Globus 3-radaren

Globus-radaren er Russlands fremste bombemål i Nord-Norge

– Vi er bombemål nummer én i denne delen av landet, det er det ingen tvil om, sier innbygger i Vardø til Vi Menn.

HYSJ-RADAR: Etterretningstjenesten i Norge driver sammen med USA utstrakt informasjonsinnhenting fra Globus 2-radaren i Vardø. Nå bygges det en ny og større Globus 3 på nabotomten – under betydelig hemmelighetskremmeri.
HYSJ-RADAR: Etterretningstjenesten i Norge driver sammen med USA utstrakt informasjonsinnhenting fra Globus 2-radaren i Vardø. Nå bygges det en ny og større Globus 3 på nabotomten – under betydelig hemmelighetskremmeri. Foto: Terje Mortensen (Egmont Publishing)
Sist oppdatert

Tett på befolkningen i Vardø, bare 28 kilometer fra grensen til Russland rager en diger og topphemmelig kule. Det er radaren Globus 2.

Anlegget har eksistert siden 50-tallet. Den nåværende radaren, som drives av Etterretningstjenesten, ble plassert i Vardø i 1999 etter at Norge og USA ble enige om å sette opp en felles radarstasjon.

Nå bygges en ny og enda mer avansert radar i Vardø. Globus 3 skal koste én milliard dollar, men den blir ikke finansiert over statsbudsjettet.

Det er amerikanske US Air Force som tar regningen, skriver Vi Menn.

Russland øver på bombeangrep

Dette går naturligvis ikke upåaktet hen hos våre naboer i øst. Den russiske generalen Leonid Ivasjov sa på Dagsrevyen sommeren 2000 at Russland har programmert taktiske atomvåpen til å angripe Vardø-radaren.

I 2016 hevdet den uavhengige russiske forsvarseksperten Pavel Felgenhauer i et intervju med NRK at radaren irriterer russiske myndigheter.

Så sent som i 2017 simulerte russiske fly et angrep mot anlegget som ligger nær sentrum. Vardø har drøyt 2000 innbyggere.

- Oppgavene til det moderniserte og oppgraderte Globus-systemet vil være som tidligere. Det vil følge og kategorisere objekter i rommet, overvåke vårt nasjonale interesseområde i nord, samt gjennomføre innsamling til nasjonal bruk innen forskning og utvikling, forteller generalløytnant Morten Haga Lunde i en artikkel på forsvaret.no.

USAs rakettforsvar

Nøyaktig hva som ligger i begrepet «overvåke vårt nasjonale interesseområde», er ikke lett å få vite. Haga Lunde er ikke interessert i å svare på spørsmål fra Vi Menn, som har en større artikkel om Globus-radaren i siste nummer.

Ifølge ukebladet er hovedårsaken til russernes irritasjon at de mener Globus-anlegget er noe helt annet enn det Norge sier at det er.

På russisk side har man lenge hevdet at radaren er en spionradar, en sentral del av det amerikanske rakettforsvaret, som angivelig kan sette Russlands atomarsenal sjakk matt i en konfliktsituasjon.

Dette harmonerer med dokumentasjon journalist Bård Wormdal har funnet fram til, hvor blant annet tidligere statssekretær i det amerikanske forsvarsdepartementet, Philip E. Coyle, bekreftet at Globus 2 var av betydning for det amerikanske rakettskjoldet.

BEKYMRET INNBYGGER: Det er en CIA-ting, så alt som skjer der oppe er hemmelig. Vi vet ingenting, sier Vegard Bangsund til Vi Menn. Det om lag 2100 innbyggere i Vardø.
BEKYMRET INNBYGGER: Det er en CIA-ting, så alt som skjer der oppe er hemmelig. Vi vet ingenting, sier Vegard Bangsund til Vi Menn. Det om lag 2100 innbyggere i Vardø. Foto: (Egmont Publishing)

Bekymrede innbyggere

Vardøs ordfører Robert Jensen sier til Vi Menn at «Vardøradaren» ikke er noe å bekymre seg for, mens flere av innbyggerne reagerer på hemmelighetskremmeriet.

En av dem er fisker og kystaktivist Vegard Bangsund.

- Det er jo nesten latterlig. Det er en CIA-ting, så alt som skjer der oppe er hemmelig. Vi vet ingenting. Vi vet at det kommer en ny radar som de sier ikke er farlig. Men vi er jo bombemål nummer én i denne delen av landet, det er det ingen tvil om, sier Bangsund.

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2018, og sist oppdatert 12/05 2022.

Les også