Aktuelt

Gunhild Stordalen lar seg ikke stoppe av sykdommen. Har jobbet hele året for å redde verden

Miljøforkjemperen har ingen tid å miste etter at hun fikk diagnosen systemisk sklerose. 2018 har dermed vært preget av jobb - verden over.

STØTTESPILLER: I sin
biografi avslørte Gunhild
hvordan ektemannen
lindret smertene hennes
ved å klø henne over
hele kroppen natten
igjennom etter behandlingen
i Nederland.
STØTTESPILLER: I sin biografi avslørte Gunhild hvordan ektemannen lindret smertene hennes ved å klø henne over hele kroppen natten igjennom etter behandlingen i Nederland. Foto: Bjørnar Øvrebø / Pilar Forlag / NTB scanpix
Sist oppdatert

Det var i 2014 at Gunhild Stordalen (39) fikk diagnosen systemisk sklerose, en ekstremt sjelden sykdom som fører til fortykkelse og herding av huden.

Sykdommen kan i tillegg ramme de indre organer, og den nedsetter bevegeligheten sterkt. I verste fall kan den føre til døden. Men legen og miljøforkjemperen har bare sett fremover, og samtidig styrket sitt forhold til ektemannen, Petter Stordalen (56).

I et stort intervju med magasinet Elle, får ikke Gunhild rost ektemannen gjennom åtte år nok.

- Han har stått i dette sammen med meg. Jeg har vært på mitt dårligste, og mange ganger følt meg som en forferdelig person. Men han har vært der med meg hele tiden, holdt meg i hånden. Det er han som er helten i denne historien. Jeg skylder ham alt, sier hun til motebladet.

MEKTIG: Gunhild Stordalen har satt bærekraftig mat, god helse
og miljøvern på kartet gjennom EAT. Hun har nå mektige støttespillere
verden over.
MEKTIG: Gunhild Stordalen har satt bærekraftig mat, god helse og miljøvern på kartet gjennom EAT. Hun har nå mektige støttespillere verden over. Foto: Maja Suslin / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Håper helsen holder så lenge som mulig

To ganger har Gunhild vært nær ved å dø av sykdommen. Systemisk sklerose har ingen kur, så gründeren har vært gjennom to hestekurer med benmargstransplantasjon og cellegiftkur med dertil tøff rehabilitering.

Til sammen har paret tilbrakt nærmere to år på universitetssykehuset Utrecht i Nederland. 39-åringen tåler ikke en runde til, og håper bare at helsen holder så lenge som mulig.

- Da jeg ble syk sa Petter, «VI er syke». Det har selvsagt vært tøft, men vi har snakka oss igjennom det. Vi vet hvorfor vi har valgt hverandre, forteller Stordalen.

Petter avslører i samme intervju at han har støttet henne hele veien, til tross for at kona gikk mot legens råd.

Les også: Gunhild Stordalen: - Hvis jeg dør nå, er det ingen krise

Lever livet hun ønsker

Og livet Gunhild vil ha, er det hun lever nå. I full sving med å gjøre verden til et bedre sted gjennom organisasjonen EAT, som hun grunnla i 2013.

Gjennom den jobber hun for å endre systemet for matproduksjon for å sikre en raskt voksende befolkning sunn mat på en bærekraftig måte.

Dyrevelferd og miljøspørsmål står også på agendaen. EAT, som var morgengaven hun fikk av Petter da de ble gift, er nå blitt satt på det internasjonale kartet. Gunhild har fått innpass i både FN og Verdens økonomiske forum som holdes i Davos.

I 2018 har miljøforkjemperen reist verden rundt med organisasjonen, og har blant annet vært i Monaco, London, New York, Amsterdam, Stockholm og Berlin. Hun var også en tur innom Princeton University i USA i forbindelse med en konferanse. I tillegg har Stordalen møtt mektige politikere, inkludert prins Albert av Monaco, for å snakke om sitt hjertebarn.

Les også: Her er Gunhild Stordalen på Skavlan

SAMMEN I TYKT OG TYNT: Petter
Stordalen har stått last og brast ved
sin kones side etter at hun fikk den
alvorlige diagnosen. De giftet seg i
Marokko i 2010 med 237 gjester til
stede.
SAMMEN I TYKT OG TYNT: Petter Stordalen har stått last og brast ved sin kones side etter at hun fikk den alvorlige diagnosen. De giftet seg i Marokko i 2010 med 237 gjester til stede. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

- Alltid følt at jeg har hastverk

Gunhild, som tidlig visste at hun ikke ønsket seg barn, vier all sin tid til EAT som hun omtaler som sin «baby».

- Jeg har alltid følt at jeg har hastverk. Verden står overfor enorme utfordringer, og vi kan håndtere dem, men vi har ingen tid å miste. Etter at jeg fikk en dødsdiagnose stemplet i pannen, har jeg blitt enda mer utålmodig, har hun sagt til Expressen.

Det er en arbeidsholdning ektemannen er imponert av.

- EAT er hennes baby. Jeg mister henne heller enn å begrense drømmene hennes. Hun reiser mye i embets medfør, men jeg vil heller at hun skal sitte på en konferanse et sted og tenke på meg, enn at hun skal sitte hjemme hos meg og ønske hun var på en konferanse, sier han til Elle.

- Mer bekymret for planetens helse enn min egen

For Gunhild faller det seg nemlig ikke naturlig å bare sitte hjemme og fokusere på sykdommen. Hun skal ut å jobbe.

- Jeg er mye mer bekymret for planetens helse enn min egen, har hun sagt om valget sitt til Dagbladet.

Men det blir selvsagt tid til å pleie kjærligheten for Stordalen-paret. Duoen har fått skvist inn flere romantiske turer i en hektisk hverdag, og har blant annet vært på Cuba, Barcelona, Saint-Tropez, USA og Hellas i løpet av året. Gunhild har også blitt bitt av meditasjon- og yogabasillen i 2018, og har også fått ektemannen hektet på teknikkene.

- Jeg har trent og spist sunt hele livet, men nå har jeg også blitt mer bevisst på betydningen av andre faktorer, som søvn og mindfulness. Jeg har tenkt at jeg har så dårlig tid fordi det haster sånn å løse de globale problemene, samtidig som det er så stort momentum og så mye endringsvillighet at vi faktisk har mulighet til å forandre systemet. Jeg kunne ligge våken midt på natten og sende e-poster, men ser nå at jeg har mer å gi når jeg har sovet nok, sier hun til VG.

Les også: Hederspris til Gunhild Stordalen

Store ambisjoner

Mer energi kommer godt med for 39-åringen, som har store ambisjoner for EAT også i 2019. Systemisk sklerose har ingen kur, og Gunhild må bare håpe på at helsen holder slik at hun kan endre verden.

Tidligere i høst utga hun selvbiografien «Det store bildet», der hun åpenhjertig fortalte om sykdommens spådommer.

- Ingen vet om jeg får et nytt tilbakefall. Men om jeg får det, er det ikke snakk om å prøve en tredje behandling. Da er det over, skrev hun.

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2018, og sist oppdatert 21/12 2018.

Les også