Therese Johaug hyller forloveden

«Har det klikka for deg?» spurte Therese storøyd da Nils Jakob overrasket henne på julaften

Fjorårets jul ble feiret på høydeopphold i Syd-Tirol. Denne julen gledet Therese Johaug seg til å feire hjemme hos mamma og pappa i Dalsbygda.

<b>FRIERIET:</b> Therese Johaug la ut dette bildet i sosiale medier etter Nils Jakob Hoffs frieri. I 2023 blir det vinterbryllup.
FRIERIET: Therese Johaug la ut dette bildet i sosiale medier etter Nils Jakob Hoffs frieri. I 2023 blir det vinterbryllup. Foto: Privat
Sist oppdatert

Oppdatering, 3. januar, 2022:

Tre dager inn i det nye året kom Therese Johaug med gladmeldingen om at hun venter barn sammen med forloveden Nils Jakob Hoff.

– Flokken utvides. 2022 har bydd på alt jeg kan drømme om, skriver Therese Johaug på Instagram.

Til NRK sier hun at lykken hun føler på over graviditeten overgår alle gullene fra skikarrieren.

– Det er jo det største en kan oppnå. Det overgår alle gullene jeg har tatt, for å si det sånn, sier hun til NRK.

Hun bekrefter at termindatoen er i første halvår av 2023.

Gleder seg over friheten

I 15 år handlet alt om å gå på ski. Nå trener hun på «bare» å være Therese Johaug (34).

– Jeg står støtt i meg selv med beina godt plantet på jorda, sier skilegenden fra Dalsbygda.

– Den største forskjellen er at jeg nå kan være mer spontan. For eksempel går det an å bestille en tur til den franske rivieraen med en venninne over et glass rosévin. I hele mitt voksne liv har alt handlet om å trene. Slik er det ikke lenger.

Smilet avslører at hun gleder seg over friheten.

Nå får hun også mer tid med samboer og forlovede Nils Jakob Hoff (37).

En hyggelig overgang etter å ha vært vant til 200 reisedøgn i året.

To dager i uken har hun nå kontorjobb i sitt eget firma Johaug, hun spiller inn podkast, holder foredrag, har prøvd seg som forfatter og skal i vinter jobbe som langrennsekspert for NRK.

– Livet har lært meg at du aldri vet hva som skjer i morgen. Jeg griper hver stund av det!

Les også: Halvor Bakkes hyttejul: Disse to tingene styrer han unna

Første renn som fireåring

Vi er på boklanseringen av «Therese Johaug – hele historien». Selv om det neppe er «hele», avslører de snaut 400 sidene langt mer enn vi visste.

Fire år gammel stabbet Therese av gårde på sitt første lysløyperenn i hjembygda.

I boken kan du se et bilde av en liten tass som staker seg av gårde, kledd i blå kjeledress og med en rød lue med dusk på toppen.

19 viljesterke år senere kastet hun seg rundt halsen på kong Harald, etter å ha blitt verdensmester i Holmenkollen. Et øyeblikk hverken vi eller hun vil glemme.

I forkant avslører hun at landslagstreneren tok en alvorsprat med henne, fordi hun var altfor tynn.

Født: 25. juni 1988

Alder:

Kjæreste: Forlovet med Nils Jakob Hoff

Bosted: Holmenkollen

Klubb: Nansen

Yrke:



Meritter: 4 OL-gull14 VM-gull82 enkeltseirer og 3 sammenlagt (2020, 2016 og 2014)Ble dopingutestengt mellom 2016 og 2018

Aktuell: Med biografien «Hele historien» i samarbeid med NRK-journalist Anders Skjerdingstad

Se mer

Noe hun også innså selv.

Therese ble satt på en «fetekur». Om hun ikke la på seg noen kilo kunne hun bli nektet å konkurrere på ski den vintersesongen.

Med hjelp fra ernæringsfysiolog ble det ekstra juice og melk til hvert måltid, og doble lag med pålegg på brødskivene.

«Da jeg kom hjem (til Dalsbygda) var jeg frustrert og lei meg. Jeg satt gråtende sammen med mamma på kjøkkenet da Joakim (broren) kom inn og lurte på hva som sto på».

Da lillebroren fikk høre at hun trengte å legge på seg, mente han at løsningen var enkel.

«Det er jo bare å eta mer», sa Joakim.

