Finn Schjøll og Knut Bakke

Finn Schjøll åpner opp om den dramatiske hendelsen: – Det gikk så fort at jeg ikke rakk å bli redd

2023 ble et mareritt-år for TV-stjernen og hans kjære Knut. Det ble innledet med Finn sitt hjerneslag, og etter det sto ulykkene i kø før det kulminerte i at Knut falt om under en innspilling rett før jul. Nå ser paret frem til et bedre helseår.

<b>DRAMATISK TID: </b>2023 ble et fryktelig sykdomsår for Finn Schjøll og samboeren Knut Bakke. Nå er de takknemlige for all god hjelp fra helsevesen, venner og familie.
DRAMATISK TID: 2023 ble et fryktelig sykdomsår for Finn Schjøll og samboeren Knut Bakke. Nå er de takknemlige for all god hjelp fra helsevesen, venner og familie. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Jeg kan virkelig ikke klage. Vi har det veldig bra, understreker TV-profil Finn Schjøll (75) da vi møter ham og samboeren Knut Bakke (80) i leiligheten hjemme i Tønsberg.

2023 skulle bli et høydramatisk helseår for det hyggelig paret.

– Det er vidunderlig at vi er ferdige med 2023. Annus horribilis. Aldri mer, understreker Finn og ser på Knut.

– Ja, det begynte med Finn i slutten av januar. Da fikk han hjerneslag. Så kom han seg etter hvert igjen, men så falt jeg og brakk høyre lårben, samt at jeg måtte ha ny hofte. Da var jeg fire uker på sykehuset, forteller Knut.

Falt om under «Sofa»

Han rakk å være hjemme under opptrening i et par uker før sykdom igjen rammet. Finn og Knut var i gang med innspilling av TV 2s «Sofa», da sistnevnte segnet om.

– Vi satt her og kommenterte «Norske Talenter» og «Makta». Du var ikke så fornøyd med talentene? Du kalte dem «Norske talentløse», og det kommer fra en mann som ikke kan sjonglere med appelsiner en gang. For flinke er de, sier Finn og ler litt midt i alvoret.

– Jeg satt i sofaen, så falt jeg plutselig om, svarer Knut.

– Jeg sa: «Knut, reis deg. Vi er på TV. Smil».

<b>GODT HUMØR:</b> Til tross for at den siste tiden har bydd på mange utfordringer, har paret beholdt det gode humøret. 
GODT HUMØR: Til tross for at den siste tiden har bydd på mange utfordringer, har paret beholdt det gode humøret.  Foto: Svein Brimi

Knut bikket opp og smilte, men etter to sekunder var han i dørken igjen.

Samboeren skjønte raskt at det var nødvendig å ringe nødetatene.

– Jeg tar ting veldig på alvor, og tenker: «Er det så farlig om de kommer hit én gang for mye?». Det er verre om de kommer for sent, sier han og forklarer hvordan samtalen ble besvart:

– De sa at vi måtte legge ham ned på gulvet og ta brystkompresjoner. «Gå dypere, seks centimeter ned, hold takten, gå dypere». Han har hatt hjertestopp, så han var jo D-Ø-D. Det gikk så fort at jeg ikke rakk å bli redd.

Les også: Finn Schjøll om den dramatiske opplevelsen: – Jeg skjønte at det var noe gærent

Reddet av TV-team

De to kvinnene fra «Sofa» la ned en iherdig innsats for å holde liv i Knut. Finn får ikke takket dem nok.

– Hadde det ikke vært for de to damene fra «Sofa», så ville han ikke ha levd. De fikk ros både av ambulanse- og sykehuspersonellet.

<b>PÅ DEN RØDE LØPEREN:</b> Her er samboerparet fotografert på premieren til Moulin Rouge på Chateau Neuf i fjor sommer. 
PÅ DEN RØDE LØPEREN: Her er samboerparet fotografert på premieren til Moulin Rouge på Chateau Neuf i fjor sommer.  Foto: Marius Gulliksrud

I løpet av få minutter var ambulansen på plass.

– Det er et veldig flott system når du bor så nære sykehuset som vi gjør. Jeg er sjeleglad at vi bodde her da det skjedde. Det er krevende å holde sånne som oss i live. Særlig deg, sier han og ser bort på kjæresten.

– Jeg husket ingenting av det som hadde skjedd da jeg våknet opp på Tønsberg sykehus, forteller Knut.

Da hadde han fått operert inn pacemaker og hjertestarter.

– Var du redd da du våknet?

– Nei, men i ettertid har jeg vært redd. Det er ubehagelig å tenke på, erkjenner han.

– Mye skjedde også etter hjertestansen. Han fikk blodforgiftning, og bare det er dødelig i seg selv. Det var mer omfattende enn jeg trodde, legger Finn til.

Les også: Brit Anne våkner av noen rare lyder i lugaren på båttur. De neste grepene hun tar vil redde liv

<b>FARGESPRAKENDE:</b> Schjøll byr gjerne på gode historier og visdom. På bordet sto en flott tulipanbukett – et bud om vår. 
FARGESPRAKENDE: Schjøll byr gjerne på gode historier og visdom. På bordet sto en flott tulipanbukett – et bud om vår.  Foto: Svein Brimi

Hjemmehjelp to ganger daglig

Etter et par uker på rekreasjonssenter, fikk Knut reise hjem. Nå kommer hjemmehjelpen to ganger daglig for å hjelpe til med gjøremål han ikke mestrer per nå.

– Hjelpen jeg har fått, og får, er helt fantastisk. Alle har vært så fine, men det var deilig å komme hjem. Det er borte bra, men hjemme best.

