Harald Eia

– Jeg tenker ofte på det

Komikeren Harald Eia har opplevd motgang, men føler seg også privilegert og heldig.

<b>KONA NADINA:</b> Harald er gift med journalisten Nadina Bouhlou. Paret har to barn sammen. I 2019 fikk de sønnen Tobias, som døde bare to måneder gammel.
KONA NADINA: Harald er gift med journalisten Nadina Bouhlou. Paret har to barn sammen. I 2019 fikk de sønnen Tobias, som døde bare to måneder gammel. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Jeg lager podkaster, holder foredrag og gjør TV. Jeg har prosjekter litt her og der. Det er et fint liv jeg har raska sammen. Jeg er på et bra sted.

– Jeg trenger ikke være på kontoret klokken åtte, og jeg kan hente tidlig i barnehagen. Jeg føler meg heldig, oppsummerer komiker, programleder og forfatter Harald Eia (58), mens han smiler og lener seg tilbake i stolen på hotellet i Bjørvika i Oslo.

«Vinnerschkalle»

Vi møter TV-profilen i forbindelse med programmet «Vinnerschkalle» på TV 2. I serien spiller Harald karakteren Oslolosen Kjell Aronsen.

<b>OSLOLOSEN:</b> Harald Eia, som karakteren Oslolosen Kjell Aronsen, og Petter Northug leder «Vinnerschkalle» på TV 2.
OSLOLOSEN: Harald Eia, som karakteren Oslolosen Kjell Aronsen, og Petter Northug leder «Vinnerschkalle» på TV 2. Foto: TV 2

Sammen med hjelpegutten Petter Northug har han samlet ti kjente nordmenn for å se om de egentlig duger. Under oppholdet møtte deltagerne Harald utelukkende i karakter, men Her og Nå møter komikeren uten parykk og løsbart.

– Familien og jeg har det bra hjemme. Jeg har OK økonomi. Går strømprisen opp, er det ikke så farlig. Det er behagelig å ha det sånn. Jeg vet hvor tøft og stressende det er å være bekymret for økonomien. Jeg tenker ofte på det og på hvor takknemlig jeg er. For det er bare flaks, fortsetter han.

<b>PRIVILEGERT</b>: Harald Eia reflekterer stadig over hvor heldig han har vært i livet. – Det er bare flaks, sier han.
PRIVILEGERT: Harald Eia reflekterer stadig over hvor heldig han har vært i livet. – Det er bare flaks, sier han. Foto: Svein Brimi

– Det er vel ikke bare flaks?! foreslår vi.

– Jo, på en måte er det det. Jeg har en søster som er uføretrygdet. Hva er det som gjør at hun endte der og jeg her? Kan man si at hun ikke har vært flink og at jeg har stått på? Nei! Alt i livet har falt meg lett – skolearbeid, jobb …!

<b>SLO GJENNOM:</b> Harald Eia slo gjennom med humorprogrammet «Lille lørdag» på NRK sammen med blant andre Bård Tufte Johansen.
SLO GJENNOM: Harald Eia slo gjennom med humorprogrammet «Lille lørdag» på NRK sammen med blant andre Bård Tufte Johansen. Foto: Janne Møller-Hansen

– Noen ganger kan jeg klappe meg selv på skulderen og si at nå har jeg gjort det bra, men ettersom årene går, tenker jeg stadig oftere på at det meste handler om flaks.

Les også: Harald Eia om Petter Northug: – Jeg tenkte han ville være litt kjepphøy

Har fire barn

Harald har rundet 58 år. Han har to voksne døtre på 22 og 26 år fra et tidligere ekteskap, og to små barn på tre og seks år fra hans nåværende ekteskap.

Å bli pappa i voksen alder har vært like fint som det var for 26 år siden. Men livet endrer mennesker – det gjelder også Harald.

– Jeg har blitt mer følsom. Noen mener menn blir mer følsomme på grunn av lavere testosteronnivå, men jeg føler at jeg fortsatt har den «aggresjonen» som testosteron gir deg. Den som gjør at du blir sånn «faen, dette skal vi få til», sier Harald og illustrerer med en ansiktsgrimase og knyttneven i været.

