Underholdning

Michelle Obama om sitt liv som presidentfrue: - Hadde aldri klart det uten mamma

Fra enkle kår i Chicago til førstedame i Det hvite hus. I sin nye selvbiografi forteller norgesaktuelle Michelle om sitt innholdsrike liv og hvor mye mamma har betydd for henne.

MICHELLES KLIPPE: Mamma Marian Robinson ble med Michelle og familien da de flyttet fra Chicago og inn i Det hvite hus. Hun har vært en enorm støtte for datteren, som stadig kommer med rosende ord om sin mor.
MICHELLES KLIPPE: Mamma Marian Robinson ble med Michelle og familien da de flyttet fra Chicago og inn i Det hvite hus. Hun har vært en enorm støtte for datteren, som stadig kommer med rosende ord om sin mor. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix
Sist oppdatert

17. januar 1964 kom Michelle LaVaughn Robinson til verden i Chicago. I den amerikanske storbyen vokste hun opp i en arbeiderklassefamilie i en liten leilighet i bydelen South Side sammen med pappa Fraser, mamma Marian og storebroren Craig.

Mens faren jobbet ved vannverket i byen, var mamma hjemmeværende. Begge barna gjorde det godt på skolen og hoppet faktisk over klassetrinn. Pappa Fraser jobbet hardt for at barna skulle få en god barndom og muligheten til å få en utdannelse.

Fraser fikk diagnosen multippel sklerose som 30-åring, men han fortsatte å jobbe fullt og hadde knapt en eneste sykedag. Han døde i 1991, bare 55 år gammel.

Redd for å dumme seg ut

Michelle har ikke alltid vært like sterk og selvsikker. Som tenåring var hun plaget av angst og redsel på skolen.

– Jeg var livredd for å dumme meg ut i klassen, redd for hva guttene tenkte om meg og redd for at noen skulle gjøre narr av meg. Når jeg ser tilbake, var jo mine bekymringer unødvendige, har hun fortalt til bladet People.

Ble mer oppmerksom på hudfargen

Hun gjorde det svært godt på skolen og kom inn på universitet Princeton. Her studerte hun sosiologi og afroamerikanske studier. Det var flest hvite studenter der, og det var da hun for alvor fikk øynene opp for de store forskjellene mellom svart og hvit og rik og fattig.

Selv om det ikke var noen formelle skiller mellom rasene lenger, kjente hun likevel på spenningen mellom svart og hvit.

– Mine erfaringer ved Princeton gjorde meg mye mer oppmerksom på hudfargen min enn før. Jeg føler meg av og til som en besøkende på campus, som om jeg egentlig ikke hører til her, skal hun ha skrevet i en studieoppgave fra 1985.

Les også: 8 ganger Michelle Obama var helt fantastisk

Møtte Barack i advokatfirma

Hun gikk ut av Princeton med toppkarakterer og kom inn på det prestisjetunge universitet Harvard. Her fikk hun så god juridikum at hun ble hentet inn til et av de største advokatkontorene i Chicago.

Og det var et lykketreff både profesjonelt og privat – for det var i firmaet Sidley Austin hun møtte Barack Obama (57).

Selv om Barack skal ha falt pladask for den tre år yngre kvinnen, var det ikke kjærlighet ved første blikk for Michelle.

- Han måtte spørre flere ganger før hun til slutt takket ja til å gå på en date med ham.

EVIG KJÆRLIGHET: Paret har aldri lagt skjul på sine følelser for hverandre. Her fra ballet samme kveld som Barack Obama offisielt ble president i USA, 20. januar 2009.
EVIG KJÆRLIGHET: Paret har aldri lagt skjul på sine følelser for hverandre. Her fra ballet samme kveld som Barack Obama offisielt ble president i USA, 20. januar 2009. Foto: Charlie Neibergall / AP / NTB scanpix

Gikk på kino

I 1989 hadde de sitt aller første stevnemøte.

– Vi hadde spist lunsj på Art Institute of Chicago. Så gikk vi en liten tur, og så tok jeg henne med på en ny film som alle snakket om. Filmen var regissert av en mann nesten ingen visste hvem var, sa Barack da det var 25-årsjubileum for denne filmen.

