Finn Schjøll og Wenche Andersen

Feiret «sølvbryllup» som venner: – Vårt unike vennskap vil vare evig

Livets trivialiteter hører med når Finn og Wenche møtes og skravler i vei, men et levd liv byr på så mye mer enn tilslørte bondepiker og en blomstrende rhododendro.

<b>SPRER VARME:</b> – Jeg er utrolig glad i deg, Wenche. Du skaper en herlig stemning både privat og på jobb, forteller Finn.
SPRER VARME: – Jeg er utrolig glad i deg, Wenche. Du skaper en herlig stemning både privat og på jobb, forteller Finn. Foto: Svein Brimi
Publisert

Det vet våre to TV-yndlinger, Finn Schjøll (70) og Wenche Andersen (69) veldig godt.

– Vi er privilegerte, Wenche. Livet kan vi ikke klage over, sier Finn som i vinter ble rammet av hjerneslag, men som kom forbausende raskt til hektene igjen.

Sykdom og helse er noe Finn ikke bruker en millimeter av kreftene sine på å snakke om.

– Jeg føler meg frisk og jobber som bare det. Jeg er redd for å bli gammel og blakk. Det siste var jeg for noen tiår siden, og det skal jeg aldri bli igjen. Jeg skal stå på til jeg stuper!

Han har invitert sin gode venninne Wenche på et lite sensommerbesøk i hagen. Eller var det Wenche som inviterte seg selv?

– Sannelig om jeg vet. Jeg har i alle fall en kurv med litt mat i, forteller Wenche som trives i hagen til Finn i Åsgårdstrand i Vestfold.

<b>TETTE BÅND:</b> Wenche Andersen og Finn Schjøll har utviklet et nært og varmt forhold til hverandre gjennom 29 år som kolleger.
TETTE BÅND: Wenche Andersen og Finn Schjøll har utviklet et nært og varmt forhold til hverandre gjennom 29 år som kolleger. Foto: Svein Brimi

Sølvbryllup mellom Wenche og Finn

– Wenche, du trenger ingen invitasjon for å komme hit. Det vet du! Min dør står alltid åpen for deg. Det er sånn vi er, du og jeg. Vårt unike vennskap varer evig, fastslår Finn mens Wenche smiler og sier seg hjertens enig.

Finn tripper utålmodig med bena etter å føye til litt:

– Jeg blir dårlig når jeg hører om venner som treffes etter ti år og sier at det var som å møtes i går. Sludder! Vennskap må pleies. Jeg og Wenche har en kontinuitet som er sjelden. Det ligger respekt og trygghet i bunn for vennskapet vårt, sier Finn.

De to har kjent hverandre i 29 år, etter at hun fikk rollen som TV-kokken Wenche og han betegnelsen Blomster-Finn i «God morgen Norge» på TV 2.

Det skulle raskt vise seg å bli en lykke for dem begge – for bak kamera fant de to tonen med en gang.

– Vi har feiret sølvbryllup med god margin, sier Finn og smiler mens Wenche stryker en hånd på kinnet til Finn.

<b>ÅPNER OPP:</b> – Vi er så trygge på hverandre at vi kan snakke om absolutt alt, sier Wenche og Finn.
ÅPNER OPP: – Vi er så trygge på hverandre at vi kan snakke om absolutt alt, sier Wenche og Finn. Foto: Svein Brimi

– Ja, tenk hvor lenge vi har kjent hverandre. Det har vært en fantastisk reise som vi har fått ta del i, men den er ikke over, understreker Wenche.

Les også: Wenche Andersen: – Du har et langt ark å fylle. Jeg er på slutten av rullen, jeg, nå

«God morgen Norge»

Hun og Finn bruker mye tid på å forberede seg til hver sending på «God morgen Norge», men manus bruker de aldri.

– Maten er manuset til Wenche, mens blomstene er manuset mitt. Vi har alt i hodet, spesielt Wenche. Hun er profesjonell. Det ligger en egen varme i det ordet når jeg tenker på Wenche. Alt hun gjør er nøye og planlagt, absolutt ingenting skjer på slump. Wenche gjør aldri feil. Og så er hun en stemningsskaper av rang. Det merker vi når vi er på jobb i TV 2.

