Frida Karlsson og Therese Johaug KLARE FOR OL

En ære å bli sammenlignet med Therese

Den svenske yndlingen Frida Karlsson deltok i fire etapper i Tour de Ski før hun valgte å trekke seg. Nå er hun klar for OL i Beijing.

<b>JOHAUG OG KARLSSON:</b> Frida og Therese etter at den 11 år yngre svensken slo Norges skidronning på tremila i Holmenkollen i mars 2020.
JOHAUG OG KARLSSON: Frida og Therese etter at den 11 år yngre svensken slo Norges skidronning på tremila i Holmenkollen i mars 2020.
Publisert

Den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson (22) er klar for OL 2022 i Beijing. I skisporet er Therese Johaug (33) hennes største konkurrent.

Langrennsløperen har tidligere konkurrert i både terrengløp, friidrett og langrenn.

Karlsson har tre gull fra blant annet junior-verdensmesterskapet og VM i langrenn 2019, og to bronse i stafett fra Nordisk mesterskap i terrengløp 2016 og VM i langrenn 2019.

Slo Johaug

I det første uttaksrennet i Rena i november 2021, vant Karlsson 13,7 sekunder foran Johaug i 10-kilometer klassisk intervallstart, som også er en OL-øvelse.

– Det føles veldig bra. Jeg følte jeg hadde en sterk kropp og hadde god kontroll hele løpet. Jeg tenkte at "i dag tar jeg det", for jeg hadde hele tiden et gir til. Jeg hadde kontroll for første gang. Det er en ny følelse, sa Karlsson til NRK etter seieren.

Et par uker senere ble Johaug slått igjen, på 10 km klassisk i sesongåpning i Ruka.

– Det var tight i dag. Det var morsomt. Jeg var nervøs og jeg trodde egentlig ikke at det skulle gå. Det var morsomt å vinne, sa Karlsson til Dagsavisen etter løpet.

Dagen etter var det Johaug sin tur, da hun slo Karlsson med hele 20 sekunder i fri teknikk. Johaug knuste henne også i høyden i Davos med 17 sekunder.

<b>UTFORDRER: </b>Frida mener Therese har sittet på tronen lenge nok. Her er de på pallen med Ingvild Flugstad Østberg under VM<br>i Seefeld i 2019.
UTFORDRER: Frida mener Therese har sittet på tronen lenge nok. Her er de på pallen med Ingvild Flugstad Østberg under VM
i Seefeld i 2019.

– Jeg synes det var en svensk jente som begynte å danse seiersdans for noen dager siden. Den som ler sist, ler best, gjør den ikke det? Sa Johaug til NRK i desember.

Les også: Therese Johaug har planene klare for ny karriere

OL i Beijing

Frida Karlsson

Født: 10. august 1999 (22 år)

Kommer fra: Sollefteå, Sverige

Foreldre: Leif Medin og Mia Karlsson

Kjæreste: William Poromaa

Søsken: Fanny Karlsson

5. februar er det tid for OLs første øvelse for kvinnene i langrenn, og flere er spente.

Johaug har hatt en lang pause på nesten to måneder, mens Karlsson valgte å delta i fire etapper i Tour de Ski, før hun ga seg.

– Hun er nok litt nervøs over hvor hun står nå. Det pleier å være sånn når man ikke har konkurrert på lenge, sa Karlsson i følge Nettavisen på en digital pressekonferanse før OL.

Langrennsekspertene Torgeir Bjørn og Petter Skinstad tror derimot at Johaug har utviklet seg mer enn Karlson, siden sist hun konkurrerte.

– På Lillehammer slo hun Therese så vidt det var, men jeg mener at den Therese vi så på Lillehammer har en 30-40-50 sekunder å gå på til toppformen på en 10 kilometer. Da må Frida heve seg nesten like mye for å holde Therese bak seg, uttalte Skinstad til Nettavisen.

Les også: Den norske gull-oppskriften

Landskampen

I 2020 deltok Karlsson i TV 2-serien «Landskampen», der hun ga alt for å slå norske idrettshelter. Rivaliseringen med Norge er ikke ukjent for 21-åringen, og i tillegg er Frida kliss lik vår egen skihelt fra Dalsbygda.

– Jeg ligner kanskje en del på Therese, men jeg er ikke en «ny Therese Johaug», sa hun i TV 2-programmet.

Til Her og Nå fortalte Frida at hun ikke har noe imot å bli sammenlignet med sin norske konkurrent.

– Det er en ære å bli sammenlignet og forbundet med Therese og hennes fantastiske prestasjoner. Derimot er jeg Frida Karlsson, og fokuserer fullt ut på å skape min egen virkelighet og vei fremover i livet, sa hun i 2020.

Helt siden hun begynte å konkurrere på toppnivå har mange påpekt likheten mellom de to skistjernene.

– Jeg forstår sammenligningen godt. Johaug og jeg er bemerkelsesverdig like. Vi er like i utseendet. Begge er blonde og tynne. Vi har også litt lik stil når vi går på ski, med høy frekvens. I likhet med Therese er også jeg best i motbakker, fortalte hun til Dagbladet i 2018.

<b><span style="FONT-FAMILY:</b">LANDSKAMPEN 2020: Tarjei Bø, Martin Johnsrud Sundby, Ingrid Landmark Tandrevold, Marit Bjørgen, Anna Haag, Frida Karlsson, Emil Jönsson og Teodor Peterson under TV-innspillingen ved Gaustadtoppen.</span></b>
LANDSKAMPEN 2020: Tarjei Bø, Martin Johnsrud Sundby, Ingrid Landmark Tandrevold, Marit Bjørgen, Anna Haag, Frida Karlsson, Emil Jönsson og Teodor Peterson under TV-innspillingen ved Gaustadtoppen.

