Krimforfatter Hanne Rohde lot seg inspirere av «Åsted Norge»

Hanne Rohde: – Jeg har ingen planer om å gi opp Harald

Da Hanne Kristin Rohde var ekspert i «Åsted Norge», sto to kvinner som hadde blitt svindlet for millioner frem i TV 2-suksessen. De grove bedrageriene gjorde krimforfatteren så opprørt at historien nå har havnet mellom to permer.

<b>LYKKELIG GIFT:</b> Hanne Kristin og Harald har vært lykkelig gift i 27 år. De møttes som kolleger da han jobbet som politiinspektør. Her i 2015.
LYKKELIG GIFT: Hanne Kristin og Harald har vært lykkelig gift i 27 år. De møttes som kolleger da han jobbet som politiinspektør. Her i 2015. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

I den pittoreske sørlandsbyen Risør finner politiet en utbrent bil med et forkullet lik. En lokal kvinne faller pladask for en nettflørt som ber henne om penger.

Det skal vise seg at hun ikke er den eneste som blir utsatt for svik i den idylliske sommerbyen. Politileder Wilma Lind og Bjarne Larssen blir dermed dratt inn i etterforskningen i den nye krimromanen «Kjærlighetssvindel».

– Det var egentlig et tema som var vanskelig å gjøre til en krim. Jeg hadde nok hatt større handlingsrom hvis jeg hadde gjort det til en samtidsroman. I en krimbok må man som regel drepe noen. Jeg har to parallelle plot i boken, svindelen og drapet. Men hvordan dette går sammen kan jeg selvsagt ikke avsløre, sier Hanne Kristin Rohde (61) og ler.

<b>KJÆRLIGHETSSVINDEL</b>: Hanne Kristin Rohde syntes det var modig gjort av svindelofrene å stå offentlig frem med sine historier. Det er store mørketall knyttet til kjærlighetsbedragerier. – Jeg synes bokens tittel er veldig dekkende, for det er akkurat det det er, kjærlighetssvindel, sier hun.
KJÆRLIGHETSSVINDEL: Hanne Kristin Rohde syntes det var modig gjort av svindelofrene å stå offentlig frem med sine historier. Det er store mørketall knyttet til kjærlighetsbedragerier. – Jeg synes bokens tittel er veldig dekkende, for det er akkurat det det er, kjærlighetssvindel, sier hun. Foto: Svein Brimi

«Kjærlighetssvindel»

Den populære forfatteren og tidligere politilederen forteller at hun kommer rett fra den faste yogatreningen. Hver mandag starter hun nemlig uken med nettbasert yoga hjemme i sin egen stue.

Født: 12. januar 1962

Alder: 61 år

Yrke: Forfatter.

Tidligere jurist og politileder.

Se mer

– Jeg holder meg i form med yoga, og går turer, sier hun, og forteller videre at trim er viktig siden hun har en travel timeplan. Hanne Kristin innrømmer at hun bruker litt lengre tid på en krim enn andre forfattere, noe som skyldes at hun har mange jern i ilden utenom forfatterskapet.

<b>HANNE ROHDE:</b> Hanne Kristin Rohde holder seg i form med yoga og turgåing. Under pandemien fikk den travle forfatteren og foredragsholderen muligheten til å ta det litt mer med ro.
HANNE ROHDE: Hanne Kristin Rohde holder seg i form med yoga og turgåing. Under pandemien fikk den travle forfatteren og foredragsholderen muligheten til å ta det litt mer med ro. Foto: Svein Brimi

– Jeg holder foredrag, har vært i studio og spilt inn foredrag, deltar på podkaster og lager egne livesendinger på Facebook. Jeg er ikke av den type forfatter som kan skrive ferdig en bok i løpet av tre måneder. Jeg må være litt til og fra, må trekke litt luft, det er sånn jeg fungerer best. Samtidig så går manus i hodet mitt 24/7. «Hva kan Wilma gjøre nå? Hva skjer videre?», forklarer hun.

Inspirasjonen til den nye boken i bestselgerserien om Wilma Lind – karakteren som så dagens lys for snart 10 år siden – kom plutselig til henne i nettopp Risør.

I 2021 fylte Hanne Kristins mor 90 år. I bursdagsgave fikk hun en tur til sørlandsbyen, komplett med en egen historielos som guidet dem rundt i morsslektens hjemby.

