Gunnhild Sundli fra Gåte

– Til slutt sa det bare stopp

Gunnhild Sundli ble stjerne med Gåte som tenåring og fikk problemer med spisingen. Nå føler Gåte-vokalisten seg endelig fri i sin egen kropp.

<b>GUNNHILD SUNDLI:</b> 11 år etter at Gunnhild Sundli trakk seg fra Gåte, takket hun ja til å være med NRK-suksessen «Stjernekamp». Da fant hun tilbake den gamle gnisten og ble med i Gåte igjen året etter.
GUNNHILD SUNDLI: 11 år etter at Gunnhild Sundli trakk seg fra Gåte, takket hun ja til å være med NRK-suksessen «Stjernekamp». Da fant hun tilbake den gamle gnisten og ble med i Gåte igjen året etter. Foto: NTB
Publisert

Denne uken er Gunnhild Sundli (38) og Gåte klare for «Eurovision Song Contest» i Malmö Arena.

Bandet opptrer med låten «Ulveham» i semifinale 2 torsdag 9. mai, og forhåpentligvis i finalen 11. mai.

Gåte ble etablert i Trondheim i 1999. Da var Gunnhild bare 13 år gammel, og hun startet bandet sammen med storebroren Sveinung Sundli (44) og fikk med seg flere musikere.

Tidlig på 2000-tallet slo bandet gjennom og holdt en rekke konserter. I 2002 kom debutplaten «Jygri», og Gåte ble kåret til Årets nykommer under Spellemannprisen året etter.

Det ble imidlertid ingen lett tilværelse for unge Gunnhild.

– Å gå på skole og samtidig spille i Gåte. Det var en konstant mangel på søvn, en følelse av å konstant være på etterskudd. Rett og slett forferdelig slitsomt, innrømmet hun til Dagbladet i 2009.

Les også: Victoria Skau: – Jeg følte at hele Norge hatet meg

<b>JUBLET FOR SEIER:</b> 3. februar gikk Gåte helt til topps i MGP med «Ulveham». Nå er de klare for semifinale i «Eurovision Song Contest» 9. mai. Her jubler Gunnhild sammen med John Stenersen, som ble nytt medlem i Gåte i 2023, og Magnus Børmark, som har vært med siden starten i 1999.
JUBLET FOR SEIER: 3. februar gikk Gåte helt til topps i MGP med «Ulveham». Nå er de klare for semifinale i «Eurovision Song Contest» 9. mai. Her jubler Gunnhild sammen med John Stenersen, som ble nytt medlem i Gåte i 2023, og Magnus Børmark, som har vært med siden starten i 1999. Foto: NTB

Slet med spiseforstyrrelser

Mens kroppen hennes endret seg gjennom puberteten, fikk Gunnhild også et problematisk forhold til mat. Hun spiste minimalt i perioder, og kroppen sluttet å vokse.

Til Avisa Sør-Trøndelag innrømmet hun i 2011 at hun hadde hatt spiseforstyrrelser.

– Jeg hadde et helt vrengt syn på meg selv. Akkurat dette tror jeg er veldig utbredt. 90 prosent av alle jenter jeg kjenner, har hatt et usunt forhold til mat, mente hun.

<b>UNG STJERNE:</b> 19 år gammel underholdt Gunnhild og Gåte på festivalen Norwegian Wood i Frognerbadet i Oslo. Et halvt år senere bestemte hun seg for å slutte i bandet.
UNG STJERNE: 19 år gammel underholdt Gunnhild og Gåte på festivalen Norwegian Wood i Frognerbadet i Oslo. Et halvt år senere bestemte hun seg for å slutte i bandet. Foto: NTB

I 2005 valgte Gunnhild å forlate bandet.

– Jeg følte meg veldig ensom og hadde ikke så mye til felles med de andre i bandet. De var jo unge menn. Etter konsertene gikk jeg på hotellrommet og la meg, mens de andre festet.

– Jeg merket at jeg ble mindre og mindre glad av å stå på scenen. Til slutt sa det bare stopp. Jeg hadde ikke noe å gi, fortalte Gunnhild til KK i 2019.

Etter at hun sluttet i Gåte, har hun jobbet som skuespiller i mange år ved Trøndelag Teater.

I 2016 sa hun ja til å delta i «Stjernekamp» på NRK. Det tente en ny gnist i henne, og året etter klarte storebror Sveinung å overtale henne til å komme tilbake til Gåte.

Bandet fikk noen nye medlemmer, og ga ut de to albumene «Svevn» i 2018 og «Nord» i 2021.

Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor

<b>VANT PRIS:</b> Gåte vant prisen for Årets nykommer under Spellemannprisen i Tønsberg i 2003. Da besto gruppen av 17 år gamle Gunnhild, broren Sveinung Sundli, Magnus Børmark, Gjermund Landrø og Martin Langlie.
VANT PRIS: Gåte vant prisen for Årets nykommer under Spellemannprisen i Tønsberg i 2003. Da besto gruppen av 17 år gamle Gunnhild, broren Sveinung Sundli, Magnus Børmark, Gjermund Landrø og Martin Langlie. Foto: NTB

Ektemannen Raymond De Freitas

På hjemmebane har det også skjedd store ting i Gunnhilds liv. I 2013 giftet hun seg med tannlegen Raymond De Freitas (46), og sammen har de fått døtrene Sylvelin på 10 år og Eirhild, som fyller fem år nå i mai.

– Raymond er pålen i livet mitt. Mens jeg er veldig følelsesstyrt, er han fascinerende stabil, rasjonell og realistisk, alltid med beina på jorda. Humoren og humøret hans overgår det meste, har hun tidligere fortalt til Adresseavisen.

<b>MED MANNEN:</b> Etter MGP-seieren fikk Gunnhild et gratulasjonskyss av ektemannen Raymond De Freitas.
MED MANNEN: Etter MGP-seieren fikk Gunnhild et gratulasjonskyss av ektemannen Raymond De Freitas. Foto: NTB

Med tiden har hun landet mer i seg selv og sliter ikke med de samme tingene som tidligere.

– Først etter at jeg fikk barn, falt alt dette veldig på plass i meg. I dag er jeg endelig fri i min egen kropp, og jeg føler at jeg er mye bedre på å nyte livet og sette pris på det, fortalte hun til KK i 2019.

Denne saken ble første gang publisert 08/05 2024.

Les også