Märtha og Durek

Her skal Märtha og Durek gifte seg

I generasjoner har Geiranger tatt imot kongelige gjester fra hele verden. Nå ruster den lille turistbygda seg for prinsessebryllup og celebre gjester fra inn- og utland.

<b>KJÆRLIGHET:</b> Prinsesse Märtha Louise og hennes kjære Durek har valgt spektakulære omgivelser når de skal besegle kjærligheten med bryllupsfest neste år.
KJÆRLIGHET: Prinsesse Märtha Louise og hennes kjære Durek har valgt spektakulære omgivelser når de skal besegle kjærligheten med bryllupsfest neste år. Foto: NTB
Publisert

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek kunne knapt valgt et bedre sted for å besegle kjærligheten.

Ikke bare er omgivelsene spektakulære der majestetiske fjelltopper rager over fjorden og bratte fosser stuper langs fjellsidene, men på Hotel Union Geiranger sitter kjærligheten i veggene.

Hotellet arrangerer 10–15 brylluper hvert år. Og i fire generasjoner har hotellets eiere funnet kjærligheten på jobb. I tjeneste for hotellet.

Det var oldemoren til dagens vertskap, Julie, som kjøpte hotellet i 1899. Hun hadde vært husfrue på Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes. Der hadde hun truffet skysskaren Karl Mjelva, som ble med henne til Geiranger.

Dagens hotelleier, Sindre Mjelva, forelsket seg også på Union – i likhet med både sine foreldre og besteforeldre.

Hotellarvingen hadde startet som pikkolo allerede som tiåring, og var godt dreven i hotellfaget da han forelsket seg i den fagre sommervikaren Monja.

– Kjærligheten sitter nok i veggene her, ler Monja og Sindre.

<b>BRYLLUPSBYGDA:</b> Både kjendisgjester og kongelige kan glede seg over storslått natur og maleriske omgivelser når de skal feire Märtha og Dureks bryllup. 
BRYLLUPSBYGDA: Både kjendisgjester og kongelige kan glede seg over storslått natur og maleriske omgivelser når de skal feire Märtha og Dureks bryllup.  Foto: Colourbox

Kongelige gjester i Geiranger

Sammen har de drevet hotellet i over 20 år – og det er ikke første gangen kongelige gjester feirer kjærligheten i Geiranger.

<b>KONGELIG BESØK:</b> Geiranger må ha vært et av de aller første stedene i Norge den nye, norske kongefamilien besøkte. Sommeren 1906 var kong Haakon, dronning Maud og lille kronprins Olav gjester på bryllupshotellet. 
KONGELIG BESØK: Geiranger må ha vært et av de aller første stedene i Norge den nye, norske kongefamilien besøkte. Sommeren 1906 var kong Haakon, dronning Maud og lille kronprins Olav gjester på bryllupshotellet. 

Bryllupsfesten til Märtha og Durek skal stå på dagen 31 år etter at kong Harald og dronning Sonja la til med kongeskipet Norge i forbindelse med kongeparets sølvbryllupsfeiring. Med seg i reisefølget hadde de kongelige fra hele Europa.

<b>31 ÅR: </b>Dette bildet av prinsesse Märtha og kronprins Haakon ble tatt i Geiranger 31. august 1993. Nøyaktig 31 år etter feirer Märtha bryllupsfest i turistbygda, som også huser Norges største veteranbilsamling.
31 ÅR: Dette bildet av prinsesse Märtha og kronprins Haakon ble tatt i Geiranger 31. august 1993. Nøyaktig 31 år etter feirer Märtha bryllupsfest i turistbygda, som også huser Norges største veteranbilsamling. Foto: Lise Åserud/NTB

Selvsagt var både det svenske og danske kongeparet med på «Silver Cruise» som ferden ble kalt. Det samme var det daværende spanske kongeparet, Juan Carlos og Sofia.

Daværende dronning Beatrix hadde med seg kronprins Willem Alexander, som nå er konge i Nederland. I tillegg til mange, mange andre kongelige gjester.

Geiranger må være et av favorittstedene til den norske kongefamilien. Ikke minst dronning Sonja har vært ofte i fjellene rundt Geiranger, både alene og sammen med resten av familien.

Flere ganger har de overnattet på Hotel Union, som har tatt imot kongelige gjester i fire generasjoner. Märthas bestefar, kong Olav, var innom Geiranger på sin aller første norgesferie i 1906, bare året etter kroningen av kong Haakon.

<b>STAMGJEST:</b> Både vår egen dronning Sonja og dronning Margrethe har vært i Geiranger flere ganger. Her er de to dronningene fotografert under kongeparets Silver Cruise i anledning sølvbryllupet i 1993
STAMGJEST: Både vår egen dronning Sonja og dronning Margrethe har vært i Geiranger flere ganger. Her er de to dronningene fotografert under kongeparets Silver Cruise i anledning sølvbryllupet i 1993 Foto: Lise Åserud/NTB

Den dramatiske naturen rundt Geiranger-bygda er på sitt aller vakreste på sensommeren. Fjellet begynner å få høstfarger og luften er krystallklar.

Og skulle bryllupsgjestene foretrekke å slappe av, har hotellet mer enn nok å by på. Tre basseng og et enormt spa-område med spektakulær utsikt til buldrende fosser.

Les også: Märtha Louise: – Grunnen til at jeg sitter her i dag er på grunn av barna mine

<b>KONGELIGE GJESTER: </b>I forbindelse med feiringen av dronning Sonja og kong Haralds sølvbryllup var kongelige gjester fra hele Europa samlet i Geiranger.
KONGELIGE GJESTER: I forbindelse med feiringen av dronning Sonja og kong Haralds sølvbryllup var kongelige gjester fra hele Europa samlet i Geiranger. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Alle de 197 rommene booket

For bryllupsgjestene vil det sikkert gi en ekstra spiss på oppholdet at hotellet er utsmykket med flere kunstverk signert dronning Sonja. Hotellet har 197 rom, hvorav 13 er romslige suiter med separate soverom og utsikt over Geirangerfjorden.

