Sommerprat med Hanne Krogh (67)

– Det var den sommeren i LA jeg traff han som skulle bli som en bror for meg

Med låten «La det swinge» sørget Hanne Krogh og Elisabeth Andreassen for at Norge vant den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix. Suksessen gjorde at Bobbysocks reiste til USA for å spille inn en ny slager.

<b>TRIVES BEST PÅ HYTTA:</b> – Ingenting er bedre enn ferske reker, kjøpt på bryggen fra fiskebåten, synes Hanne.
TRIVES BEST PÅ HYTTA: – Ingenting er bedre enn ferske reker, kjøpt på bryggen fra fiskebåten, synes Hanne. Foto: Privat
Publisert

Vi har tatt en prat med ulike kjendiser om deres sommerplaner! Denne gangen er det artist Hanne Krogh sin tur, og her får du et innblikk i hennes sommerminner, samt hvor hun ferierer.

Hva skal du gjøre i sommer?

– Denne sommeren har jeg ikke planlagt noen store sommershow. Det blir en kombinasjon av hytta på Hvasser og enkelt-konserter.

– Jeg har bare sagt ja til «Vi-får-se-hva-som-skjer»-forestillinger – med nye konsepter og flere nye musikere. Spennende! Gleder meg! Nå har jeg behov for å utfordre meg selv litt – så helt nye ideer kan oppstå.

Hva spiser og drikker du helst i varmen?

– Sommer er tid for sjømat; både fisk og skalldyr. Ingenting er bedre enn ferske reker, kjøpt på bryggen fra fiskebåten, eller nytrukket makrell stekt i pannen. Dessuten er jeg ganske god til å grille hel ørret med alskens godt inni.

– Jeg er avhengig av å drikke vann, men litt kjølig, tørr hvitvin i sommerkvelden, sier jeg også ja takk til.

<b>JENTENE I STORBYEN:</b> Hanne har mange gode minner fra da hun og Elisabeth spilte inn albumet «Walkin’ On Air» i Los Angeles for 36 år siden!
JENTENE I STORBYEN: Hanne har mange gode minner fra da hun og Elisabeth spilte inn albumet «Walkin’ On Air» i Los Angeles for 36 år siden! Foto: Privat

Les også: Sommerprat med Espen Fiveland: – Jeg ble forelsket i en annen kvelden etter

Albumet «Walkin’ On Air»

Ditt beste sommerminne?

– Jeg er ikke så flink til å feriere, så de aller beste sommerminnene henger mye sammen med arbeidet mitt. Som den sommeren Elisabeth og jeg spilte inn vårt tredje Bobbysocks-album; «Walkin’ On Air», i Los Angeles i 1987.

– Vi samarbeidet med noen av verdens beste musikere. Vi spilte tennis og stupte ut i svømmebassenget hver morgen før studio, grillet grønnsaker utendørs etter innspilling.

– Vi ble brunere og brunere – og lykkeligere og lykkeligere. Det var den sommeren i LA jeg traff han som skulle bli som en bror for meg; Jan Thomas.

– Eller sommeren 2012, da jeg satte opp showet «Ta meg til havet» på Kulturhuset Bølgen i Larvik, den første forestillingen jeg skrev, som var helt basert på historiefortelling. I tillegg bodde vi på Farris Bad hele sommeren, med både strand og spa.

<b>JAN THOMAS:</b> I 1987 var Hanne i Los Angeles for å spille inn plate, og der møtte hun unge Jan fra Skien som jobbet som modell
JAN THOMAS: I 1987 var Hanne i Los Angeles for å spille inn plate, og der møtte hun unge Jan fra Skien som jobbet som modell Foto: Svein Brimi

– Alle som hjalp meg å lage dette showet, var nære venner. Både musikerne, opera-tenorene, koret Tunklang og de som bidro bak og foran scenen. Den sommeren var endrende og ga meg mot til det meste av det jeg har gjort siden.

Ditt dårligste sommerminne?

– Det første som slår meg, er de somrene jeg befant meg ved Numedalslågen. Faren min fisket laks i time etter time. Han sto ute i elven i vadestøvler og elsket hvert minutt. Lille jeg satt på elvebredden og tiet stille for ikke å skremme fisken – og ble spist opp av mygg.

Les også: Hanne Krogh: – Her har du nettopp klippet håret mitt med kjøkkensaks, Jan Thomas

Hytte på Hvasser

Hvor går drømmereisen?

– Det beste er å reise et sted der ingenting behøver å skje, fordi du allerede er sammen med dem du er glad i. Så det holder å dra på hytta vår på Hvasser.

– Men – av steder jeg ikke har vært? Nå har jeg sett så mange sørkoreanske TV-serier, at jeg gjerne skulle ha reist en tur til Korea. Eller til Hebridene utenfor Skottland …

Hvilken bok får plass i kofferten?

– Boken? I entall? Kanskje jeg bør få meg et lesebrett? Hvis jeg skal være borte lenge, må jeg nesten ha en egen koffert til bøker. Men i sommer skal jeg iallfall lese Hilde Østbys «Kart over ensomheten» og den hun har skrevet om kreativitet.

– Og Saabye Christensens bok om hans kinesiske farmor. Og Egelands nyeste om Beltø. Og avsluttende bind i Lucinda Rileys serie om de syv søstrene.

– Dessuten har jeg enda en gang funnet frem romanen «Samarkand» av Amin Maalouf, og i likhet med en stor del av resten av verden, venter også jeg i spenning på neste del av Patrick Rothfuss’ «Kongedreperkrøniken». Når kommer den? Jeg har ventet i flere år.

Din første sommerforelskelse?

– Han het Åge, og vi var tolv år gamle. Han og kona hans, Astrid, er fremdeles blant mine nærmeste venner.

– Eller kanskje det var Gert – da jeg var seks..?

Les også: (+) Han fant en annen kvinne og jeg var knust. Nå ville han ha meg tilbake

<b>NÆRE VENNER:</b> Hanne og Elisabeth inviterte til sommershowet «La det swinge» i Tønsberg i 2016. 
NÆRE VENNER: Hanne og Elisabeth inviterte til sommershowet «La det swinge» i Tønsberg i 2016.  Foto: Morten Bendiksen

Norgesturné med Øystein Sunde

Hvilken sang får deg opp av solsengen?

– «Let’s Go Crazy» av Prince.

Beskriv en perfekt sommerdag.

– En perfekt sommerdag har pent vær, men ikke altfor varmt. Jeg vet at de jeg er glad i, har det godt og er lykkelige der de er, og jeg har ingen planer. Dagen er åpen og fri.

– Men det helt perfekte skjer når nære venner kommer uanmeldt. Kanskje de har med nykokte krabber – og de har tid til å bli der utover sommernatten. Så sitter vi og sludrer – kanskje vi finner frem et spørrespill – og plutselig titter solen frem igjen i enda en ny sommerdag.

Hva var din første sommerjobb?

– Min første sommerjobb var en Norgesturné med Øystein Sunde, Ivar Medaas, Tore Torell og bandet «Kjell Vidars». Jeg var 15 år og syntes alle de andre var kjempegamle.

– Bassisten i bandet, Ole Vidar Lien, ble senere en av mine viktigste støttespillere og produserte eller hadde ansvar for over ti av mine album. På tross av at han i mine øyne var en gammel mann – allerede mens vi turnerte med «Sommerens Stjerneshow». Han var 21 år gammel..!

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2023.

Les også