Eta mer! har blitt et eget kapittel i den nye boken. For selv om Therese i det han sa det ble provosert, fant hun ut at broren hadde rett. I likhet med treningen ble det å eta mer en jobb som måtte gjøres.

Mammas rømmegrøt hjalp godt.

Jubel fra folket

«Fetekuren», som hun kaller det, fungerte.

<b>▴ VM PÅ SKI:</b> Kong Harald vil nok i likhet med Therese og oss andre i Norge aldri glemme dette øyeblikket i 2011.
▴ VM PÅ SKI: Kong Harald vil nok i likhet med Therese og oss andre i Norge aldri glemme dette øyeblikket i 2011. Foto: Tom Hansen

Kort tid etter julefeiringen i hjembygda besto Therese en helsesjekk. Noe som de neste månedene både ga henne en annenplass i Tour de Ski og et individuelt gull på den avsluttende VM-tremila i Holmenkollen. Til stor jubel for hele det norske folk.

Til tross for en glitrende karriere med blant annet 14 gull i VM og 4 i OL serverer den vakre jenta en opplysning:

– Jeg har aldri vært et «skitalent». Oppskriften har vært å trene beinhardt! Mer enn de fleste. Alt blir målt i resultater i toppidrett.

MANGE PLANER: Selv om hun har lagt opp, blir det mange spennende planer på Therese Johaug fremover.
MANGE PLANER: Selv om hun har lagt opp, blir det mange spennende planer på Therese Johaug fremover. Foto: Hanna Johre / NTB

Inntil hun la opp våren 2022, var Therese verdens beste skiløper. Hun trente godt over 1000 timer i året. I dag er hun fornøyd med ti i uken.

I likhet med venninnen Marit Bjørgen, som hun bare har godord å si om, viser hun til styrken det har gitt å vokse opp på en gård.

– Jeg vender stadig tilbake til Dalsbygda.

Fysisk så vel som psykisk forstår vi henne.

– Der har jeg røttene mine, der fikk jeg verdiene mine.

Les også: (+) Øystein vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

<b>FAMILIEN:</b> Therese har alltid rost familien for å stille opp for henne. Her er hun på Beitostølen med mamma Gro, pappa Thorvall og søsteren Veronika.
FAMILIEN: Therese har alltid rost familien for å stille opp for henne. Her er hun på Beitostølen med mamma Gro, pappa Thorvall og søsteren Veronika. Foto: Lasse Eriksson

Reiste aldri på ferie

Familien Johaug hadde ikke tid til å reise på ferie. De var altfor opptatte på gården, tidlig og sent, året rundt.

Om sommeren flyttet Therese opp på setra med mommo, mormor Unni. Sammen med kviger og kalver. Som voksen tenker hun tilbake på det som «paradissomre».

– Vi fire søsken er alle vant med å ta i et tak. I fjor da pappa skadet foten, dro jeg hjem for å hjelpe til i fjøset. Jeg har slett ikke glemt mine gamle kunster, sier hun smilende.

– Hjemme lærte jeg at ærlighet varer lengst, sier Therese.

Det må ha gjort det ekstra hardt i 2016, da hun avla en positiv dopingprøve, og ble utfordret på om hun snakket sant. Hun holdt fast ved at hun ikke kjente til at leppekremen hun hadde brukt på en solskade inneholdt et preparat på dopinglisten.

<b>GARDSJINTE:</b> – Jeg har ikke glemt mine gamle kunster i fjøset, lover Therese. Hun tar gjerne i et tak når hun er hjemme på gården.
GARDSJINTE: – Jeg har ikke glemt mine gamle kunster i fjøset, lover Therese. Hun tar gjerne i et tak når hun er hjemme på gården. Foto: Lasse Eriksson

Hun stolte på landslagslegen som hadde gitt den til henne. Selv om han påtok seg ansvaret, ble stjernen i skisporet utestengt fra all idrett i 18 måneder.

– Jeg vurderte å legge opp. Æren for at det ikke ble slik, at jeg kom meg styrket igjennom sjokket, skal samboeren min få. Nils Jakob er min bauta.

Fridde i fjor

Etter pressekonferansen om dopingtesten dro paret ut for å trene. Da kom hans tårer.

