos komikeren.

<b>HERMAN FLESVIG:</b> Herman Flesvig har mange talenter, og nå har han også gitt ut bok om hvordan det var å vokse opp med ADHD, en diagnose han ikke fikk før han ble 18 år.
HERMAN FLESVIG: Herman Flesvig har mange talenter, og nå har han også gitt ut bok om hvordan det var å vokse opp med ADHD, en diagnose han ikke fikk før han ble 18 år. Foto: Mattis Sandblad / VG
Sist oppdatert

Herman Flesvig har de siste årene gjort enorm suksess med komiserien «Førstegangstjenesten», og i høst var han aktuell som en av karakterene i gangsterserien «Flus» på NRK.

I tillegg gjør han nå også kjempesuksess med sin splitter nye bok «Herman: Historier fra en udiagnostisert oppvekst». Boken har han laget i samarbeid med forfatteren Erlend Loe (53).

Barneboken har toppet listen over flest solgte bøker i Norge – uavhengig av sjanger.

Les også: Forfatter Jørn Lier Horst merket det allerede på barneskolen. Likevel skulle han bli over 40 år før drømmen ble virkelighet

<b>ERLEND LOE:</b> Gjennom to år var Herman på flere besøk hos Erlend Loe og fortalte historier fra oppveksten mens forfatteren noterte. Til slutt ble det en bok.
ERLEND LOE: Gjennom to år var Herman på flere besøk hos Erlend Loe og fortalte historier fra oppveksten mens forfatteren noterte. Til slutt ble det en bok. Foto: Produsent

«Herman: Historier fra en udiagnostisert oppvekst»

Boken har lenge vært Hermans hjerteprosjekt. Han hadde lyst til å skrive en bok til alle som føler seg annerledes.

Født: 13. mars 1992

Yrke: Komiker, skuespiller og forfatter

Sivilstatus: Samboer og sammen har de ett barn

Se mer

Selv vokste han opp med ADHD, men det var det ingen som visste da han gikk på skolen. Diagnosen fikk han først som 18-åring.

Herman er takknemlig for responsen han har fått på den nye boken.

<b>FLESVIGS BOK:</b> «Herman: Historier om en udiagnostisert oppvekst» er ført i pennen av Erlend Loe, mens Bård Sletvold Torkildsen har laget tegningene.
FLESVIGS BOK: «Herman: Historier om en udiagnostisert oppvekst» er ført i pennen av Erlend Loe, mens Bård Sletvold Torkildsen har laget tegningene. Foto: Produsent

– Og så er det utrolig fint at boken når frem til akkurat de jeg hadde i tankene da vi skrev den. Tilbakemeldingene er at voksne leser den sammen med barn, og at skoler kjøper den inn i gave til alle ansatte, forteller han til VG.

Helt foran i boken har Herman skrevet en takk til flere som har betydd mye for ham.

– Tusen takk til lærerne som så meg, lyttet og hjalp meg. Jorid, Willy, Ingebjørg, Runar, Sissel, Øystein og Elin, står det.

Les også: (+) Lille Eva Ragde plukket flasker klokken fem om morgenen, men det var ingen som reagerte

<b>FLUS:</b> I den ferske gangsterserien «Flus» på NRK spiller Herman rollen som Even, som bare havner i mer og mer trøbbel.
FLUS: I den ferske gangsterserien «Flus» på NRK spiller Herman rollen som Even, som bare havner i mer og mer trøbbel. Foto: NRK

Diagnosen ADHD

Til «God morgen Norge» på TV 2 utdyper komikeren hvordan enkelte lærere hjalp ham med vanskelighetene som ADHD-en utsatte ham for på skolen.

– Jeg hadde en lærer på barneskolen blant annet som så dette, som jeg hadde fra 2. til 7. klasse. Hun het Jorid, og hun satt igjen hver dag med meg og gjorde lekser – ulønnet, forklarer Herman.

– Hadde det ikke vært for henne, hadde jeg ikke kunnet lese eller skrive. Så det er en klapp på skulderen til lærere også, og den jobben de gjør. Det er viktig at man ser alle, for alle er ikke like.

– Så alle som jobber med barn, om det er barnehage eller lærere, dere gjør en vanvittig, vanvittig viktig jobb, skryter han i TV-intervjuet.

Læreren Jorid har satt spesielt sterke spor, for Herman har snakket om henne flere ganger både som gjest på «Lindmo», i et intervju med Dagbladet og også i takketalen da han fikk Wenche Foss’ ærespris i fjor.

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2023, og sist oppdatert 13/03 2024.

Les også