Fantastisk gode minihøyttalere

Men det er ett lite problem.

Foto: Libratone
Publisert

Med ett mener vi egentlig to, men det skal vi komme tilbake til. Først litt fortjent skryt til de danske designhøyttalerne Libratone.

Side3 har hatt AirPlay-høyttalerne Libratone Zipp og Live til test i en måneds tid, og det er ikke tvil om at de faller i smak - både for husstandens kvinne og mann. Designmessig er det lite som tilsier at du får protester mot høyttalerne av typen «DEN der skal IKKE stå i stua!».

Med detaljer i hvitt og blankpolert stål, og pakket inn i italiensk ull (forøvrig designet slik at ulltrekket ikke skal dempe lyden, men gjør det litt likevel), er de en fryd for øyet. Vi kan vel egentlig ikke huske å ha sett høyttalere som er såpass stilige. De fleste høyttalere i dette segmentet har en umiskjennelig mannsorientert utforming.

Høyttaleren er blant annet tildelt designprisen «CES Innovations 2013 Design and Engineering Award Honoree».

Men nok om det, er høyttalerne også en fryd for øret?

Ja, definitivt. La oss begynne med nyheten Zipp.

Smart småtass

Den nyankomne lillebroren i libratonefamilien er bare 26 centimeter høy og drøyt tolv centimeter rundt magen. Den veier likevel nesten to kilo, så det er ikke høyttaleren du putter i sekken for en tre mils tur innover vidda selv om produsenten lover at det oppladbare batteriet skal vare i opp til fire timer med trådløs spilling. Men til å være en rund minihøyttaler du nesten kan ta med deg hvor som helst, gir den et solid inntrykk.

Libratone Zipp går raskt fra inntrykket småtass til råtass.

Foto: Lars Wærstad (Side3)

Nå skal ikke artikkelforfatteren påberope seg noen utpreget audiofili, men jeg lar meg imponere av hvor klart og balansert lydbildet er. Vi fulgte oppfordringen i bruksanvisningen, og plasserte høyttaleren 10-20 centimeter fra veggen, og ikke i et hjørne. Her er bassen tydelig, men ikke påtrengende og både diskant og mellomtoner kommer klart frem. Zipp spiller både fyldig og rent. Med en effekt på 60 watt, skorter det litt med flere konkurrerende lydkilder, men som en «familiehøyttaler», alternativ høyttaler på soverrom, baderom eller barnerom, eller som hyttehøyttaler, duger Libratone Zipp i massevis.

Og nettopp som hyttehøyttaler er det Zipp skiller seg vesentlig fra storebroren Live.

Både Live og Zipp er bygget for å strømme musikken trådløst fra en iPhone, iPod, iPad eller via iTunes med AirPlay over et trådløst nettverk. Det er mulig å koble telefon og høyttaler sammen med en ledning, men det er selvsagt ikke ønskelig.

Foto: Lars Wærstad (Side3)

Mens Libratone Live foreløpig krever at du strømmer lyden over ditt hjemmenettverk, noe mange ikke har på hytta, løser Libratone Zipp den utfordringen ved å generere sitt eget nettverk du kobler deg til.

Det kalles PlayDirect, og funker teknisk sett utmerket. Men det er ett lite problem.

Stadig mer av både underholdning og arbeidsverktøy er tilgjengelig fra nettskyen, og med all verdens musikk tilgjengelig fra Wimp og Spotify, var det fint lite musikk jeg hadde lagret på iPhonen. Og idet jeg kobler meg til det trådløse nettverket til Zipp, har jeg selvsagt ikke lenger internettilgang. Med andre ord må jeg passe på å laste ned all den musikken jeg tror jeg kommer til å trenge på hytta før jeg belager meg på å strømme den til Zipp-høyttaleren.

Men, med dårlig mobildekning kan det uansett være en god ting ...

En ting som er greit å vite er at Libratone Live også får PlayDirect-funksjonalitet gjennom firmwareoppdatering i løpet av januar 2013.

Foto: Lars Wærstad (Side3)

Størst er best

Nå skal vi ikke glemme storebroren i denne testen. Det er ikke til å komme bort fra at Libratone Live har vesentlig mer dybde i lyden, og tilfører musikken og lydbildet en jevnere, fyldigere og mer omsluttende fornemmelse. Så er også Live vesentlig større (og en del dyrere) enn Zipp-en.

I likhet med lillebror, bør Live settes inntil en vegg for å hjelpe til med å spre lyden i rommet. For å sitere magasinet «Lyd og bilde», som har plassert Live på sin liste over spesielt anbefalte produkter, er lydkvaliteten friskere, bedre balansert og tydeligere definert, enn fra mange andre AirPlay- og dokking-høyttalere på markedet. Også Zipp.

Libratone Live er da en større høyttaler en Zipp, både i omfang og effekt. Høyttaleren veier 6,5 kilo og er 47 centimeter høy. Effekten er på totalt 150 watt, ett basselement på 50 watt samt to mellomtone- og to diskantelementer på 25 watt hver.

Den har et karakteristisk håndtak som gjøre den lett å flytte rundt i huset, men krever et strømuttak. Zipp har på sin side et innebygd batteri, som gjør den lett å flytte med seg ut på terrassen.

Libratone Live er for øvrig vinner av fjorårets «CES Innovations 2012 and Engineering Award».

Foto: Lars Wærstad (Side3)

Forbilledlig enkelt oppsett

Å sette opp og koble både Libratone Live og Zipp til det trådløse nettverket, er gjort på sekunder, og egentlig ikke noe særlig å skrive om.

Live konfigurerte vi via nettleseren på en iPhone, mens Zipp krevde at vi lastet ned en Libratone-app.

Med appen kan du forøvrig justere en del EQ-innstillinger, så den har en mening også etter at høyttaleren er satt opp første gang.

Men billige er de ikke

Innledningsvis skrev vi at det er to problem med høyttalerne til Libratone. Det ene var at du mister internettilgang dersom du kobler direkte til Zipp med det trådløse nettverket høyttaleren genererer, og dermed må ha musikken lagret på telefonen.

Det andre er selvsagt pris. Libratone Zipp koster 3000 kroner i Apple Store eller 3300 kroner dersom du skal ha med to ekstra trekk.

Libratone Live koster 5500 kroner.

Foto: Lars Wærstad (Side3)

Familier med katt og hund vil for øvrig merke at pelsdyr og kashmirull ikke er verdens beste venner.

Det sitter naturlig nok litt langt inn å skulle anbefale i utgangspunktet enkle høyttalere til en slik pris, og det er ikke tvil om at du må betale ekstra for designet, men likevel er det vanskelig å ikke gjøre det.

Både Libratone Live og Zipp leverer strålende lyd i en flott innpakning, og høyttalernes enkle og praktiske bruk i hverdagen har gjorde dem på kort tid til favoritter i hjemmet. Og nå et ønske helt i toppen av julegavelista.

Denne saken ble første gang publisert 18/11 2012.

Les også