Underholdning

Hanne Krogh og datteren Amalie: - Vi er hverandres beste venner

Som ung jente hadde Hanne Krogh bestemt seg for å bli skuespiller. Musikken ble hennes vei, men nå gjør datteren Amalie stor suksess på teaterscenen i Skottland. Mor og datter er begge takknemlige for at de kan bruke hverandre som inspirasjon.

HJEM TIL JUL: – Jeg rekker heldigvis å få med meg en av mammas siste julekonserter, sier Amalie.
HJEM TIL JUL: – Jeg rekker heldigvis å få med meg en av mammas siste julekonserter, sier Amalie. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå
Sist oppdatert

Hvert år like før jul reiser Hanne Krogh ut på juleturné rundt om i landet for å spre julestemning med sitt musikalske talent og energiske vesen. I år er det intet unntak, og hun er aktuell med «A Magical Moment» sammen med den irske poplegenden Johnny Logan og operastjernen Thomas Ruud.

Til tross for en hektisk tid før årets turné, tok Hanne seg likevel tid til å reise til Glasgow i Skottland for å besøke datteren Amalie (25) som studerer teater på tredjeåret der. Tidligere har hun studert ved RADA i London.

– Dette måtte jeg bare prioritere. Det ene stykket de satte opp var helt ekstraordinært. Etter at jeg så den forestillingen var jeg helt utslitt. Høyt tempo og en ekstrem energi som holdt seg i kroppen helt til neste dag. Jeg var så stolt som bare en mor kan være.

– Jeg setter så utrolig pris på at mamma tok seg tid til å komme hit før juleturneen. Det er ingen jeg synes det skumlere å opptre for, men det er heller ingen jeg bryr meg så mye om meningen til, sier Amalie og ser bort på moren.

DEN GODE SAMTALEN: Mor og datter bruker hverandre som sparringpartnere før de skal i gang med viktige ting i livet.
DEN GODE SAMTALEN: Mor og datter bruker hverandre som sparringpartnere før de skal i gang med viktige ting i livet. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Til Oslo for å studere teater

Som 16-åring flyttet Hanne fra Haugesund til Oslo for å studere teater ved Hartvig Nissens skole i Oslo. For mange vil det nok komme som en overraskelse at en av landets største sangstjerner egentlig hadde bestemt seg for å bli skuespiller.

Krogh har spilt i flere store oppsetninger, men den fantastiske stemmen ble likevel hennes levevei. Slekt skal følge slekters gang, og nå studerer datteren ved Royal Conservatoire of Scotland, en skole som er rangert som verdens tredje beste innen utøvende kunst!

– Amalie sa det så fint da hun søkte på teaterhøgskolen. «Mange tror at det handler om å ta på seg en maske når man går ut på en scene. For meg handler det om å ta masken av. », siterer Hanne.

JULEMAGI: Hanne reiser landet rundt med showet «A Magical Moment» sammen med den irske popstjernen Johnny Logan og operatalentet Thomas Ruud.
JULEMAGI: Hanne reiser landet rundt med showet «A Magical Moment» sammen med den irske popstjernen Johnny Logan og operatalentet Thomas Ruud. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Mange store roller

Selv husker Amalie nøyaktig da hun skjønte at teaterscenen var et sted hun ville være.

– Jeg var fem år gammel og mamma spilte «Hønse-Lovisa» i «Ungen» ved Haugesund teater. Jeg var med henne dit og bodde der mens hun spilte. På kveldene satt jeg bak scenen midt mellom fjær, kostymeskift, høye hæler, sminke og mikrofonprøver, sier Amalie med stjerner i øynene.

– Det var så vakkert å få lov til å se hva som skjedde bak scenen for at det skal fungere foran publikum. Jeg ble helt forelsket i det maskineriet, fortsetter hun.

BELEST DUO: Både Hanne og Amalie elsker å lese bøker. Her er de på handel i en helt spesiell bokhandel i Glasgow.
BELEST DUO: Både Hanne og Amalie elsker å lese bøker. Her er de på handel i en helt spesiell bokhandel i Glasgow. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Startet tidlig

Allerede i 2007 spilte Amalie i «Spelemann på taket» ved Oslo Nye Teater, og i 2005 var hun skuespiller i «Olsenbanden Junior på cirkus». Nå har hun også en rolle i filmen «The Wife», hvor Glenn Close spiller hovedrollen. Hanne skjønte tidlig at datteren var en tekstformidler utenom det vanlige.

– Allerede da hun var 10–11 år leste hun bøker på en spesiell måte. Hun leste bøkene først fra hovedpersonens vinkel, så en gang fra en av de andre personene og en tredje gang fra en tredje vinkel. Hun har alltid vært annerledes enn andre barn jeg har kjent, sier artisten. Hanne forteller at hun lærer utrolig mye av datteren.

– Jeg er uhyre takknemlig over å få lov til å være moren til Amalie. Hun er klok og tøff, men også ekstremt godhjertet og snill.

Hanne er gift med Trygve Sundbø, og i tillegg til Amalie har de sønnen Sverre. Hele familien har et nært og varmt vennskap, og Hanne forteller at hun også får god hjelp av barna når hun planlegger forestillinger.