Sammenlignet med Johaug

Frida understreker at det også finnes ulikheter mellom de to langrennsjentene.

– Jeg er en del høyere enn Therese. Samtidig er nok Therese enda mer ekstrem i motbakker, mens jeg også kan gå bra i sprint og har blant annet tatt en sprintmedalje i junior-VM. Jeg er en allrounder, fortalte hun til avisen.

Therese setter pris på konkurransen fra sin svenske kollega, og forstår at de to blir sammenlignet.

– Frida Karlsson er virkelig et talent for fremtiden. Hun minner om meg. Jeg leser og registrerer at hun omtales som nye Johaug. Hun må få lov til å være seg selv, men jeg liker offensiviteten hennes og at hun durer på fra start, uttalte hun til TV 2 i 2020.

Les også: (+) Stella knuste all motstand. 44 år senere blir hemmeligheten avslørt

<b>LADY IN RED:</b> Frida Karlsson stråler i en rød kjole under den svenske idrettsgallaen. Med sitt blonde hår og blå øyne, er hun bemerkelsesverdig lik sin norske konkurrent.
LADY IN RED: Frida Karlsson stråler i en rød kjole under den svenske idrettsgallaen. Med sitt blonde hår og blå øyne, er hun bemerkelsesverdig lik sin norske konkurrent.

Konkurrerte mot Marit Bjørgen

Det var i sommeren 2020 at Frida deltok på innspilling av «Landskampen» i den norske fjellheimen. Konkurransen mot blant andre tidligere langrennsdronning Marit Bjørgen, ble tøffere enn hun hadde forventet.

– Jeg så forrige årets sesong av «Landskampen» og hadde dannet meg et bilde av hva som ventet meg. Men virkeligheten i år ble jo en helt annen – noe jeg liker og setter utrolig stor pris på. Det ble virkelig maksuttak i flere av utfordringene og konkurransene, og det er det jeg liker best, sa hun til Her og Nå i 2020.

Hvor viktig er det for deg å slå nordmenn i konkurranser?

– Jeg strever alltid etter å være best uansett hva utfordringen innebærer. I min idrett – og i «Landskampen» – trenger man å være bedre enn våre norske venner for å være best, sa hun.

Selv om Frida gir alt for å slå sine norske konkurrenter, ser hun også tilbake på oppholdet i den norske fjellheimen som en hyggelig erfaring der hun etablerte nære bånd.

– Jeg har fått venner for livet. Når man konkurrerer i så tøffe utfordringer, kommer man hverandre utrolig nære. Det gjelder både lagkameratene i Team Sverige og konkurrentene i Team Norge. Det var utrolig kult og morsomt å få testet sine grenser sammen med lagkameratene i disse fantastiske omgivelsene som vi var i. Det har skapt minner for livet, forteller Frida til Her og Nå.

Les også: Marit Bjørgen måtte holde forholdet til skikollegaen hemmelig

Gikk på en smell

Året etter Karlsson deltok i «Landskampen», snakket hun åpent om at hun gikk på en smell, og hadde utfordringer ved å få i seg nok mat. Da måtte hun trekke seg fra en konkurranse hun blant annet skulle stille opp i mot Marit Bjørgen.

– Jeg har kjent meg sliten og overbelastet den siste tiden. Etter dialog med det medisinske teamet, trenerne og mamma kom jeg i løpet av dagen fram til at det var best å stå over konkurransene. Nå får helsen gå først. Det kjennes nok selvfølgelig trist, men når valget nå er tatt, er det den klokeste beslutningen, sa hun i følge VG i en pressemelding i 2021.

<b>TAR OPP KAMPEN:</b> Frida er klar for å bli verdens nye skidronning, men vil ikke bli «en ny Johaug». Svensken<br/>vil være seg selv.
TAR OPP KAMPEN: Frida er klar for å bli verdens nye skidronning, men vil ikke bli «en ny Johaug». Svensken
vil være seg selv.

Kjæreste med William Poromaa

Den gangen valgte hun heller å reise på en kjærestetur sammen med William Poromaa (21), som også er en svensk langrennsløper.

Sammen eier de et hus i Sollefteå, men i 2021 valgte Poromaa å flytte ut for å bo sammen med en landslagskamerat i en leilighet i Åsarna. Grunnen skal ha vært den hektiske treningshverdagen.

– Det er klart jeg savner ham. Det er litt annerledes, det er første gang i lovet mitt jeg bor helt alene. Det er klart at av og til så hender det at jeg prater med veggene. Men det er en investering for ham til å trene bedre med Jens og få den sparringen, og jeg tror virkelig at det trengs i svensk langrenn på herresiden, sa hun ifølge TV 2 til Ekspressen.

Smitte i norsk leir

Det har også vært en usikker tid for Johaug og hennes lagvenninner med tanke på pandemien. Blant annet har Anne Kjersti Kalvå og Heidi Weng testet positivt i den norske leieren i Seiser Alm i Italia, nå rett før OL. Johaug har hittil testet negativt.

– Det er ubehagelig. Jeg skal ikke legge skjul på noe annet. Hvert fall når jeg vet OL starter om en uke, et mål man har trent for kjempelenge. Men det er mye smitte overalt nå. Når du nesten ikke har symptomer, er det vanskelig å vokte over om du er smittet eller ikke, sa Johaug i følge Aftenposten.

Karlsson har derimot hatt en god oppladning, og i følge treneren hennes Per Nilsson, viste hun i et testløp at hun ligger hun godt an til vinter-OL.

– Det så veldig bra ut. Følelsen og trykket i skigåingen fungerte veldig bra, sier treneren til nyhetsbyrået TT.

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2022.

Les også