Fikk etseskader av frukt

Venninnene Fredrikke (7) og Selma (7) fikk hendene skadet av lime.

Foto: Privat
Publisert

Årets sommerferie tok en dramatisk vending for familiene Øren og Stoknes som ferierte i den spanske badebyen Marbella.

Under en lunsj i det fri oppdaget døtrene, klassevenninne Fredrikke (7) og Selma (7), et flott limetre. De to jentene bestemte seg for å presse juice.

- De var glade og entusiastiske over å se de fine fruktene og brukte hendene når de presset lime. De holdt på med det i en times tid og etterpå dro de til stranden for å bade, forteller Fredrikkes mor, Kathrine Øren.

Foto: Privat
Foto: Privat

Store etseskader

Da datteren våknet morgenen etter, var hun øm og hoven på hendene. Foreldrene trodde det var myggestikk og ga henne en allergitablett for å dempe reaksjonen.

Men da de møtte Selma og familien litt senere på dagen - og Selma også hadde hovne hender, skjønte de at det måtte ha med limepressingen å gjøre.

Begge jentene klagde over smerte og svie i hendene. Utover kvelden ble det også blemmer på hendene og jentene hadde akkurat de samme symptomene.

- Vi skulle fly hjem til Norge dagen etter og da vi våknet hadde det "eksplodert helt" på begge hender. Vi skjønte at vi måtte komme oss så fort som mulig hjem. Fredrikkes hender var røde og hovne, og de væsket. Fredrikke gikk smertestillende og hun sovnet på flyet.

Foto: Privat

Trengte førstehjelp
Vel hjemme i Oslo bar det rett på legevakta.

- "Her kommer det en jente med stygge brannskader på hendene" sa de over callingen og vi kom rett inn.

Limesaft i kombinasjon med sol gir altså store etseskader på huden og den heller ukjente diagnosen kalles Margarita Dermatitis.

Selma hadde en uke igjen av ferien og havnet dermed på sykehuset i Marbella. Etter hjemkomsten har også hun blitt fulgt opp på legevakta.

- Ingen hadde hørt om diagnosen, verken på legevakta eller i Spania. Men vi har fått bra behandling med vaselinkompresser under bandasjen for å holde på fuktigheten. De har fjernet død hud og bandasjert hendene.

To uker senere har jentene har vært til kontroll byttet bandasje hver tredje dag. Jentene har også fått pencillin for å unngå infeksjon og blodforgiftning.

Sterkt preget
Nå, snart tre uker etter juicepressingen, er jentenes hender fortsatt sterkt preget av skaden. Den døde huden har blitt sort og klippes av etterhvert. Men det er ikke lenger smertefullt og huden som kommer under den døde, er helt frisk.

- De må passe seg for solen helt til neste sommer og bruke sunblock med faktor 50 på hendene for å unngå arr. Men siden jentene er så unge, har legene sagt at hendene kommer til å bli som før.

Det ble en annerledes skolestart for de to andreklassingene i år. De har hvite hansker på og må bruke bandasje til huden har blitt reparert. De to får mange lange blikk og mange spørsmål i skolegården.

- Det er støtte i de er to stykker, for det er klart det blir mye oppmerksomhet, sier mor Kathrine.

Foto: Privat
Foto: Privat

Sitron og selleri
Hartmut Heisterkamp er avdelingsoverlege ved Brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus. Han viser til en artikkel i tidsskriftet ScienceDirect, der det står at diagnosen forståelig nok ofte forveksles med brannsår. Selve behandlingen av en slik etseskade vil også behandles på samme måte som en brannskade.

Diagnosen ble først beskrevet i 1942 som en reaksjon mellom sol og noen former for planter. I dag er det velkjent blant hudleger at kontakt med planter og deretter eksponering for sollys, kan gi slike skader på huden. Plantene som er mest vanlige at gir denne reaksjonen er lime og sitron, persille, selleri, gulrot og fiken.

- Vi har ikke hatt lignende tilfelle på Brannskadeavdelingen, slike skader tilheler uten kirurgisk behandling, opplyser Hartmut Heisterkamp.

Kathrine Øren er ansatt ved annonseavdelingen i Egmont Hjemmet Mortensen, som publiserer klikk.no.

Les også:

Slik blir barnet kvitt hudplagene

Merket for livet av en veltet tekopp

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2013.

Les også