Bade kan gjestene gjøre både inne og ute – og for de bilinteressert har hotellet eget bilmuseum i underetasjen – med Norges største veteranbilutstilling. Bilene er fortsatt kjørbare og blir tatt i bruk ved spesielle anledninger.

<b>VERTSKAP: </b>Med 197 rom og 60 000 gjestedøgn er det sjelden vertskapet på Hotel Union Geiranger får slappe av. Her har Monja og Sindre Mjelva inntatt en av hotellsengene til ære for fotografen.
VERTSKAP: Med 197 rom og 60 000 gjestedøgn er det sjelden vertskapet på Hotel Union Geiranger får slappe av. Her har Monja og Sindre Mjelva inntatt en av hotellsengene til ære for fotografen. Foto: Synnøve Fosse

Vertinne Monja Mjelva er både stolt og glad over at det rojale brudeparet valgte Union og Geiranger.

– Det er veldig hyggelig – og en stor ære at de vil komme til oss. Det er rett og slett stas, sier Monja Mjelva til Her og Nå.

Utover det hverken kan eller vil hun røpe så mange detaljer om neste års store happening i Geiranger. Men hun bekrefter at alle 197 rommene er booket den siste helgen i august neste år.

<b>SUITER:</b> 13 romslige suiter og 184 andre rom står klar til å ta imot kongelige og kjendiser i Märthas og Dureks bryllup. 
SUITER: 13 romslige suiter og 184 andre rom står klar til å ta imot kongelige og kjendiser i Märthas og Dureks bryllup.  Foto: Union Hotell Geiranger
<b>SPISESAL:</b> Det er plass til et par hundre gjester i hotellets ballsal. Fra salen er det utgang til hotellets romantiske hage.
SPISESAL: Det er plass til et par hundre gjester i hotellets ballsal. Fra salen er det utgang til hotellets romantiske hage. Foto: Synnøve Fosse

Selv om det vordende brudepar ikke har offentliggjort noen gjesteliste så langt, er det ventet at både kongelige og kjendiser vil innfinne seg i Geiranger.

Både brud og brudgom har en lang rekke kjendisvenner. Ikke minst har skuespiller Gwyneth Paltrow ofte lagt ut selfies både med Märtha og Durek. Det samme har Renée Zellweger og talk show-vertinnen Ricki Lake.

Les også: (+) Vi hadde bodd sammen i to år og skulle gifte oss da han delte en hemmelighet med meg. Jeg fikk panikk

<b>BADELIV:</b> Hotellets gjester kan nyte godt av oppvarmede bassenger både innendørs og utendørs.
BADELIV: Hotellets gjester kan nyte godt av oppvarmede bassenger både innendørs og utendørs. Foto: Union Hotell Geiranger
<b>UTSIKT: </b>I den største suiten har man spektakulær utsikt fra badekaret. Baderommet, som er stort som en liten ballsal, har både badstue, steamdusj og vanlig dusj i tillegg til badekar.
UTSIKT: I den største suiten har man spektakulær utsikt fra badekaret. Baderommet, som er stort som en liten ballsal, har både badstue, steamdusj og vanlig dusj i tillegg til badekar.

Gjester i bryllupet

Blant norske kjendiser som kanskje kan vente seg en kongelig invitasjon, er Sigvart Dagsland og Karoline Krüger, som er nære venner av Märtha.

Kåre Conradi og Trond Giske var begge faddere til Märtha og Ari Behns eldste datter Maud Angelica. Også artisten Jono El Grande har vært fadder til en av Märthas døtre.

Magne Furuholmen fra a-ha har tette bånd til kongefamilien – både gjennom vennskapet til Märtha og gjennom kunstsamarbeid og vennskap med dronning Sonja.

<b>ROJALT KJØRETØY: </b>En Buick 1932-modell er fast kjøretøy for de kongelige når de gjester Geiranger. Heldige brudepar får også skyss med den flotte veteranbilen. Det er sjefen selv, Sindre Mjelva, som stiller som sjåfør.
ROJALT KJØRETØY: En Buick 1932-modell er fast kjøretøy for de kongelige når de gjester Geiranger. Heldige brudepar får også skyss med den flotte veteranbilen. Det er sjefen selv, Sindre Mjelva, som stiller som sjåfør.

Om det er kjendis-stylist Jan Thomas som får æren av å pynte sin venninne til brud, gjenstår å se, men det vil neppe overraske noen om han dukker opp i Geiranger 31. august 2024.

Selv om bryllupet er et privat anliggende og vil betales av brudeparet og/eller kongeparet, kommer det nok også noen kongelige gjester.

Det norske kongehuset har tette bånd til både den svenske og danske kongefamilien – og de er vanligvis hjertelig til stede ved hverandres festligheter. I tillegg har Märtha og hennes avdøde mann Ari Behn valgt kongelige faddere til alle tre døtrene, i tillegg til familie og venner.

<b>SPA:</b> De kongelige gjestene kan nyte spa med spektakulær utsikt – og med Dronning Sonjas egen kunst på veggene. 
SPA: De kongelige gjestene kan nyte spa med spektakulær utsikt – og med Dronning Sonjas egen kunst på veggene.  Foto: Union Hotell Geiranger

Plass er alltid en utfordring når man skal sy sammen en gjesteliste. Velger brudeparet full bryllupsmiddag – sittende ved småbord, har hotellet kapasitet til et par hundre gjester.

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2023.

Les også