Inne i et smalt smug snur guiden seg mot den tidligere politilederen. «Du som skriver krim, se på dette gatenavnet», sier han, og peker mot skiltet.

– Smuget het Knivstikker-smauet. Det bare måtte bli en bok, sier Hanne Kristin om smuget som fikk navnet sitt etter et brutalt knivdrap en sommerdag i 1694.

Les også: (+) Hanne Kristin Rohde om sykdommen: Greide hverken å lese, skrive eller stå

Sluttet i «Åsted Norge»

I fjor sluttet hun som ekspert i TV 2-serien «Åsted Norge», etter å ha vært fast bidragsyter i seks år. Før hun sluttet, rakk hun å hente inspirasjon fra to saker som gjorde inntrykk på henne.

<b>ÅSTED NORGE:</b> Hanne Kristin hadde sin siste sending i «Åsted Norge» i fjor. – Det var veldig rart å ikke stå der lenger, men seks år er lenge, så det var nok riktig å bytte ut, forteller hun.
ÅSTED NORGE: Hanne Kristin hadde sin siste sending i «Åsted Norge» i fjor. – Det var veldig rart å ikke stå der lenger, men seks år er lenge, så det var nok riktig å bytte ut, forteller hun. Foto: Svein Brimi

To kvinner sto frem i aktualitetsprogrammet som ofre for grov kjærlighetssvindel. Etter å ha truffet det de trodde var drømmemennene på nettet, førte de stormende forelskelsene til at de ble utnyttet til å gi fra seg millioner av kroner.

Stadige lovnader og overøsende komplimenter ble etterfulgt av krav om penger. Det både opprørte og fascinerte Hanne Kristine.

– Jeg beskrev dette i programmet som et innbrudd i følelseslivet. Noen bryter seg inn og tar deg som gissel. Du blir helt avhengig av alle komplimentene, nesten som en rus.

– Jeg hadde et veldig sterkt møte med den ene kvinnen som sto frem. Hun sa flere ganger at hun var flau, det var hun modig nok til å si på TV. Man får jo bare respekt, for alle kan ta feil valg. Og svindlerne er så kyniske og proffe, sier Hanne Kristin.

Kvinnen ga henne kopi av all korrespondanse mellom svindler og offer som hun kunne bruke som basis for boken.

– Da fikk jeg se det kyniske spillet. Det starter forsiktig, og deretter kommer lovnader og stadige utsettelser. Begynner du å nekte, blir du etter hvert møtt av et voldsomt raseri.

– De tar deg så stygt, det er en ekstrem hersketeknikk. Til slutt føler du at alt er din skyld. Det farlige er at man mister litt kontakten med virkeligheten når alt foregår på nettet, konkluderer hun.

Les også: Programleder Jens Christian Nørve om «Åsted Norge»: – Noen bilder har brent seg fast på netthinnen. Det er bilder du aldri blir kvitt

Kjærlighets-bedrageri

Skammen rundt slike svindler fører til at mange tier om det de er blitt utsatt for. Økokrims vurdering er at det er store mørketall knyttet til slike kjærlighetsbedragerier. Hanne Kristin håper at større fokus på problematikken vil føre til flere anmeldelser.

– Drømmen min er at noen kan finne boken min til hjelp. For det er utvilsomt store mørketall, og jeg håper flere tør å anmelde. Etter 25 år i politiet vet jeg at både politi og politikerne trenger å vite omfanget for å klare å bekjempe og forebygge kriminalitet. Og kanskje vil boken min bidra til det?

– Kunne du selv ha falt for en kjærlighetssvindler under andre omstendigheter?

– Jeg vil som de fleste som ikke har vært utsatt for det si umiddelbart nei. Jeg er oppdratt til å være i overkant skeptisk. Moren min sa alltid at jeg ikke måtte stole på fremmede, passe godt på brusen min når jeg var ute, og aldri ta følge med noen jeg ikke kjente.

– Skepsisen sitter veldig dypt i meg, så jeg håper det ville reddet meg, meddeler hun.

Les også: «Åsted Norge»-advokaten overrasket alle med bryllupet

Ektemannen Harald Jahren

Selv ble det full klaff på kjærlighetsfronten for Hanne Kristin da hun møtte Harald Jahren da de begge jobbet i politiet. De har vært lykkelig gift i 27 år, og kjærligheten mellom dem blomstret lenge før det var vanlig å møte partnere på nett, apper og sosiale medier.