– Å diskutere gjennom ting med barna mine er noe jeg har stor glede av å gjøre. De har spennende innspill og er helt ærlige i sine meninger. Det trenger jeg. Når du har holdt på så lenge som jeg har gjort, er du avhengig av å se det med friskere øyne.

JULEMAGI: Hanne reiser landet rundt med showet "A Magical Moment" sammen med den irske popstjernen Johnny Logan og operatalentet Thomas Ruud.
JULEMAGI: Hanne reiser landet rundt med showet "A Magical Moment" sammen med den irske popstjernen Johnny Logan og operatalentet Thomas Ruud. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

- Ingen andre jeg heller spør til råds

Datteren er opptatt av å få frem at moren også har en viktig rolle i hennes hverdag.

– Mamma er veldig varm, vis, tilstedeværende og utrolig morsom. Det er ingen andre jeg heller spør til råds, og det er ingen som kjenner meg så godt som henne.

– I like måte, kommer det kontant fra Hanne.

– Det er ikke det at vi ikke er mor og datter. Det er et veldig klart mor og datterforhold, selv om jeg tenker på deg som en venn, fortsetter 25-åringen.

– Jeg tror det er veldig viktig at man tør å være en autoritet. Om du blir kamerat med barna dine, kan de ikke lene seg mot deg eller gjøre opprør mot deg. Barn må gjøre en eller annen form for opprør, mener Krogh.

– Å være venn med moren min var min måte å være rebell på, forteller datteren og smiler lurt.

Vemodig da datteren flyttet

Amalie har tidligere studert ved RADA i London, og går nå sitt tredje år i Skottland. Hanne syns det var vemodig da yngstebarnet flyttet ut av landet.

– Det er helt grusomt at hun bor så langt unna. Vi snakker sammen i alle fall en gang hver dag. Så lenge hun så tydelig er lykkelig og elsker Glasgow, skolen og medelevene, er det det viktigste for meg.

Som tidligere nevnt var Hanne bare 16 år da hun flyttet alene til Oslo for å studere. Hun er takknemlig for å få tilliten fra moren, men er sikker på at det ikke kan ha vært enkelt for henne å si ja.

– Jeg levde livet som personene i Skam (red.anm. NRK-serien) med bare skole og ingen voksenpersoner. Nissen ble mitt London. Jeg hadde ikke synes det var greit om mine barn ville flytte ut så tidlig, men jeg hadde jo allerede reist Europa rundt for å lage TV-show, minnes Hanne.

Hun platedebuterte som 14-åring i 1970 med singlen «Lukk opp min dør», og året etter vant hun den norske Melodi Grand Prix-finalen med melodien «Lykken er», og representerte Norge i den internasjonale finalen i Irland. Hun opptrådte i TV-show i Tyskland og rundt om i Norden, og spilte inn «Lykken er» både på norsk, svensk og tysk.

NÆRE BÅND: Artist Hanne Krogh tok seg tid til å besøke datteren Amalie i Glasgow i Skottland før juleturneen.
NÆRE BÅND: Artist Hanne Krogh tok seg tid til å besøke datteren Amalie i Glasgow i Skottland før juleturneen. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

- Verdens beste mamma

I sitt voksne liv har Hanne tilbrakt hver eneste advent sammen med kolleger på turné før jul. Det gjaldt også da Sverre og Amalie var små.

– Jeg har skjønt i ettertid at jeg har fratatt barna noe førjulstid, men de hadde heldigvis en fantastisk farmor som stilte opp. Av og til kjenner jeg på litt dårlig samvittighet, sier Hanne.

Amalie forteller at hun aldri har satt spørsmålstegn ved at moren måtte jobbe i førjulstiden.

– Vi ser at du jobber hardt og at det aldri stopper, men det har ikke fratatt oss noen ting. Jeg føler jeg har verdens beste mamma. Da du kom hjem var det du som var julemirakelet vårt, ler Amalie.

På årets juleturné har Hanne fått med seg en ekte irsk legende. Johnny Logan krøp inn i Hannes hjerte da han vant Eurovision for andre gang med monsterhiten «Hold Me Now». Hannes drøm om å få ham med på turné ble til da de møttes under BBC sin feiring av Eurovision i London i 2015:

– Han har en kombinasjon av råhet og ømhet i stemmen. Det er så uhyre få mennesker som har den evnen, og i tillegg er han en utrolig trivelig fyr, stråler hun.

Thomas Ruud har vært en av Hannes nærmeste samarbeidspartnere i ti år.

– Det skal bli så fint å reise rundt sammen med Logan og Thomas. De er så morsomme begge to. Det kommer til å bli verdens kuleste biltur – hver dag.

Den blide artisten tror advent og jul betyr om mulig enda mer for samfunnet nå enn tidligere.

– Alt går så fort i vår tid. Du mister fotfestet, men plutselig kommer advent. Da får man lov til å gjenta, vi kjenner oss igjen og får fotfeste igjen. Vi spiser mat vi vet hva er, vi sammen med de menneskene vi kjenner. Vi husker hvem vi er. Å få lov å være med på å bidra til det – tenk å kunne kalle det jobben sin. Jeg er verdens heldigste!

Denne saken ble første gang publisert 24/12 2018, og sist oppdatert 08/07 2019.

Les også