– Har du hatt mye vondt?

– Jeg har ikke hatt vondt i det hele tatt, hverken da eller etterpå, forsikrer han.

Duoen er helt overveldet over all bistand de har fått i rekonvalesenstiden.

– Ingen av oss kjører bil lenger, så nå må vi lite på andre. Det er utrolig at venner og familie ikke blir lei av oss. Vi er heldige, sier han og utdyper:

– Kusinen min bor i bygget ved siden av. Hun har hjulpet oss masse, det samme gjelder begge døtrene mine. Barna har vært veldig involverte, og de er lettvinte typer som bidrar uten om og men.

<b>SMIL:</b> TV-legenden mener mye i livet kan bli bedre om man smiler. – Den eneste personen du kan endre, er deg selv. 
SMIL: TV-legenden mener mye i livet kan bli bedre om man smiler. – Den eneste personen du kan endre, er deg selv.  Foto: Svein Brimi

Om ikke lenge skal Finn opereres for grå stær. Etter det, håper han å få tilbake førerkortet.

– Målet er å klare oss selv igjen.

– Men du er så å si «back in biz» igjen?

– Jeg trodde aldri jeg skulle bli det, men nå er det som før! Da Knut ble dårlig, var jeg tilbake på jobb og hadde masse foran meg. Jeg måtte avlyse jobbene, da jeg synes det var uforenelig å stå på en scene og tulle og tøyse mens han lå på sykehuset og var alvorlig syk. Vi visste jo ikke om han kom til å overleve.

Les også: (+) Hadde mannen min visst hvordan jeg tjener ekstra penger, hadde han fått sjokk

Tilbake på jobb

– Når du sier nei til veldig mye, er det ikke sånn at folk har deg på vent. Det hjelper ikke å komme på et julearrangement i januar, forklarer Finn som heldigvis opplever at det har begynt å strømme på med oppdrag igjen.

– Jeg er overrasket over at jeg har fått så mange forespørsler igjen nå. Det er jeg veldig glad for! Nå tar jeg bare oppdrag som jeg vet jeg mestrer. Før sa jeg ja til ting jeg ikke kunne og tenkte at jeg bare kunne lære meg det. Det gjør jeg ikke lenger.

<b>TAKKNEMLIG:</b> TV-stjernen er glad for at det har tatt seg opp med oppdrag igjen. Her er han hjemme på kjøkkenet i leiligheten i Tønsberg.
TAKKNEMLIG: TV-stjernen er glad for at det har tatt seg opp med oppdrag igjen. Her er han hjemme på kjøkkenet i leiligheten i Tønsberg. Foto: Svein Brimi

– Hva drømmer du om å gjøre nå?

– Det er mye forlangt å begynne å drømme om oppdrag nå. Nei, ellers takk. Men, det er fint å ha noe å gjøre. Jeg hadde vel vært morder ellers, og det er vel bra for Knut med en pause også, spøker han.

– Jo da, så lenge jeg vet hvor du er.

– Jeg sender samme videoen hver gang og sier: «Her er jeg», skratter Finn.

Les også: Finn Schjøll: – Jeg svarte at det ikke kunne gå, jeg var jo homofil. Da sa Toppen det peneste noen har sagt til meg i hele mitt liv

<b>GOD MORGEN NORGE:</b> Hele landet har blitt godt kjent med Finn gjennom TV 2s «God morgen Norge». Her sammen med kollega Wenche Andersen.
GOD MORGEN NORGE: Hele landet har blitt godt kjent med Finn gjennom TV 2s «God morgen Norge». Her sammen med kollega Wenche Andersen. Foto: TV 2

Holder humøret oppe

Til tross for mye motstand, sitter latteren løst hos samboerparet.

– Humøret har aldri vært nede. Er du født med et godt humør, har du det hele livet, mener Knut.

– Helt enig med deg. Det er ingen av oss som har vært deprimerte. Det er vi ikke intelligente nok til å bli. Vi har vært gjennom masse dritt, men alt er som om ingenting har skjedd.

Finn ser ut av de store vinduene mot kanalen i Tønsberg.

<b>VELKOMMEN INN:</b> Finn og Knut har et nydelig hus i Åsgårdstrand. Når mildværet kommer, flytter de inn i perlen ved sjøen.
VELKOMMEN INN: Finn og Knut har et nydelig hus i Åsgårdstrand. Når mildværet kommer, flytter de inn i perlen ved sjøen. Foto: Astrid Waller

– Jeg tror ikke vi har klart å ta det innover oss, men samtidig tror jeg også vi forstår at det er naturlig når man er i den alderen vi er nå. Alle stadier i livet er bra, så lenge du innfinner deg med der du er.

Han understreker raskt at den eneste du kan endre på, er deg selv.

– Du har et begrenset område som du kan gjøre så bra som mulig. Du kan smile, det pleier ofte å hjelpe. Da får du gjerne et smil i retur. Se på deg nå, du smiler bare av å tenke på det.

Paret tror ikke at det utfordrende året har gjort noe med dem som mennesker.

– Det er ikke sånn at himmelen blir blåere, sjøen blir dypere og været blir varmere. Det er en påminnelse om at du skal dø, bare, sier Finn og tar en bit av et wienerbrød.

– Når du er 75–80 år, skjønner du at det snart er over. Vi er begge klare over at en av oss kommer til å bli sittende igjen alene. Det er sånn det er.

Det blir stille en liten stund før Knut tar ordet.

– Men det er deilig å være to.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2024.

Les også