Fem digge måltider til dagen derpå

Når vi synder i sommersola, hender det at det kjennes på formen dagen etter: Her er fem forslag til måltider som selv tømmermenn liker!

Foto: Chris Tonnesen
Publisert

(Alle oppskriftene er til fire personer) 

BLI ABONNENT: Få åtte utgaver og fin gave til kun 279 kroner.
BLI ABONNENT: Få åtte utgaver og fin gave til kun 279 kroner.

Ristet brød med kremost, skinke, posjert egg og krydderurter

Du trenger:

  • 1 dl eddik
  • 4 egg
  • Gressløk
  • 200 g kremost
  • 4 skiver grovt brød
  • 4 skiver spekeskinke
  • Salt og pepper

Slik gjør det:

Sett over ei gryte med vann, litt salt og ca. 1 dl eddik. Kok opp og skru ned varmen, slik at det simrer. Slå eggene ut i en skål først, og hell dem forsiktig ned i vannet. Samle hviten rundt plommen med en skje etter hvert som den stivner. De skal posjere i ca. 4–5 min. Og er du ikke i humør til å posjere i dag, smaker det jammen godt med et vanlig speilegg på også. Hakk 2 ss gressløk og bland med kremosten. Rist brødet sprøtt i ovnen på 225 °C i ca. 3 min, eller bruk brødristeren. Smør kremost på, og topp med spekeskinke, egg, salt, pepper og gressløk.

TIPS! Det smaker også godt med sennep, chilisaus og hakkede rødbeter til.

Les også: 5 tips til hvordan du kan spise billig og godt i studietiden

Chiliburger med grove pommes frites og urtemajones

Foto: Chris Tonnesen

Du trenger:

  • 5 bakepoteter med skall (1250
  • g)
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss tørket rosmarin
  • Salt og pepper
  • 200 g majones
  • 2 ss friske krydderurter etter
  • eget valg
  • 800 g kjøttdeig
  • 150 g bacon
  • 4 burgerboller
  • 4 ss chilimajones
  • 4 blader hjertesalat
  • 2 tomater, i skiver
  • ¼ agurk, i skiver
  • 1 rødløk, i ringer
  • 4 ss jalapeno-relish

Slik gjør du:

Skjær potetene til grove pommes frites. Legg dem på ei stekeplateog vend dem i olivenolje ogtørket rosmarin. Stek i ovnen i ca. 35 min. på 225 °C. Krydre med salt og pepper. Bland majones med 2 ss hakkede krydderurter og sett kjølig. Form kjøttdeigen til fire burgere, krydre med salt og pepper. Stek dem i panna, sammen med bacon, som du legger på fettsugende papir i noen minutter etterpå. Lun burgerbrødene i ovnen på 200°C i ca. 3 min. Smør dem med chilimajones og fyll med salat,burger, bacon, tomat, agurk,rødløk og jalapeno-relish. Server chiliburgerne med grove rosmarin-pommes frites og urtemajones.

Hangover-hotdogs med kylling, guacamole og salsa

Foto: Chris Tonnesen

Du trenger:

  • 2 kyllingfileter
  • Salt og pepper
  • 2 ss Tex Mex-krydder (eller annen
  • spicy krydderblanding)
  • Olje til steking
  • 2 avokadoer
  • 4 ss crème fraîche
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 lime, saften
  • 4 pølsebrød
  • 2 ss jalapenos
  • 2 vårløk, hakket
  • 2 ss salsa (eller ketchup)
  • Krydderurter, f.eks. koriander

Slik gjør du:

Krydre kyllingbrystene med salt, pepper og krydder, og stek dem i ovnen med litt olivenolje på 225 °C i ca. 20 minutter. Skjær kyllingen i mindre stykker. Blend avokado, crème fraîche, hvitløk og limesaft i en blender til guacamole. Smak til med salt og pepper. Lun pølsebrødene og fyll dem med guacamole, kyllingbiter, jalapenos og hakket vårløk. Dryss med friske krydderurter.

TIPS! Du kan også bruke røkt laks i stedet for kylling.

Les også: Hvorfor trøstespiser vi egentlig?

Tortillapizza med cheddar, spicy kjøttboller, salat, og crème fraîche-dressing

Foto: Chris Tonnesen

Du trenger:

  • 4 dl crème fraîche, lett
  • 2 fedd hvitløk, presset
  • Salt og pepper
  • 200 g kjøttdeig
  • 10 jalapenos
  • 100 g cheddar, revet
  • 4 tortillaer (maispannekaker)
  • ½ løk, i ringer
  • ¼ isbergsalat
  • Friske krydderurter, f.eks. koriander og gressløk

Slik gjør du:

Bland crème fraîche med presset hvitløk og gressløk. Smak til med salt og pepper. Rør kjøttdeig med salt, pepper og grovhakkede jalapenos (spar på noen av dem til topping). Form farsen til små kjøttboller. Smør crème fraîchedressingpå tortillaene, og topp med cheddar, kjøttboller, løkringer og jalapenos. Stek tortillapizzaen i ovnen på 200 °C i ca. 7 minutter. Server med salat, dressing og friske krydderurter.

TIPS! Topp med både røde og grønne jalapenos. Det smaker godt og gir et fint fargespill. De røde er litt søtere i smaken, de grønne er skarpere.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2018.

Les også