Kongelige

Her er dronning Silvias spennende liv i bilder

Lille julaften fyller Sveriges flotte dronning 75 år! Vakre Silvia tok nabolandet med storm, og den språkmektige kvinnen har vært dronning i 42 år. Her og Nå har tatt en titt på dronningens historie i en stor bildespesial.

JUBILANT: Dronning Silvia fotografert i prinsesse Sibyllas leilighet på slottet i anledning sin 75-årsdag.
JUBILANT: Dronning Silvia fotografert i prinsesse Sibyllas leilighet på slottet i anledning sin 75-årsdag. Foto: Anders Wiklund/tt/ NTB scanpix
Sist oppdatert
Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

MED MAMMA: Silvia Renate Sommerlath smiler bredt sammen med mamma Alice hjemme i Heidelberg i Tyskland i 1944.

Alice var født og oppvokst i Brasil og ble 90 år gammel før hun sovnet inn i Silvias hjem på Drottningholm i Stockholm i 1997.

Foto: Privat / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

SJARMTROLL: Her er Silvia Sommerlath fotografert i São Paulo i Brasil i 1947. Familien Sommerlath flyttet til Brasil det året og ble boende i mamma Alices hjemby frem til 1957.

Foto: Det svenske kongehuset / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

VOKSTE OPP I BRASIL: Her er Silvia fotografert med pappa Walther Sommerlath. Den tyske forretningsmannen tok med seg familien og flyttet til konas hjemland Brasil etter at Tyskland tapte andre verdenskrig.

Der bodde familien på seks i ti år før de flyttet tilbake til Tyskland. Walther var i en årrekke medlem av NSDAP, partiet Adolf Hitler ledet. Dette har skapt mye negativ oppmerksomhet for dronningen i ettertid.

Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

FØRSTE SKOLEDAG: I 1949 begynte Silvia på skolen i São Paulo. Her poserer hun med en gigantisk iskrem, som var en skolegave, sammen med den to år eldre broren Jörg. I tillegg hadde de storebrødrene Ralf og Walther. Jörg døde i 2006, mens de to eldste brødrene lever fortsatt.

Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

VAKKER: Silvia er 20 år og poserer på et bilde i forbindelse med hennes studenteksamen. Dronningen av Sverige er svært språkmektig og snakker svensk, tysk, engelsk, portugisisk, fransk og spansk i tillegg til at hun behersker svensk tegnspråk.

Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

DET FØRSTE BILDET: Noen dager etter at de hadde møttes første gang, ble turtelduene fotografert på den eksklusive nattklubben Bar Kinki i München. De to skal ha sittet og pratet ut i de tidlige morgentimer.

Foto: Leif R Jansson/ TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

STRÅLTE AV LYKKE: Her sitter et lykkelig og forelsket par og forteller til hele verden at de akkurat har forlovet seg. Bare tre måneder senere ble de mann og kone. Det hele startet fire år tidligere.

Silvia hadde utdannet seg til tolk og jobbet som OL-vertinne under sommerlekene i München i 1972. Hun møtte den daværende svenske kronprinsen på det argentinske konsulatet, der Silvia jobbet.

– Det sa bare klikk! Og etter det har det bare fortsatt å klikke, fortalte Carl Gustaf da paret annonserte forlovelsen.

19. juni 1976 klokken 12.18 ble den tysk-brasilianske skjønnheten Sveriges nye dronning.

Foto: Jan Collsiöö / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

FOLKEFEST: Rundt 180 000 mennesker møtte opp i Stockholms gater for å hylle den unge kongen og hans brud på deres store dag.

Her hilser ekteparet til den fremmøtte folkemassen utenfor Stockholms slott.

Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

FLOTT BRUDEPAR: Etter vielsen i Stockholms Storkyrka ble det først bilkortesje gjennom hovedstaden før brudeparet også tok en båttur.

Silvias brudekjole var designet av motehuset Dior, mens Carl Gustaf bar en admiralsuniform.

Foto: Ragnhild Haarstad / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

NYGIFTE: Det nybakte ekteparet har bare vært gift i noen få uker og nyter hvetebrødsdagene på deres sommerslott Solliden på Öland sommeren 1976.

Vi gratulerer dronning Silvia med dagen!

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2018, og sist oppdatert 24/12 2018.

Les også