Han smiler før han snart blir helt alvorlig.

– Jeg har opplevd vanskelige ting i livet! Det er ikke alt jeg kan gå inn på her, men vi har mistet barn og det preger meg. Jeg har fått et litt mer bulkete skjold etter hvert. Jeg tror det bidrar til at jeg har blitt mer følsom og lettrørt.

<b>FORNØYD:</b> Harald er på et godt sted i livet. I dag har han to små barn og to voksne døtre fra ekteskapet med skuespilleren Anne Ryg. Datteren Helene følger i pappas fotspor og holder også på med komedie. 
FORNØYD: Harald er på et godt sted i livet. I dag har han to små barn og to voksne døtre fra ekteskapet med skuespilleren Anne Ryg. Datteren Helene følger i pappas fotspor og holder også på med komedie.  Foto: Svein Brimi

Årene har også vært behjelpelig med å gi ham et litt annet syn på sine medmennesker.

– Hvis noen sier noe rart, dumt eller er litt brå, ser jeg det fra deres perspektiv mer enn det jeg gjorde før. Når man er ung, tenker man ofte at folk er overlegne. Det tenker jeg aldri lenger.

– Nå tenker jeg alltid at vedkommende er sjenert, keitete eller usikker. Da kan jeg ofte bli litt rørt og synes litt synd på dem, forteller han.

Les også: (+) Mamma sier hun ikke vil være bestemor og det er så sårt

<b>LATTER:</b> Deltagerne i «Vinnerschkalle» får «passet sitt påskrevet» av Oslolosen. Her er (f.v.) Oslolosen, Isak Dreyer, Salum Kashafali, <br>Frank Løke og Silje Sandmæl.
LATTER: Deltagerne i «Vinnerschkalle» får «passet sitt påskrevet» av Oslolosen. Her er (f.v.) Oslolosen, Isak Dreyer, Salum Kashafali,
Frank Løke og Silje Sandmæl.
Foto: TV 2

Podkasten «Sånn er du»

Harald er utdannet sosiolog og opptatt av ulike mennesketyper. I NRK-podkasten «Sånn er du», analyserer Harald og radio- profilen Nils Brenna, kjente personer med personlighetstesten «Big 5».

– Hvordan vil du beskrive din egen personlighet?

− Jeg er litt introvert. Jeg trenger tid alene. Jeg liker meg best i små grupper. Jeg er åpen og synes det er spennende med nye ting og ideer. Jeg er kanskje ikke det varmeste eller det mest empatiske menneske du treffer, men jeg er godt oppdratt og prøver å være grei, sier Harald og ler.

Men Harald er også åpen for å dele sine svakheter.

– Jeg har en slags tendens når jeg er i offentligheten, at jeg har lyst til å være litt «kjerringa mot strømmen». Hvis du skulle laget komiserie om livet mitt, ville det vært det den handlet om – om at jeg hele tiden kom ut på glattisen fordi jeg alltid ønsker å si noe nytt og originalt.

– Jeg vil være den første som sier at «keiseren ikke har nye klær». Den irriterende dusten der. Det er en svakhet jeg har, sier Harald og ler.

<b>PRISBELØNNET:</b> «Team Antonsen», som besto av Atle Antonsen, Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Kristopher Schau, gjorde stor suksess. Under komiprisen i 2008 dukket Harald opp som Oslolosen.
PRISBELØNNET: «Team Antonsen», som besto av Atle Antonsen, Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Kristopher Schau, gjorde stor suksess. Under komiprisen i 2008 dukket Harald opp som Oslolosen. Foto: Morten Bendiksen

Han beroliger oss med at han ikke er slik hele tiden.

– Hvis du hadde vært sammen med meg 24/7, hadde det ikke vært sånn at jeg konstant ville prøve å si noe nytt, annerledes og oppsiktsvekkende, forsikrer han og ler igjen.

«Vinnerschkalle» sendes på TV 2 søndag kl. 20.00. Programmet sendes også på TV 2 Play.

Denne saken ble første gang publisert 20/03 2024.

Les også