Gratis tamponger? Her får damene fri når de har mensen

Flere land der kvinner får fri 1-3 dager grunnet mens-smerter.

FÅR FRI: Kvinner i flere asiatiske land får fri noen dager i mensperioden.
FÅR FRI: Kvinner i flere asiatiske land får fri noen dager i mensperioden. Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Denne uka har tampong-debatten gått livlig her tillands. Blant annet har AUF foreslått at sanitetsbind og tamponger skal være gratis, ettersom de mener dette er en ekstra-kostnad som pålegges kvinner for noe de ikke kan hjelpe for.

Det har ikke alle vært enige i, og ment det både er urettferdig sammenlignet med hva menn må bruke av utgifter på ting som er forbeholdt dem, samt at dette ikke er et samfunnsansvar.

LES også: Derfor bør du ikke sove med tampong

Svært plagsom for mange

Menstruasjon er altså problematikkens kjerne. Og det er ingen tvil om at for mange er menssmerter svært reelle – og plagsomme. Ifølge forskning har en av ti kvinner så sterke menssmerter, kalt dysmenoré, at de ikke klarer å fungere normalt, en til tre dager i måneden.

I Norge har altså flere tusen kvinner svært kraftige menstruasjonssmerter. Også her kan man gå til legen og be om sykemelding grunnet plagene, men mange kvier seg for å oppsøke lege på ny og på ny – eller snakke med arbeidsgiver om det.

I flere land i Asia er det derimot innført regler som gir kvinner fri når de har menstruasjon. En ny kinesiske provins innfører i disse dager slike lover. De som har legeerklæring på at de sliter ekstra, har lov å ta en dag eller to fri i mens-perioden.

LES også 8 spørsmål menn har om tamponger

TAMPONG. Her hjemme diskuteres det hvorvidt tamponger skal være gratis.
TAMPONG. Her hjemme diskuteres det hvorvidt tamponger skal være gratis. Foto: (Colourbox)

I Indonesia, Taiwan, Sør-Korea og Japan er det lignende lover. Indonesia betaler kvinner som velger å jobbe, ekstra, mens Japan har hatt slike lover siden 1974. Nike er så vidt man vet det eneste selskapet som har regelen inkorporert på globalt plan.

I Indonesia er det derimot få kvinner som bruker retten, ettersom arbeidsgiverne insisterer på å undersøke kvinnene før de får lov å benytte seg av fridager.

Foreslått før

I nettfora har temaet blitt diskutert med ujevne mellomrom, noe som kan tyde på at det er et problem for flere dette at smertene går utover arbeidet.

Men det er foreslått også i vestlige land. I 2013 var forslaget opp i Russland, uten å føre frem. I 2014 gikk den britiske gynekologiprofessoren Gedis Grudzinskas ut og sa han mente kvinner bør få fri når de menstruerer.

En til tre dager fri i måneden, utenfor sykefravær, kan gjøre kvinner mer motiverte og produktive, mente han.

- Noen kvinner føler seg virkelig «groggy» når de menstruerer, og det er en kamp for å komme seg på jobb. De føler at de rett og slett ikke får det til, uttalte professoren, og sa også at dette er en av de tingene kvinner må igjennom som resultat av at de er kvinner, og at dette er noe menn bare må forstå.

Siste sak om mensen du bør få med deg: 5 myter om mensen du må slutte å tro på

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2016.

Les også