Hanne Henie (19) må til India i et siste håp om å bli frisk

- Jeg har ikke noen psykiatrisk lidelse. Derfor vil jeg heller ikke legges inn på psykiatrisk. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor legene ikke vil høre på meg.

Foto: (Privat)
Publisert

(Finnmark Dagblad): Etter sykehusoppholdet i Tyskland i høst, har Hanne Henie Øverli Salberg (19) hverken borreliose eller feber i kroppen. Men hun er fortsatt lammet i venstre arm og begge ben.

LES MER: Lam etter uskyldig kneskade

Nye forsøk

Hjemme i familiens bolig i Storbukt i Honningsvåg, sitter Hanne klar for å gjøre nye forsøk på å bli frisk og komme seg opp av rullestolen.

– Det eneste jeg ønsker er å bli frisk. Legene mener jeg er psykisk syk. Jeg vet at jeg ikke er det, men jeg kjemper mot vindmøller, sier Hanne.

Tiden går etter det som startet med en kneskade etter en løpetur for snart to år siden.

Den i utgangspunktet uskyldige kneskaden har utviklet seg til et mareritt for Hanne og resten av familien. De siste 20 månedene har det vært inn og ut av forskjellige sykehus. Utviklingen av diagnostisering og tilbud om behandling har i følge familien i stadig økende grad fra medisinsk ekspertise pekt på at Hanne har en psykiatrisk lidelse. Noe familien mener kun er et påskudd for helsevesenet for å bli kvitt et diagnostisk problem.

Foto: (Privat)

LES MER: Vil hjelpe Hanne

LES MER: Nå får Hanne behandling

– Sammenheng med anfall

I høst har hun vært borreliosebehandlet både ved Rolf Lunengs klinikk i Oslo og ved en tilsvarende klinikk i Tyskland.

– Under oppholdet i Tyskland mente legene at Hannes lammelser kan ha sammenheng med infeksjoner og betennelser hun har fått i forbindelse med sykehusoppholdene i Norge. I forlengelsen av dette fikk Hanne så sterke anfall, at man mener dette i sum kan ha påført nerveskader i Hannes kropp, sier mamma Ann Karin Øverli

– Siden man i Helse-Norge kun er opptatt av at Hanne har en dissosiativ lidelse, tok legene i Tyskland kontakt med et indisk sykehus som driver med stamcellebehandling. Det blir neste steg i Hannes behandling.

Ni ukers behandling

31. januar setter Hanne og familien seg på flyet med New Delhi som mål for øyet. Der venter ni uker med kombinert stamcelle- og fysikalsk behandling.

– Det er rart at ingen her hjemme eller i Norge for øvrig hører på meg. Jeg har ikke noen psykiatrisk lidelse. Derfor vil jeg heller ikke legges inn på psykiatrisk. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor legene ikke vil høre på meg. Jeg var en frisk og aktiv jente inntil jeg skadet kneet mitt på løpetur. Siden har alt blitt stadig verre. Ett eller annet har skjedd i kroppen min etter den skaden. Det er ikke i hodet det sitter, sier Hanne.

Hun håper 2014 skal bli året som snur livet i bedre retning igjen. Første stoppested på den reisen, er India.

Denne saken er levert av Finnmark Dagblad.

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2014.

Les også