– Hun føler et ansvar for alle rundt seg, også når hun ikke er der. Det er ikke få ganger Wenche setter igjen litt mat eller kake til de som skal jobbe videre i redaksjonen som vi er en del av. Hun gjør det på en hyggelig måte, uten at det virker klissete eller kvalmt. Merk deg det!

<b>HERLIGRADARPAR:</b> Finn Schjøll og Wenche Andersen har preget sendingene til «God morgen Norge» med unik kunnskap om blomster og mat i mange år. 
HERLIGRADARPAR: Finn Schjøll og Wenche Andersen har preget sendingene til «God morgen Norge» med unik kunnskap om blomster og mat i mange år.  Foto: Espen Solli / TV2

Wenche takker og nærmest neier for den oppriktige rosen som Finn serverer på et sølvfat. Selv har hun ingen vansker med å snakke varmt om sin gode venn.

– Du tør å være den du er. Finn, du er hel ved og møter alle mennesker med et smil og respekt. Du dømmer ingen, og du snakker aldri stygt om andre.

– Du er et forbilde for mange fordi du aldri ekskluderer andre mennesker. Du er kjapp i replikken, men det ligger aldri noe vondt bak. Du er like flink til å fremsnakke folk som en blomsterbukett!

Les også: Finn Schjøll: – Jeg svarte at det ikke kunne gå, jeg var jo homofil. Da sa Toppen det peneste noen har sagt til meg i hele mitt liv

<b>PRAKTFULLT:</b> – Jeg trives med å arrangere vandring her hjemme i hagen. Det gir meg energi, forteller Finn.
PRAKTFULLT: – Jeg trives med å arrangere vandring her hjemme i hagen. Det gir meg energi, forteller Finn. Foto: Svein Brimi

Nesten naboer

Finn smiler, retter litt på brillene og smaker litt på maten Wenche har med til ham.

– Wenche er så proff på «God morgen Norge» at når hun disker opp med en rett som ser veldig fristende ut, sier jeg til meg selv: «Det kan jeg lage!».

– Hun gir meg følelsen at dette klarer jeg, og da føler jeg som en vinner, men jeg får det aldri til, skal du vite. Heldigvis er Knut flinkere enn meg på kjøkkenet, sier Finn om ektemannen Knut Bakke (80).

Ekteparet stortrives i den ærverdige villaen mellom Horten og Tønsberg – med storslagen utsikt over Oslofjorden.

Det er ikke lenge siden single Wenche tok steget og flyttet fra Bærum til Holmestrand. Med det har også hun slått rot i Vestfold, bare 20 minutters kjøretur unna Finn.

Les også: (+) Vi hadde bodd sammen i to år og skulle gifte oss da han delte en hemmelighet med meg. Jeg fikk panikk

<b>LIKHETER:</b> – Vi er nesten som et gammelt ektepar å regne, synes Finn og Wenche.
LIKHETER: – Vi er nesten som et gammelt ektepar å regne, synes Finn og Wenche. Foto: Svein Brimi

Gir seg ikke

Ingen av de to nære vennene har planer om å trappe ned.

– Pensjonister blir vi aldri. Vi har det altfor gøy sammen! Det er dette som er livet vårt, sier Finn og Wenche.

Finn har nok å gjøre når han ikke er på TV. Vår, sommer og høst byr han på hagevandring hjemme i hagen sin. Han benyttes flittig som foredragsholder, og det gjør også Wenche.

<b>STÅR PÅ:</b> Med mat og blomster i kurven akter Finn og Wenche å gi TV-seerne mer inspirasjon en god stund til.
STÅR PÅ: Med mat og blomster i kurven akter Finn og Wenche å gi TV-seerne mer inspirasjon en god stund til. Foto: Svein Brimi

Likevel får hun litt tid til å være på hytta i Tuddal i Telemark – og til å besøke sønnen Anders (37) med familie i Arendal.

Men hun går aldri lei av å diske opp med mat og kaker i TV-ruta.

– Jeg synes det er en stor ære å nå ut til store deler av befolkningen. Den oppgaven tar jeg på alvor hver eneste dag. Matbordet er en sosial brobygger i mange hjem. Det er der familier kan samles og snakke om hvordan dagene på jobb og skole har vært.

– Jeg håper folk aldri slutter å spise middag sammen. Det handler om samhold og vennskap, det også!

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2023.

Les også