Ungdomsfyll

Fester på jobb i Syden

West Bar og Strand Cafe på Kos i Hellas mottok over 2000 søknader fra unge skandinavere som vil feste på jobb.

ILLUSTRASJONSBILDE: Det festes mye og lenge i sydligere strøk. (Magaluf).
ILLUSTRASJONSBILDE: Det festes mye og lenge i sydligere strøk. (Magaluf).
Publisert

Eksperter, reisebyråer og reiseselskaper advarer foreldre mot å la ungdom reise alene på fylleturer til Syden, men så snart de er myndige er det ingenting som hindrer dem i å dra.

Skandinaviske West Bar og samarbeidspartneren Strand Cafe på Kos i Hellas fikk over 2000 søknader før årets sesong fra unge mennesker som vil jobbe som blant annet bartendere, servitører og innkastere.

- De yngste søkerne er 18, de eldste rundt 21. De sier de vil prøve noe nytt, møte nye mennesker, ha det gøy, jobbe i varmen, ha sex med fremmede og reise med venner, sier tidligere manager for West Bar Carl Antonio Holtlien.

REKRUTTERER: Carl Antonio Holtlien rekrutterer unge mennesker som vil jobbe i syden.
REKRUTTERER: Carl Antonio Holtlien rekrutterer unge mennesker som vil jobbe i syden. Foto: Privat

Holtlien har lang erfaring i bransjen og har tidligere også jobbet i den største partybyen på Kreta Hersonissos.

Les også: - Fulle ungdommer ligger strødd omkring

Fulle på jobb

- De som kommer for å jobbe bryr seg ikke om penger, de tjener 30 euro dagen og det blir man ikke akkurat millionær av, sier Holtlien.

I tillegg får de ansatte «fem enheter om dagen» og avslag i baren.

Daniel Sikveland (21) kom til Kos i april for å jobbe som innkaster for baren og prøver ikke å legge skjul på at han har vært full på jobb.

- Det går ikke an å jobbe som innkaster uten å være full! Hvis du går tom er det bare å spørre sjefen, så får du mer. Om du ikke allerede er for full da, sier Sikveland.

Også Heidi Haugland (18), som jobbet som uteservitør på West Bar, har opplevd å være full på jobb.

- Du skal jo helst ikke bli for full, men noen ganger går det litt for langt, da kan det hende du får en advarsel eller blir sendt hjem, sier Haugland.

VIL TILBAKE: Daniel Sikveland (21) er ikke i tvil om at han vil tilbake til Kos til neste år og jobbe som bartender.
VIL TILBAKE: Daniel Sikveland (21) er ikke i tvil om at han vil tilbake til Kos til neste år og jobbe som bartender. Foto: Privat

Hun understreker at neste dag er man tilbake på jobb.

Fester døgnet rundt

Heidi Haugland var den yngste av de ansatte, og når hun jobbet «full dag» begynte hun klokken 20.30 og sluttet når baren stengte klokken 06.00. Jobber man «halv dag» kommer man på jobb rundt midnatt og er ferdig rundt 04.00.

- Vi samarbeider jo med Strand Cafe, så på dagtid henger man der med venner og kollegaer og snakker og fester med turister, sier Haugland.

Når Sikveland ikke jobbet som innkaster på kveldstid jobbet han med å selge blant annet alkohol på stranden, og også da var det lov å være full på jobb. 20. juli dro han hjem, etter å ha vært på Kos siden april.

- Jeg begynte å få vondt i kroppen og var så sliten. Jeg drakk jo ekstremt mye alkohol, men er jo voksen og klarer å ta vare på meg selv. Man må jo ikke drikke så mye, sier Sikveland.

Både han og Haugland ville reise tilbake nå i sommer allerede, men pengene strakk ikke til.

- Det er en fantastisk opplevelse og du får venner og minner for livet. Jeg skal helt klart ned igjen og jobbe som bartender til neste år, men da drar jeg ikke ned før juli sånn at jeg holder ut hele høysesongen, sier Sikveland, som i fjor gikk på West Bar Academy.

YNGST: Heidi Haugland (18) var den yngste av de ansatte og jobbet som uteservitør på West Bar.
YNGST: Heidi Haugland (18) var den yngste av de ansatte og jobbet som uteservitør på West Bar. Foto: Privat

Bekymrede foreldre

Både Sikveland og Haugland forstår godt at foreldre blir bekymret når de leser medieoppslag om ungdomsfyll i Syden.

- Det er jo forskjellig fra person til person, men man må jo bare stole på at man forstår hvor grensene går selv, sier Sikveland.

Haugland syns ikke det er så ille som media skal ha det til.

- Foreldrene mine sa selvfølgelig at jeg måtte være forsiktig og at jeg måtte passe på meg selv, og jeg skjønner at de blir bekymra, men det har gått veldig fint. Jeg har blitt passet på, kanskje ekstra godt på fordi jeg var yngst, under hele oppholdet, sier Haugland.

Mest svensker

Det jobber både nordmenn, dansker og finner på West Bar og Strand Cafe, men majoriteten av de ansatte er svensker.

- Det er nok både fordi det er mange svenske turister her nede og fordi vi lyste ut stillinger gjennom svenske Arbetsförmeldingen, sier Carl Antonio Holtlien.

Han jobber nå med å sette opp en arbeidsformidlingsside som skal brukes til å lyse ut stillinger i sydligere strøk.

Daniel Sikveland tror også det har noe å gjøre med at flere svensker velger sesongarbeid i forhold til nordmenn.

- Jeg tror mange har faste jobber, eller studier som de ikke kan reise fra, derfor er det færre nordmenn. Jeg har møtt mange svensker som bare vil jobbe og reise, sier Sikveland.

Han understreker at han har vært så heldig å få permisjon fra jobben sin for å kunne dra ned til Kos over en lengre periode.

På West Bar sine hjemmesider skriver de at en ideell ansatt ser bra ut, er smart, har sans for humor, er høflig, service minded og villig til å jobbe hos dem fra de åpner baren for sommeren til de stenger for vinteren.

Denne saken ble første gang publisert 29/07 2014.

Les også