Her tar de melkehevn

Tine mente de hadde «kanskje verdens fineste helmelk». Nå slår Q tilbake.

Foto: ¨Q Meieriene
Publisert

(SIDE2:) Sett Qs reklame for helmelken denne jula? «Q Melk sørger for at julegrøten blir som den alltid har vært», står det. Og under «Det er ikke HEL melk alt det står helmelk på.»

Sparket er direkte rettet mot Tine som før jul kjørte sin nye julemelkreklame for nettopp helmelk.

«Kanskje verdens fineste julemelk», skrev Tine.

LES MER:Er dette den fineste H-melken?

Definisjonen av helmelk

Årsaken til krangelen mellom meieriene er at Tine under smørkrisen i 2011 fikk dispensasjon fra Mattilsynet for å kalle sin helmelk for nettopp helmelk selv om de tok bort en god del av fettet for å lage smør.

Etter definisjonen er ikke helmelk «hel» når bestanddeler som fett fjernes fra den.

Da smørkrisen var over, valgte Tine å beholde en standard på 3,5 prosent fett, mens den gamle fettprosenten var rundt 3,9 prosent. Det samme som Q fremdeles opererer med-

Reklamen for Q-Helmelk er et uttrykk for at vi mener forbrukerne har rett på å få vite hva de forventer å få og hva de betaler for. I og med at det nå finnes to slags helmelk i markedet, ekte og uekte, synes vi det var betimelig å gjøre forbrukerne oppmerksom på at de kunne risikere å bli lurt. For sikkerhets skyld valgte vi å reklamere for at det er Q som har den ekte helmelken, sier direktør for Q-Meieriene, Bent Myrdahl til Side2.

Han sier at tilhengerne av Q nettopp trekker fram at de vil ha hel helmelk .

Vil endre forskriften

I motsetning til andre melketyper, er helmelk den eneste som ikke er standardisert, men ifølge I Melkevareforskriften står det at helmelk kun er «melk som ikke er berøvet noen av sine bestanddeler».

Denne forskriften har nå Mattilsynet ute på høring for eventuelle endringer.

- TINE ønsker å produsere H-melk der fettprosenten er standardisert på 3,5 prosent. Dette er gjort med tillatelse og godkjenning fra Mattilsynet. Årsaken til standardiseringen er blant annet fordi norske kokker ønsket en fast fettprosent. Når melk kommer fra kua vil fettprosenten variere fra omkring 3,5 prosent til over 4 prosent. Det ligger ingen beslutninger om å gå bort fra standardiseringen, så lenge dette er godkjent praksis fra Mattilsynet, sa fungerende kategoridirektør Drikke i Tine, Linn Heidi Lunde til Side2.

Tine har ikke tenkt å slutte å bruke slagordet «kanskje verdens fineste melk». De sier den viser til at at norsk melk kvalitetsmessig hevder seg svært godt i konkurranse med nordisk og europeisk melk og at all melk i Skandinavia er av verdensklasse

Selger mer til jul

Generelt har melkesalget de siste årene hatt en jevn nedgang. Jula er imidlertid tida der man selger mest melk i landet.

I uke 51 solgte Q-Meieriene 14,6 prosent mer helmelk sammenlignet med samme uke i fjor. Det er et salg på over 40.000 liter.Side2 kjenner ikke salgstallene til Tine for samme periode.

Nordmenn drikker 92 liter melk i året i gjennomsnitt.

En familie på fire drikker altså 368 liter melk i året - med dagens butikkpris tilsvarer 6.219 kroner i året.

Rundt regnet drikker de fem millioner norske innbyggerne melk for 7,8 milliarder kroner i året.

Er du opptatt av om melka er helt hel? Eller synes du det er greit med en lavere fettprosent i melka slik Tine har? Si dn mening under.

Denne saken ble første gang publisert 27/12 2013.

Les også