heidi fra farmen

Farmen-Heidis mareritt: Hengt ut som drapskvinne på sosiale medier

Heidi Persdatter Greiner Haaker har aldri vært redd for å være seg selv og ytre sine meninger.
– Jeg har fått mye hets, sier «Farmen»-deltageren.

FARMEN-HEIDI: Heidi Persdatter Greiner Haaker er både sjaman, kunstner og tidligere politisk aktiv. Hun er ikke redd for å ytre sine meninger, noe som har ført til både ros og hets.. Ektemannen Pål Haaker har støttet henne i stormen.
FARMEN-HEIDI: Heidi Persdatter Greiner Haaker er både sjaman, kunstner og tidligere politisk aktiv. Hun er ikke redd for å ytre sine meninger, noe som har ført til både ros og hets.. Ektemannen Pål Haaker har støttet henne i stormen. Foto: Svein Brimi.
Sist oppdatert

– Jeg gjorde mange rampestreker inne på Farmen, lurte folk og hadde det veldig artig. Jeg fant fort ut at jeg var nødt til å finne på ting for å få dagene til å gå. Jeg orker ikke å gå og kjede meg. Ikke hadde vi TV, ingen musikk eller noe. Så jeg fant ut at hvis jeg lurer folk litt innimellom, så får vi det ekstra morsomt, sier kunstner, sjaman og tidligere sametingspolitiker Heidi Persdatter Greiner Haaker (56) og ler høyt.

Hun skapte full forvirring inne på «Farmen»-gården. Hun gikk under navnene «Heidi-Di» og «Mama G», og fortalte på et tidspunkt at hennes egentlige navn var «Merete Hansen».

Les også: Magnhilds sønn ble født altfor tidlig

Da hun ble valgt til førstekjempe, gikk hun inn i et skuespill der hun ble taus i en lang periode – mens hun latet som at hun påkalte samiske guder. Stuntene gjorde at enkelte av deltagerne ble livredde for Heidi, mens andre gapte av latter over den mystiske samekvinnen.

Heidi får hets fra fremmede mennesker

«Mama G» har fått mange fans for sin utradisjonelle væremåte, men de mange påfunnene har også vekt harme blant ivrige «Farmen»-seere. På nettet er de såkalte nett-trollene ikke nådeløse i sin beskrivelse av 56-åringen.

<b>«MAMA GANGSTER»:</b> Hjemme på Sørum kaller Pål kona bare for «Mama G» etter at hun fikk kallenavnet inne på gården. Nå går hun inn for å leve opp til navnet til fulle.
«MAMA GANGSTER»: Hjemme på Sørum kaller Pål kona bare for «Mama G» etter at hun fikk kallenavnet inne på gården. Nå går hun inn for å leve opp til navnet til fulle. Foto: Svein Brimi.

– Jeg begynte å lese kommentarfeltene, men jeg skjønte fort at jeg måtte slutte. Det var så mye negativt. De kommer med meninger om hvilke idioter og ekle tullinger vi er. Hvordan kan folk tro at de kjenner oss når de bare har sett oss tre timer på TV i løpet av en uke? Jeg tenkte: «Dette gidder jeg ikke å lese». Familien min kjenner meg jo igjen på TV, og sier at jeg er akkurat sånn som jeg er til vanlig.

Hvis folk ikke liker meg, kan jeg ikke gjøre noe med det.

Heidi er vant til å stå i stormer – og det lenge før hun gikk inn på «Farmen»-gården. I 2014 la Ap-politikeren ut et blogginnlegg i debatten om reservasjonsrett, der hun fortalte at hun som 17-åring tok abort da hun ble gravid – selv om hun hadde tatt p-pille. Det førte til et skred av hets.

– Etter at jeg fortalte om aborten, fikk jeg lange og stygge meldinger om at jeg var en drapskvinne og morder. Jeg har også fått mye hets fordi jeg er same. Jeg har vært flink til å stå opp mot det i sosiale medier, men på et eller annet tidspunkt blir du sliten og lei av det. Du orker ikke å kommentere alt og prøve å forklare hvordan ting er, for noen vil bare ikke ta det til seg uansett. De har bare bestemt seg for å hate, sier hun oppgitt.

Er åpen om overgrep

«Farmen»-deltageren har også fått utrettet mye ved å bruke stemmen sin offentlig. Hun har valgt å være åpen om at hun som barn ble utsatt for overgrep, og hun sitter nå i styret i Landsforeningen mot seksuelle overgrep.

<b>VELGER ÅPENHET:</b> Heidi har valgt å være åpen om at hun som barn ble utsatt for seksuelt misbruk. – Jeg håper at når jeg tør å snakke høyt om overgrepene, så tør flere, sier hun.
VELGER ÅPENHET: Heidi har valgt å være åpen om at hun som barn ble utsatt for seksuelt misbruk. – Jeg håper at når jeg tør å snakke høyt om overgrepene, så tør flere, sier hun. Foto: TV 2.