«Mens jeg dag etter dag hadde grått av fortvilelse og frustrasjon, hadde han holdt huet kaldt og ryggen rak. Han hadde trøsta, du verden som han hadde trøsta. Han hadde vært med meg på stort sett alle treningsøkter og vært skjoldet mot resten av verden, dratt i trådene slik at jeg hadde fått den hjelpen jeg trengte i de formelle prosessene, tatt imot humørsvingningene og vært sikkerhetsnettet mitt. Så var det min tur til å holde han».

Den tidligere roeren og nå anestesilegen på Akershus universitetssykehus fridde i fjor til Therese. En hendelse jenta med blant annet 14 VM- og 4 OL-gull omtaler som «det største som har skjedd i livet mitt».

Hun var på høydetrening i Syd-Tirol og han var med. Det var deres første jul sammen og den første hun feiret et annet sted enn på Johaugen.

I boken står det at de på veien opp til Seiser Alm stoppet på et vinutsalg. Det overrasket henne at Nils Jakob endte opp med å kjøpe en nesten 3000 kroners champagneflaske.

– «Har det klikka for deg?» spurte Therese storøyd.

– «Det er jo julaften», svarte han lett.

Hun beskriver at han var uvanlig stille utover dagen. Ved solnedgang la de ut på en rolig skitur, med hodelykter på og champagneflasken i ryggsekken. Ved en trebu foreslo kjæresten at de tok en pause.

Der gikk han ned på kne – med skiene på bena, rensket halsen og sa «det er noe jeg må spørre deg om».

– Frieriet kom veldig uventet på meg. Tårene rant før han rakk å stille spørsmålet.

«Han tok opp en liten, kvit boks fra lomma og åpne lokket. Så spurte han: Vil du gifte deg med meg?»

Hun la om til hans dialekt, bergensk, og spurte skarrende: «Nils Jakob, kødder du med meg?»

Sånn svarte Therese ja til den høye, kjekke mannen hun åtte år tidligere hadde lagt merke til på flyplassen i Zürich.

«Så spretta vi champagnen til 3000 spenn!»

Les også: Etter en kavete jul for noen år siden, skrev Solveig Kloppen en huskeliste til seg selv

<b>STOR STØTTE:</b> Kjærligheten mellom Therese og Nils Jakob har også tålt at hun ble anklaget for doping. Han var hele tiden ved hennes side. 
STOR STØTTE: Kjærligheten mellom Therese og Nils Jakob har også tålt at hun ble anklaget for doping. Han var hele tiden ved hennes side.  Foto: Berit Roald

Klar for vinterbryllup

I boken skriver hun at det er ingenting hun heller vil enn å dele en dobbeltsculler med han resten av livet. «De kraftige åretakene hans har redda meg mer enn én gang».

Nå er Therese klar for vinterbryllup. Til TV 2 røper hun at de skal gifte seg på Røros neste år.

– Nå er det resten av livet som gjelder.

Selv om hverdagen har fått et nytt innhold, tro ikke at konkurranseinstinktet hennes er borte. Da
Therese skulle signere eksemplarer av boken sin før salg, spurte hun forlaget Gyldendal: «Hvor mange bøker klarer vanligvis en forfatter å signere i løpet av en time?»

<b>◂ VENNINNER:</b> – Marit er hel ved, sier Therese. Hun har ikke annet enn gode ord å si om venninnen.
◂ VENNINNER: – Marit er hel ved, sier Therese. Hun har ikke annet enn gode ord å si om venninnen. Foto: Stian Lysberg Solum

Snaut 500, ble det opplyst. Therese økte selvsagt tempoet og signerte hele 660!

«Therese Johaug – hele historien» kommer sikkert til å ligge innpakket under mange juletrær rundt om i de norske hjem. Selv skal Therese hjem til Dalsbygda og feire jul.

– Alt jeg ønsker meg er en god julemiddag laget av mamma, sier hun med varme i stemmen.

– Ribbe med god svor, kjøttkaker og pølser med rød eller surkål og en god saus. En typisk julemiddag på mine barndomstrakter. Hjemmelaget sylte og baksterull hører også med. Maten og samholdet i familien er noen av mine beste juleminner.

Therese har opplevd å miste flere av sine kjæreste, som den 85 år gamle bestefaren Karstein Johaug i 2016, derfor er hun bevisst på å glede seg over de hun står nær.

– Livet er kort. Du vet aldri hva som skjer i morgen.

Denne saken ble første gang publisert 30/12 2022, og sist oppdatert 03/01 2023.

Les også