Fest setebeltet, Kjetil har en Boeing 737 i kjelleren!

Lastebilsjåfør fra Hammerfest lagde egen737-simulator.

Hammerfestingen Kjetil Mathisen er egentlig lastebilsjåfør. Likevel har han laget en eksakt kopi av cockpiten til Boeing 737.
Hammerfestingen Kjetil Mathisen er egentlig lastebilsjåfør. Likevel har han laget en eksakt kopi av cockpiten til Boeing 737. Foto: Jørn Losvar (Nordlys)
Publisert

Begge to er lidenskapelig opptatt av fly. Mens Jan Kristensen fra Alta jobber som pilot og kaptein for Norwegian, er Hammerfestingen Kjetil Mathisen lastebilsjåfør, skriver Nordlys.

Se video nederst i saken!

Likevel har de laget en eksakt kopi av arbeidsplassen til Jan, cockpiten til Boeing 737.

Utrolige detaljer

- Basert på et flysimulatorspill har vi lagd en fullt fungerende simulator med en autentisk kopi av cockpiten med alle instrumentene, seter, stikker og alt annet. Det eneste som mangler er småtterier som oksygenmaske, vindusviskere og noe annet småtterier, sier de nesten i munnen på hverandre.

Simulatoren ble bygget i garasjen til Jan og flyttet inn i en fjøs før den endte i kjelleren på et hotell på Råholt der kompisene også leier den ut.

- Det er mest spesielt interesserte fly-entusiaster, utdrikningslag og firma med teambuilding som kommer hit for å leie simulatoren, sier Jan til Nordlys.

Blir som barn igjen

Kjetil Mathisen medgir at han neppe ville bygd en maken igjen. Alt for tungvint og dyrt i følge han selv. Denne simulatoren har kostet flere hundre tusen kroner og et par årsverk å bygge.

- Noe av det mest morsomme er å se andre folk sette seg i stolen og bli som seksåringer etter en flytur, sier Kjetil og ler godt.

Foto: Jørn Losvar (Nordlys)

I følge flykaptein Kristensen er opplevelsen av å fly veldig nært en virkelig maskin.

- Man kjenner en forskjell på bevegelsene i stikka siden denne simulatoren har kjededrift og enkle støtdempere fra bakluka til en Passat mens Boeing bruker hydraulikk i styringen. Selv jeg som flyr Boeing 737 daglig blir imponert av denne simulatoren.

Koster 21 millioner dollar

I trening av piloter brukes fabrikkerte simulatorer som er utstyrt med hydrauliske sylindre for å kunne heve og senke simulatoren for å etterlikne bevegelsene til et fly. Dette har ikke simulatoren de har bygd.

- De profesjonelle simulatorene koster til sammenlikning 21 millioner . Og da snakker vi om dollar.

SE VIDEO: Lastebilsjåfør fra Hammerfest lagde egen 737-simulator

 

Les flere saker i Nordlys

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2014.

Les også