– For det første redder jeg meg selv ved å prate om overgrepene, og jeg vil at min åpenhet skal inspirere andre til å tørre å fortelle at det har skjedd noe med dem – og at de trenger hjelp. Hvis jeg klarer å redde bare én, er jeg veldig glad. Jeg har faktisk fått masse e-poster og meldinger om at folk har turt å begynne å prate om det etter at jeg har snakket om mine erfaringer. Det er veldig bra, sier hun engasjert.

Først da Heidi var i 20-årene og selv hadde blitt mor, turte hun å fortelle om overgrepene til sine foreldre.

– Det tok tid å tørre å si det høyt. Det er ikke lett å ha det sånn, men nå går det veldig bra for meg. Jeg har snakket masse om det og fått behandling, understreker «Farmen»-profilen.

Heidi var drømmedama

Her og Nå møter Heidi og ektemannen Pål Haaker (54) hjemme på Sørum i gamle Akershus.

Farmen-deltager Heidi Persdatter Greiner Haaker.
Farmen-deltager Heidi Persdatter Greiner Haaker. Foto: Svein Brimi

De to ble kjærester da de møttes på folkehøyskole for 36 år siden. Den første gangen Pål fikk øye på Heidi, tenkte han: «Hun der skal jeg gifte meg med» – og slik ble det. Etter 26 års ekteskap, gjorde reality-oppholdet at de fikk bekreftet sin sterke kjærlighet for hverandre.

– «Farmen» har bare vært bra for ekteskapet. Vi har aldri vært så lenge borte fra hverandre uten å snakke sammen. Da jeg ringte til Pål etter «Farmen», klarte jeg ikke annet enn å gråte sammenhengende i ti minutter på telefonen. Jeg sa ikke ett ord, bare gråt og gråt. Da sa han at han skjønte at jeg var glad i ham. Vi fikk kjenne på at vi fortsatt elsker hverandre etter 36 år, smiler Heidi.

I det hvite trehuset henger hennes fargerike kunst på veggene, og valpen Bamford – en ivrig Alaska husky – skaper mye liv og røre. De tre sønnene, Pål Martin (34) og tvillingene Petter (24) og Stian (24), har for lengst flyttet hjemmefra. Dermed ble det mye alenetid for Pål mens kona var på «Farmen».

– Noen uker ut i opplegget, syntes jeg det var veldig tøft. Da gikk jeg på autopilot og prøvde å tenke minst mulig på at hun var borte. Og så hadde jeg valpen vår, og da er det litt å drive med. Jeg har spilt mye golf også, for da kobler jeg ut. Jeg er permittert fra jobben som innkjøper, så dagene ble lange – og det ble litt tid til å tenke. Men så fikk jeg ukentlige oppdateringer fra produksjonen, og visste at hun hadde det bra. Det var en trøst, sier Pål.

VENNER FOR LIVET: – Jeg tror kanskje at man kjenner noen av dem inne på «Farmen» bedre enn man kjenner mange i sin vennskapskrets – og som du kanskje har vært venn med i årevis, sier «Mama G», som ble ekstra god venn med Herman og «Heidi young» inne på gården.
VENNER FOR LIVET: – Jeg tror kanskje at man kjenner noen av dem inne på «Farmen» bedre enn man kjenner mange i sin vennskapskrets – og som du kanskje har vært venn med i årevis, sier «Mama G», som ble ekstra god venn med Herman og «Heidi young» inne på gården. Foto: TV2.

Barnebarna følger med på TV

Hjemme blir Heidi nå bare kalt «Mama G» av ektemannen. Deres tre barnebarn Storm, Saga og Savannah synes også det er stor stas at bestemoren deres er på TV.

– Barnebarna ser på «Farmen». De er veldig ivrige når jeg kommer på besøk, og sier: «Àhkku (samisk for farmor, journ.anm.), du må komme og se på deg selv på TV». De synes det er veldig artig. Da må jeg sitte der og se meg selv på TV sammen med dem, ler hun.

STORT SAVN: Heidi savnet mannen, barn og barnebarn da hun var inne på gården. Ikke minst savnet hun også valpen Bamford, og gjensynsgleden var stor da hun kom hjem til Sørum.
STORT SAVN: Heidi savnet mannen, barn og barnebarn da hun var inne på gården. Ikke minst savnet hun også valpen Bamford, og gjensynsgleden var stor da hun kom hjem til Sørum. Foto: Svein Brimi.

Også i 2015 var Heidi på TV, som deltager i «Symesterskapet» på NRK. Hun har også medvirket i flere reklamefilmer – som i yoghurt-reklamen med den litt irriterende strofen «mitt navn er Sulten».

Hun har jobbet som kokk, guide, journalist og omsorgsarbeider – og studerer nå kunst på fulltid på Prosjektskolen i Oslo. På si jobber sjamanen også med helbredelse, men uten å ta betalt.

Nå drømmer hun om et eget fiskeprogram på TV, der «Mama G» skal lære uvitende byfolk hvordan å få fangst på kroken.

– Jeg kaster meg ut i alt mulig. Jeg liker å utfordre meg selv og tenker: «Hvorfor ikke bare si ja til ting?». Når det kommer tilbud, er det bare å hoppe på og gå litt utenfor boksen. Livet er kort. Det er bare å stå på, smiler den populære «Farmen»-deltageren.

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2021, og sist oppdatert 24/11 2021.

Les også