Regissøren viste seg å være Spike Lee (62), og filmen het «Do the Right Thing». Den handlet om den ulmende rasedebatten i Brooklyn på 1980-tallet.

Michelle mente at Barack prøvde å vise henne sin sofistikerte side ved å ta henne med på en litt annerledes film.

– Så tusen takk, Spike, for at du hjalp meg med å imponere Michelle, og tusen takk for den sterke historien. I dag har jeg litt flere grå hår enn jeg hadde i 1989.

Falt for væremåten

Etter to år som kjærester ble det frieri. Paret var på restaurant for å feire at Barack var ferdig med studiene ved Harvard.

Da kelneren serverte desserten, lå det også en ring på brettet. Michelle ble helt sjokkert, har hun fortalt.

Bryllupet sto 3. oktober 1992 i Trinity United Church of Christ i Chicago. Bryllupsreisen gikk til California-kysten.

– Jeg tenkte aldri på at han skulle bli en innflytelsesrik politiker eller president. Det var hans utrolige medmenneskelighet og væremåte jeg falt for, har hun sagt.

I 1998 kom Malia (20) til verden, og tre år senere ble hun storesøster til Sasha (17).

Livet snudd opp-ned

Livet ble snudd på hodet da Barack Obama ble valgt til USAs 44. president, og familien på fire flyttet fra Chicago og inn i Det hvite hus 20. januar 2009.

Men det var ikke bare døtrene Barack og Michelle tok med seg da de flyttet. Også mamma Marian Robinson (81) ble med på flyttelasset fra Chicago.

At mor og datter har et nært forhold, er det ingen tvil om. Da Marian fylte 80 år, ble hun hyllet av datteren på Twitter.

– Gratulerer med dagen, mamma! Din ubetingede kjærlighet har gjort meg til den jeg er i dag. Du er min klippe. Mitt hjerte. Jeg vil alltid være din Miche. Jeg elsker deg.

På morsdagen fikk Marian også en hjertevarm hilsen.

– Gratulerer med morsdagen til min mor. Jeg streber etter å være samme type mamma for jentene mine som du alltid har vært for meg.

Da Michelle var gjest på «The Tonight Show With Jimmy Fallon», viste hun igjen hvordan hun setter pris på hva moren har betydd for henne gjennom årene i Det hvite hus.

– Jeg hadde aldri klart dette uten deg, mamma!

Barack Obama, Michelle Obama og døtrene Sasha og Malia sammen med Michelles mor, Marian Robinson under Det hvite hus' påskeeggrulling i 2009. Michelles mor ble med på flyttelasset da Barack ble valgt til president.
Barack Obama, Michelle Obama og døtrene Sasha og Malia sammen med Michelles mor, Marian Robinson under Det hvite hus' påskeeggrulling i 2009. Michelles mor ble med på flyttelasset da Barack ble valgt til president. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB scanpix

Flyttet i nærheten

Etter åtte år i Det hvite hus var det ikke mulig med flere gjenvalg for Barack Obama, og familien på fire samt bestemor flyttet ut. Men flyttelasset gikk ikke langt, bare rundt tre kilometer.

Nå bor familien i en teglsteinsvilla på hele 760 kvadratmeter i den eksklusive bydelen Kalorama.

Paret har valgt å bli boende i Washington til yngstedatteren Sasha er ferdig på Sidwell Friends School. Det blir hun i år, og kanskje går ferden tilbake til hjembygen Chicago.

I dag studerer eldstedatteren Malia ved prestisjetunge Harvard, der både mamma og pappa gikk i sin tid.

Fikk kun se TV i helgene

Ekteparet vet godt hva deres egen gode utdannelse førte med seg og ønsker det samme for sine døtre. Derfor måtte barna da de var små, bruke mye tid på skolearbeidet. Jentene fikk kun se på TV i helgene, har Michelle avslørt i et intervju med bladet People.

Og da var det kun Barne-TV det gikk i.

– Vi er ganske strenge på det punktet, understreket presidenten i samme intervju.