Sammen har de to sønner, og Hanne Kristin fikk også tre bonussønner med ekteskapet. Hun erkjenner at det er et forhold basert på trygghet og tillit.

– Jeg har ingen planer om å gi opp Harald, sier hun med et smil.

<b>EKTEMANNEN HARALD:</b> Hanne Kristin erkjenner at forholdet til ektemannen er basert på trygghet og tillit.
EKTEMANNEN HARALD: Hanne Kristin erkjenner at forholdet til ektemannen er basert på trygghet og tillit. Foto: Privat

Den tidligere politilederen innser at moderne teknologi både kan gjøre det enklere å finne kjærligheten, men også gjør det like enkelt å bli utsatt for bedragerier.

– På nettet mister man fort dimensjonen av både stemmer, energi og magefølelse når man «møter» noen. Dessuten vet man aldri hvem man egentlig snakker med. For dem som er blitt utsatt for denne type kjærlighetssvindel har alt vært falskt, konstaterer hun.

Ektemannen har ikke fått lov til å lese «Kjærlighetssvindel» underveis, han må vente som alle andre til boken er ferdig trykt.

– Harald er jurist og advokat, så det hender jeg drøfter faget med ham hvis det er noe jeg lurer på i skriveprosessen. Han har heller aldri dukket opp som karakter, det er det ingen i familien som har gjort. Det er jeg veldig bevisst på, for da går jeg meg bort, da vet jeg for mye, sier hun.

Les også: (+) Da mannen min sa at han hadde fått barn med en annen kvinne, ble jeg besatt av én tanke

Karakteren Wilma Lind

Hanne Kristin har imidlertid aldri lagt skjul på at Wilma Lind har mye av henne i seg. Karakteren er også politileder, slik hun selv var i en årrekke før hun sluttet i politiet i 2014.

– Men hun gjør ting jeg ikke ville gjort. Spesielt i «Mørke hjerter» var hun litt råtass. Jeg har for eksempel aldri ligget i buskene og fått kuler smelt etter meg slik hun gjør. Men mye av det hun opplever, har jeg selv opplevd. Spesielt i de tre første bøkene der Wilma står i hersketeknikker og problematisk dialog med sjefen. Det er ting jeg har følt på selv, medgir Hanne Kristin.

Til neste år er det ti år siden hun valgte å satse på jobben som fulltidsforfatter og foredragsholder. Den enorme suksessen hun har hatt var noe hun aldri hadde sett for seg. Debutkrimmen «Mørke hjerter» solgte over 75 000 eksemplarer.

– Det var nesten for godt til å være sant. Det er helt rått. Men det viktigste for meg er at jeg synes det er gøy å skrive. Uansett hva mottagelsen blir, skal jeg kjenne på at jeg har hatt det bra underveis, slår hun fast.

<b>ELSKER KATTER:</b> Katten Smule har vært forfatterens faste kompanjong i 12 år. Kjæledyret gir henne mye glede i hverdagen.
ELSKER KATTER: Katten Smule har vært forfatterens faste kompanjong i 12 år. Kjæledyret gir henne mye glede i hverdagen. Foto: Svein Brimi

Sluttet i politiet

– Savner du å jobbe i politiet?

– Nei, svarer hun kjapt.

– Jeg har ikke angret på valget, selv om det var litt rart de første årene. For da visste jeg akkurat hvordan hverdagene var. Samtidig ga det meg en enorm frihet å slutte. Jeg kjente at jeg ikke lenger trengte den tryggheten det var å ha en sikker inntekt.

– Jeg fikk frihet til å si det jeg ville til media, uten å diskutere og velge ord som ble litt for intetsigende for budskapet. Det var helt vidunderlig å kunne utvikle meg, uten at noen la lokk på meg. Jeg er blitt mer satt i meg selv, og har turt å utforske hvem jeg er på en helt annen måte. Og da finner man jo mye rart, sier Hanne Kristin lattermildt.

61-åringen håper det kommer flere bøker om Wilma, og hun går også svanger med en roman. Når bestselgerserien runder 10 år til neste år, ser hun ikke bort fra at jubileet må feires.

– Det er det som er så morsomt med bøker. For Wilma har det sikkert bare gått halvannet år siden første bok. Hun har ikke blitt 10 år eldre. Det er det bare jeg som er blitt, sier Hanne Kristin og smiler.

Denne saken ble første gang publisert 03/05 2023.

Les også