FAMILIE: Michelle og Barack Obama med døtrene Sasha (t.v.) og Malia i 2004.
FAMILIE: Michelle og Barack Obama med døtrene Sasha (t.v.) og Malia i 2004. Foto: AFP / NTB scanpix

Holder seg opptatt

Livet i Kalorama er en betydelig mer avslappet og tilbaketrukket tilværelse enn å bo i Det hvite hus og være USAs førstefamilie.

– Nå har jeg en dør og en ringeklokke, og folk blir overrasket når det er jeg som kommer til døren og åpner, sa Michelle da hun var gjest i talkshowet til Ellen DeGeneres.

– Jeg står opp når jeg vil stå opp. Vi har det fantastisk! Jentene har det bra, Barack jobber, vi har nye prosjekter, og vi holder oss opptatt og reiser mye. Vi har det gøy, sa 55-åringen til Ellen.

Det har naturlig nok vært mye stillere fra Obama-paret etter at presidentperioden var over. Da Barack holdt sin siste pressekonferanse som president, fortalte han hvordan han så for seg de kommende årene utenfor Det hvite hus.

– Jeg har hørt meg selv snakke så pokkers lenge nå, og vil at det skal være stille en stund. Så vil jeg skrive og tilbringe masse tid med jentene mine, fortalte han.

I sin avslutningstale som president ble Michelle hyllet av en ektemann som ikke klarte å holde tårene tilbake.

– I de siste 20 årene har du ikke bare vært min kone og mor til mine barn, men min beste venn. Du tok på deg en rolle du ikke ba om og gjorde den til din egen med stil og humor, skrøt Barack.

MED DØTRENE: Sasha og Malia var små da pappa ble president. Nå går yngstemann siste året på videregående, mens Malia studerer ved Harvard, samme sted som foreldrene gikk. Her er de avbildet 6. november 2012, den kvelden Obama vant valget før sin andre presidentperiode.
MED DØTRENE: Sasha og Malia var små da pappa ble president. Nå går yngstemann siste året på videregående, mens Malia studerer ved Harvard, samme sted som foreldrene gikk. Her er de avbildet 6. november 2012, den kvelden Obama vant valget før sin andre presidentperiode. Foto: :Jewel Samad / AFP NTB scanpix

- Aldri følt meg mer trygg på meg selv

Michelle er glad i å trene, spesielt spinning. Hun har fortalt at hun gjerne står opp klokken 04.30 for å ta en treningsøkt.

Mosjon og kosthold er noe hun er svært opptatt av.

– Jeg har aldri følt meg mer trygg på meg selv eller vært mer tydelig på hvem jeg er som kvinne. Men jeg tenker stadig på min egen helse og sørger for at jeg spiser riktig og får mosjon, og jeg følger med på mine vondter og plager. Jeg har lyst til å bli en skikkelig sprek 80-90-åring, fortalte hun til magasinet Parade i forbindelse med at hun fylte 50 år i 2014.

I løpet av de åtte årene hun var presidentfrue, jobbet hun hardt for å bekjempe farlig fedme blant barn og unge og for å bedre deres kosthold. Den kampsaken brenner hun fortsatt for, og hun holder stadig foredrag om dette.

Sårende kommentarer

Det er ingen tvil om at det var en tøff tilværelse å være presidentfrue. Kritikken haglet fra alle kanter.

– Det som såret meg mest, var nettopp de kommentarene som var ment å såre, fortalte hun og viste til kommentarene som gikk på hudfarge.

Hun var den aller første presidentfruen med afroamerikansk bakgrunn. I tillegg har hun slaveblod i årene.

– Det å vite at etter å ha jobbet virkelig hardt for dette landet i åtte år, så er det fremdeles folk som ikke anerkjenner meg på grunn av hudfargen min, sa hun i en tale til Kvinneforeningen i Colorado i fjor.

Med årene har hun lært seg hvordan hun bedre kunne takle all kritikken og ikke minst all hetsen på internett.

Og hun har funnet ut hva som aller funker best mot nettopp netthat.

– Den beste hevnen er suksess.

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2019, og sist oppdatert 11/04 2019.

Les også